zal Postat Ianuarie 15, 2010 Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 Ai o problem? cu sursa de semnal. Link spre comentariu
danb1974 Postat Ianuarie 15, 2010 Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 Tu bagi semnal din pc si iti intra amplificatorul in oscilatie cumva? Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 15, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 da, semnalul provine de la un calculator, mai exact o placuta usb - audio (nu prea imi place sa fac teste direct pe placa de sunet a laptop-ului, deeh). La fel se comporta si pe iesirea de casti normala a laptopului. Fara acel condensator se aude distorsionat, indiferent de ce gain foloseste ampul si indiferent de volumul la care trimit semnalul in amp. Un condensator de 1-10uF rezolva problema, mai putin de atat, distorsiunile doar sunt diminuate insa nu si eliminate. Mai mult, se aude ok, insa in mod logic, pierd inaltele. Am suspectat sursa de semnal pentru ca nu vedeam nimic gresit in mod electronic pe montaj (mai ales ca am patit problema cu 2 ampuri diferite). Piesele sunt in parametrii, ampul corect reglat, nu se pune problema ca n-ar fi imperecheati (oricum si daca iau semnal de pe prefinali, tot la fel de mizer se aude). Problema e ca un alt amp ce foloseste un tda 7250 (recuperat de pe o placa kit de-a adelaidei) nu manifesta defectul asta. Nu inteleg de unde sa provina chestia asta, nu prea pare o simpla neadaptare de impedanta sau semnal prea mare in intrare. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 15, 2010 Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 La nici un amplificator NU se pune condensator de 1...10uF in paralel pe linia de semnal de la intrare ! Incearca cu o alta sursa de semnal : un CD-player, radiocasetofon sau un simplu radioreceptor FM. Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 15, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 normal ca nu. ce-ar fi sa ma joc cu un condensator de 10uf pe intrarea unui ipa800 de exemplu. ca sa nu mai zic, ce-ar fi sa fac asta cat timp ampul merge in faza de teste, am constatat ca asta era o solutie. ma interesa cum sa remediez problema cu sursele de semnal, deoarece ampul va lucra impreuna cu acel laptop. alte ampuri se comporta normal pe aceasta sursa. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2010 Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 Ai pus pu?ometru de volum la intrare? Sau te bazezi pe nivelul din mixerul sistemului de operare? Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 15, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 mixerul din calc. Am adaugat totusi o rezistenta de aprox 70kohm paralel pe intrare.In orice caz am remediat problema in sensul in care eu nu se manifesta pe placa interna a laptopului, ci doar pe dracia aia mica gen stick usb audio care o folosesc pentru probe. Totusi e curios de ce totusi acea placuta genereaza aceasta problema. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2010 Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 O fi cu ie?ire capacitiv? ?i nu se adapteaz? nici ca impedan??. Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 16, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 adevarul e ca nu am verificat, e o dracie de-aia ieftina la 30 lei, e un microcontroller si ceva componente pasive.Un canal merge bine insa celalalt nu vrea in ruptul capului sa regleze tensiunea de c-e a finalilor. Alimentat la 20v, pe un tranzistor masor 16v pe celalalt 4 (aproximativ). Cam suspectez si acel semireglabil, as fi preferat unul multitura liniar insa tot ce-am gasit e unul normal si logaritmic pe deasupra. Celalalt canal l-am reglat fara probleme, merge la un curent de repaos de 300mA, e suficient cat sa am ambi finali deschisi si totusi o functionare destul de precisa. Momentan il folosesc ca amplificator pt casti. Link spre comentariu
danb1974 Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Nu stiu cum e la astea discrete, eu am dat cu capul de oscilatii cu lm3886 (in datasheet nu se pune accent suficient pe un anumit condensator optional care e cam obligatoriu - si nu sint singurul patit)Poate te ajuta un filtru trece-jos pus la intrare care sa taie ce e peste citeva sute de khz Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 16, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 rezolvat, inlocuit semireglabil prost cu altul ceva mai calitativ. Lamela din semireglabil facea contact prost cu placa rezistiva. Acum ampul merge bine, ambele canale, suna placut si face cald in camera alaturi de celelalte jucarele Link spre comentariu
ex.escu Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Dupa cum v-am anuntat , anexez schema originala japoneza dupa care a fost realizat amplificatorul; schema este veche, de la inceputul anilor 70 , dar functioneaza multumitor avand in vedere simplitatea sa.[attachment=1]scan 1.jpg[/attachment] Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 mersi mult, intre timp m-am gandit ca totusi e un amp destul de primitiv raportat la vremurile actuale, chiar si facut de dragul de al face, si l-am refacut in clasa A unde intr-adevar se aude exceptional pentru piesele folosite si la un cost de vreo 20 lei pe canal. Oricum schema e buna, o sa o dau prietenei mele care sub ghinionul de a locui in aceasi casa cu mine a fost oarece nevoita de a se apuca de invatat electronica. Tocmai ce-si face un amp cu 2N-uri de cand si cu nostalgia mea. Oricum e totusi o chestie, am invatat-o sa faca initial un licurici, apoi si-a facut emitator FM, de-alea simple cu un oscilator Colpitts, si-a gaurit si si-a facut cablaj cu el, l-a facut si acum asculta muzica la el prin radioul din bucatarie cat sta pe acolo. Nu stiu, eu zic ca e o realizare, n-am mai vazut femei sa faca electronica si montaje. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Ia-o repede de nevast?, dup? care îi dai de lucru. Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 18, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 deocamdata doar sunt doar la recuperat daune. mi-a ars acu un an un amp cu darlingtoni cand nu stiu ce a cuplat aiurea pe intrare. Acum o sa o pun sa-mi faca altul. l-a facut pe ala cu 2n-uri dar ii e frica sa-l bage in priza sa nu faca poc, l-a tot smotocit, s-a uitat la el si l-a lasat asa, sa il probez si reglez eu. Eu nu ma opresc din a ma amuza, sa vina femeia la tine sa-ti ceara bani de tranzistoare si sa injure pe ala de la Dioda ca-i da rezistenta de 0,6 ohmi in loc de 0,2. Ca o adaugare, si primul amp cu 2n-uri care l-am facut cand am deschis topicul mergea, dar nu m-a dus capul sa-l probez pe alta sursa de semnal. Am injurat 2 zile etajul ala diferential, ziceam ca tre sa fie ceva aiurea acolo. Mi-era ciuda ca l-am facut la 11 ani si acu nu-s in stare sa leg 5-6 tranzistoare. In ultima instanta, sunt multumit cu ampul clasa A, ba chiar imi mai fac cateva canale, poate fac vreun neam de 2.1 sau ceva de genul cu ampuri si preampuri clasa A. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum