Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Optocuplor+tranzisot+releu!

Cilibiu

Postări Recomandate

Vreau sa fac o schema in genul urmator! Problema sta in felul urmator, optocuplorul il conectez la tranzistor fara alte rezistente? Adik ma refer la colectorul optocuplorului sa pun +12V iar emiterul optocuplorului sa fie conectat la baza tranzistorului NPN, iar de aici stiu, doar ca nu sunt sigur pe aceasta configuratie.In schema trebuie sa fie neaparat optocuplorul, ca asa stiu si eu sa anclasez releul direct, sau sa pun 12V printro rez in baza tranzistorului, Eu vreau ca optocuploruls a comande tranzistorul, iar optocuplorul il comand eu!Deci cam cum ma incadrez? puneam o schema dar nu am instalat nici un prog de scheme, am doar de pcb, si mie cam lene sa-l instalez!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

6

• bogdan_

2

• ratza

2

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Prima data scapa de lene, asa nu faci treaba. Program de scheme vei folosi mereu. Eagle e gratis si destul de bun.Nr 2 pune rezistenta in baza tranzistorului. Gandeste-te ca tranzistorul din optocuplor e ca un comutator ON-OFF. Deci nu ai vrea sa legi direct baza la 12V nu?Pui o rezistenta acolo de 1-10K functie de tranzistor si releu.

Link spre comentariu

Da am uitat sa zic ca intre optocupler si baza trebuie o rezistenta! Dar normal dupa ce optocuplorul deschide nu ar trebuie sa fie o rezistenta de vreo 22k intre baza si masa? adik sa inchida tranzistorul? ca este exact cum ai luat V+ de pe baza tranzistorului, eu stiu ca ramne deschis, sau nu e asa la orice tranzistor? stiu ca feturile sunt mai sensibile!P.S Am uitat sa zic ca: miam formatat pc si mam saturat sa instalez atatea prog, de acea lam lasat mia la urma , dar ai dreptate ca voi folosi programul, eu folosesc multisim pentru scheme iar pentru pcb CiDess, imi place sa fac traseele singur, nu cu autorutare, si la cidess faci traseele cat vrei de groase, la autorutare e mai complicat!

Link spre comentariu

Cum ar fi dac? ?i membrii forumului ar spune "?tiu cum s? faci, dar mi-e lene s?-?i explic"?

Misto! Stiu ca nu ar fi trebuit sa postez asa un offtopic, dar e prea la obiect raspunsul lui ratza.
Link spre comentariu

Eu ma refeream la schema de mai jos luata de la tine dar modificata dupa cum mia explicat userul de mai sus si cum ma refeream eu ca vreau+modelul de optocuplor, la care nu am "B-aza".P.S De ce sa inventat forumul? daca ai o nelamurire sa intrebi alti experimentati, am vazut posturi pe forum de la un user "noname" care stie foarte multe dar intro sectiune a intrebat ceva simplu la care iti dai cu pumni in cap, dar daca userul nu a avut de aface cu asa ceva, ce problema ai cu el? lasal sa intrebe si sa fie ajutat , la fel ca si cu mine, daca nu vrei sa raspunzi nu raspunde, dar nu mai fa dinastea! ca atunci se facea doar un forum care scria" au acces doar cei experimentati" sunt sigur ca si tu o sa ai si poate ai anumite nelamuriri in anumite parti ale electronici, si vreaus a zic ca si eu sunt la fel, dar cum am mai zis si in alte posturi eu vreau sa fiu sigur pe cea ce fac, nu imi permite buzunarul sa gresesc, cum am facut la un subiect care lam deschis un pic mai devreme la "amplificatoare" am avut mare noroc ca nu sa intamplat nimic.

Link spre comentariu
Cum ar fi dac? ?i membrii forumului ar spune "?tiu cum s? faci, dar mi-e lene s?-?i explic"?
Misto! Stiu ca nu ar fi trebuit sa postez asa un offtopic, dar e prea la obiect raspunsul lui ratza.

Sincer sa fiu "vati saturat de mine"?

Ziceti daca da sau nu, nu mai postez si ma mult pe alt forum!

Cu ca va deranjeaza ca pun intrebari de incepator? :nebun:

"]

Bati apropo ca nu am instalat un program?

Daca ai sti cate am pe cap, si daca ai instala multisim si vezi ca te doare capul pana bagi "fake licence", atunci poate nu ai mai zice!

si nici nu ma mira faptul ca nu e primul post care spui offtopic si eu continui (recunosc)!

:jytuiyu

Link spre comentariu

Dac? nu ai baza de la optocuplor, e corect cum ai f?cut. Trebuie doar s? ?ii minte c? montajul decupleaz? releul în clipa în care dispare comanda, adic? prin ledul de comand? nu mai trece curent. :offtopic2 Nu deranjezi pe nimeni dac? pui întreb?ri de încep?tor, dar în alte posturi de d?deai mare electronist. Mai ?ii minte demonstra?ia cu puterea a 8 CI cînd încercai s?-mi explici c? sco?i 800W din ele? Pe mine unul chestia asta m? face s? dau r?spunsuri sarcastice.

Link spre comentariu

Eu am explicat cu am stiut eu, nu in termeni stincifici!Si stiu ca daca comanda dispare de pe led decupleaza releul, asta si vreau, nu o sa fie cu variere! ON-OFF o sa fie!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări