Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect boxe standfloor

rares01

Postări Recomandate

Salutare vreau sa fac un proiect standfloor.. o pereche am urmatoarele difuzoare tweeter GDWK 10/80/1 8 ohmimedii GDN 15/30/1 8ohmijoase GDN25/60/1 8ohmitoate sunt difuzoare marca tonsilas vrea daca se poate sa ma ajute cineva cu parametrii si cu masuratorile incintelor materialul pentru incinte va fi un pal brut de 1,8cmastept ajutorul vostru,,, :dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rares01

6

• ahegyes

2

• CBI

1

Top autori în acest subiect

inalte http://69.16.203.67/~tonsilr/Specs/GDWK108019.htm

medii http://69.16.203.67/~tonsilr/Specs/GDN15301.htm

joase http://69.16.203.67/~tonsilr/Specs/GDN2560.htm ti-am pus 25/60, ca 25/60/1 are calota metalica si-i urat cu spumele oceanului...

sau pune si tu GDN 20/80/2, e mai ok...

referitor la PAL, sa iei in considerare varianta in care panoul difuzoarelor il faci totusi din 2 placi suprapuse, adica 36mm...

aici ai winisd gratis http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd

mie mi-a luat multe ore sa proiectez o incinta destul de nesemnificativa, "masuratorile incintelor" e o chestie destul de complicata... in principiu nu am timp sa te ajut cu asta, c-as face-o cu placere... poate are altcineva...

spor!

P.S. In principiu, ca sfat pentru tine si nu numai, cand te apuci de un proiect, incepi cu o documentare serioasa... este obligatoriu, chiar si cei mai mari designeri ai lumii o fac inainte de orice proiect...

Link spre comentariu

Volumul incintei difuzorului de bas ar trebui sa o faci undeva in jurul a 50 litri cu un port bass reflex rotund cu diametrul de 8cm si lungimea de aprox. 10cm si astfel obtii un f3 de aprox. 50hz.

Link spre comentariu

nu poate sa-ti dea nimeni cotele la cutie, daca nu proiecteaza in prealabil aceasta incinta pana la ultimul surubel... din motivul simplu, ca volumul din proiectare, este considerat volumul net, dupa ce in prealabil s-a scazut volumul tuturor obiectelor care ocupa spatiu in cutie: intarituri, volumul ocupat de incinta difului de medii, volumul ocupat de diful(difurile) de bass, de cel de inalte, de filtre(sau cutia dedicata lor), de fonoabsorbant, de fire, de tot ce mai ai tu pe acolo... pana si gaurile de la difuzoare si de la placa bornelor trebuiesc luate in seama... asta inseamna niste ore zdravene de calculat si desenat... uite aici o varianta la o incinta la care judec eu acum... viewtopic.php?f=4&t=50156 poate te ajuta in intelegerea unui mod elementar de proiectare...

ca sa nu mai zic ca stimabilii domni de la tonsil, nu specifica volumele dislocuite de drivere, ceea ce e foarte trist si foarte jenant...

si iarasi, preturile sunt apropiate de beyma(unde vei gasi toate datele) si ma indoiesc sa fie mai bune... asa ca, desi nu te vad sa ai chef, eu zic totusi sa faci documentarea aia... poate totusi ai sa faci alta alegere...

apoi, nu vei gasi pe piata tuburi ca-n proiectare, ai sa gasesti niste tuburi anume, pe care trebuie sa le cumperi in prealabil, sau sa le stii valoarea cu precizie... ca exemplu, tub de 80 mm fix la interior ma indoiesc sa gasesti, poate are 82mm, poate are 78mm, sau poate are 80mm. esti convins de asta?

intrebare pt. cei avansati: se scade oare si volumul tubului de bass???

Link spre comentariu

Volumul interior il calculezi tu in functie de forma pe care vrei sa o aiba boxa. Formula este simpla: Inaltime x Latime x Adancime.Se gasesc tuburi bas reflex de diverse dimensiuni, dar daca nu gasesti poti folosi un tub din PVC folisit la canalizare. Plasarea tubului bas-reflex in fata sau in spate sau in talpa, este decizia ta. Evident ca fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. De ex daca pui bas reflexul in spate incinta trebuie plasata la o distanta mai mare fata de peretele din spate al camerei de auditie dar in schimb distorsiunile datorate fluxului de aer prin tub vor fi mai mici. Daca plasezi tubul in fata, le poti apropia mai mult de peretele din spate dar vei avea distorsiuni cauzate de scurgerea aerului prin teava.Din pacate eu observ ca tu nu ai nici macar cunostinte minime in acest domeniu motiv pt. care iti va fi foarte greu sa duci la bun sfarsit un asemenea proiect. Problemele adevarate apar in momentul in care trebuie sa proiectezi filtru.

Link spre comentariu

faci filtrului cutie externa sau incinta proprie cu acces din spate si te joci pana poimaine cu el, chiar si dupa ce ai finalizat incintele, dar deocamdata mai ai pana acolo...vad ca n-ai descarcat inca proiectul pe care l-am postat in topicul meu... tu ai citit macar ce-am scris mai sus? in fine...

Link spre comentariu

ai luat deja difurile?filtrul nu se poate calcula 'asa' pt nici o combinatie,este un proces mai indelungat si laborios si pt o potrivire cat mai buna necesita fizic difurile,cat si cutia in care vor functiona in cele din urma .Asta daca vrei incinte cu proprietati acustice excelente@nomikosprin volumul dislocuit de drivere intelegi volumul ocupat de ele care trebuie adaugat? daca da,acesta se poate calcula f usor cu un simulator,dupa dimensiunile alea alea sasiului,magnetului care sunt date,cam la toate.De ex basbocs ala,care ia in considerare si daca pui fata mai groasa,si daca-l ingropi etc.In aceeasi maniera,si stabilirea dimensiunilor cutiei este la fel de simpla.Gaurile pt mufe difuri etc se pot face si apoi din mers,dar fara studiu amanuntit al asezarii difurilor,difractiei(oricum f putini includ si astea in calcul)Volumul ocupat de tuburile br se adauga si el la volumul total de construitDifurile de la beyma sunt intr-adevar mai solide(unele),poate cu putere,spl mai mari ,dar tonsilurile sunt mai muzicale si suna mai placut.Alegerea tine si de gusturi deci.La ambele firme sunt suf. date pt 'alegerea dupa parametrii'

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări