Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema stupida amp cu 2n3055

matzah

Postări Recomandate

Vizitator Andreiu29

Salut, am vizualizat topicul asta mai demult, si am pastrat schema postata pe prima pagina cea cu 2n3055.... acum o saptamana m-a apucat si pe mine dorul de 2n3055 sa-l ascult, si am realizat schema aceea, piesa cu piesa, mai putin condensatorul de pe intrare in loc de 1.5uf l-am pus 4.7uf mkt si pe ramurile de alimentare am pus cate un condesantor de 100uf/35V in restul absolut toate piesele originale ale schemei. Rezultatul , functioneaza foarte bine pentru mine, chiar m-a uimit , asa de simplu si foarte capabil, tind sa cred ca 40W in 4ohmi sunt destul de reali acolo, deoarece am facut o comparatie cu LM1875(15W-20W) eh acest amplificator cu 2n3055 si pe o sarcina de 8ohmi se misca mai bine decat lm-ul , iar pe 4ohmi nu mai zic!

Sunetul mi se pare putin mai melodic decat cu LM, se poate sa visez eu dar asa mi se pare!

Curentul de mers in gol l-am reglat la 50mA, si tensiunea baza -emitor pe finali la 500mV, desigur l-am testat si la 30mA cu diferenta ca daca pun ureche pe difuzor observ un zgomot probabil de la bc-uri, un zgomot de alimentare, care la 30mA e o idee mai insesizabil decat la 50mA , o sa schimb bc177b cu bc560c si probabil daca ma hotarasc, schimb finalii cu 2n3773 si prefinalii cu bd139/140 sau BD237/238 sau BD243/244C, cam atat , sunt foarte multumit de montaj momentan!

Poze:

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

13

• zal

5

• ex.escu

5

• remus68

3

Top autori în acest subiect

Vizitator Andreiu29

Scuze, s-a interpretat gresit :) , pe placa am 100uF/35V filtraj langa piese, iar pe alimentare am asa: 2x8200uF 50V de calitate +100nF, si traful este unul aproape nou, toroidal 2x18Vac/100VA totul momentan pentru un canal! O alta observatie este ca amplificatorul este destul de sensibil, si la interval de cateva ore mai scoate cate un poc cateodata, nu neaparat cand comut un intrerupator, in rest functioneaza super!

Link spre comentariu
Vizitator Andreiu29

In legatura cu amplificatorul de mai sus, cu 2n3055, am refacut cablajul initial, din poza, si doresc pareri daca are bucla de masa si daca nu impedica anumite trasee de masa,de putere, sau de semnal, functionarea lui corecta! Recunosc ca nu am inteles corect notiunea de bucla de masa intr-un circuit de amplificare, insa ce am inteles clar este ca traseul de masa din jurul semnalului de intrare si semnalul de intrare trebuie sa fie mult mai subtiri decat traseele de putere, in caz contrar apare brum!

Amplificatorului se aude foarte frumos pe cablajul initial, insa cu intrarea in aer face foarte urat, iar cu intrarea legata la calculator prin cabluri rca de calitate (1.5m) fara semnal , si volum 50% , se aude un bazait infim, care la un anumit interval creste si se simte iar in alte momente fara sa ating nimic , fara semnal, aproape ca nu se mai aude!

Pe langa acest zgomot, exista si o mica tenta de brum, un zgomot de transformator sa spun asa, care se aude tare la un curent de mers in gol mare , peste 50mA (70-100mA) nerecomandat, iar la 20mA-30mA se aude doar daca tin urechea lipita de difuzor , insa niciodata nu dispare definitiv! Spun toate astea, si-mi pun intrebari pentru ca fac comparatie cu LM1875, care nu scoate decat zgomotul placii de sunet (audigy SE) la volum peste 80% adica un fasait inalt! N-ar fi rau daca l-as aduce si pe 2n3055 la acelasi zgomot de fond ca si lm1875 :( ! Filtraj bun am cu condensatori de 100nf in paralel, transformator nou toroidal am care nu scoate nici un sunet,punte de 10A cu 4x100nf pe pini, piese noi , cablaj abia facut si foarte muncit, 2n3055H recuperati, in nici un caz noi din magazin! iar pe intrare am pus bc560C care ii consider mai putin zgomotosi in comparatie cu bc177B sau altele!

Poze cu vechiul cablaj si cu cel modificat:

Posted Image Posted Image

Multumesc , astept pareri, nu vreau hifi din 2n3055 dar macar sa inteleg cum sta treaba!

Link spre comentariu
Vizitator Andreiu29

Imi cer scuze ca iar postez pe acest subiect! Am rezolvat problema zgomotului de fond ce tziuia de zor, era o problema la potentiometrul de intrare, au ramas un fasait cand dau volumul la maxim si cu acesta sunt impacat ca intotdeauna l-am auzit, si zgomotul tipic de transformator (100hz) care nu are treaba cu masa, am reglat curentul de mers in gol la 20mA acum si zgomotul a mai scazut in intensitate fata de cum era initial la 50mA iar acum este perceptibil cam la 5cm de difuzor , in rest e insesizabil!In continuare astept pareri! Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări