Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema stupida amp cu 2n3055


matzah

Postări Recomandate

Salut, De dragul vremurilor cand aveam 11 ani si am facut prima oara acest amplificator, m-am apucat sa-l refac azi. Schema provine dintr-un tehnium din anii 90. Totusi, dupa efectuarea sa ma confrunt cu o problema relativ ciudata cu el. Respectiv, suna foarte distorsionat. Am localizat problema ca fiind etajul de intrare, mai precis acel etaj diferential facut cu doua bc177. Prefinalii si driverul facut cu bd 136 par ok, finalii la fel. Amp-ul suna foarte incet si distorsionat. In mod curios, daca pun un condensator de un alde 10uF pe intrare (cu un pin la masa), sunetul se imbunatateste simtitor, insa evident pierd inaltele. De asemeni daca cu un deget ating baza primului tranzistor si cu altul plusul alimentarii, reproducerea frecventelor joase se imbunatateste :sparge: Am folosit bc179 pentru acesti 2 tranzistori. Restul valorilor raman cele de pe schema, pentru componentele pasive. Am incercat si cu BC557 aceleasi rezultate. Prefinalii sunt BD139 si 140. Finalii sunt momentan MJ11032 (darlington) insa si cu 2n3055 se comporta la fel. Ma poate ajuta cineva cu un motiv pentru acest comportament al draciei?. Se pare ca ma prostesc cu timpul, la 11 am facut 2 de-astea si mergeau fara probleme.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • matzah

    13

  • zal

    5

  • ex.escu

    5

  • remus68

    3

Top autori în acest subiect

Verificati regimul de curent continuu (tensiunile) in urmatoarele puncte :-emitor etaj diferential.-baza T4, baza T5.-verificati integritatea rezistentei R1,;BC 179 sunt la limita,e bine sa-i inlocuiti cu orice pereche cu Uce mai mare de 45V.

Link spre comentariu

eh, nu e asa simplu. dracia nu se da cu una cu doua. tensiunile sunt ok pe prefinali, totul pare simetric in regula. ampul merge alimentat momentan pe un traf de 2x12v deci vreo 15v pe ramura in cc. cele 2 bc-uri sunt ok la randul lor. r1 este ok, in sensul ca e montata. are vreo 80 kohm, probabil de-aia am gasit cand l-am facut. Nu vad ca problema sa fie de la r1.

Link spre comentariu

Amplificatorul se alimenteaza cu tensinea din schema ,+/-25 V iar aceasta tensiune trebuie asigurata la curentul mediu absorbit de schema ,adica in gol trebuie sa aveti cca.+/-28 V.Lucrati calm,cu incredere si se va gasi cauza problemei.

Link spre comentariu

R9, D3 asigura simetrizarea etajului final, in ceea ce priveste tensiunea de deschidere a dubletilor finali dupa cele doua ramuri dar in locul lui D4 si rezistenta de 100R in paralel cu ea, poti monta un strap. R15, R16 (amindoua de 22k) le poti exclude . La tensiunea de alimentare de +/- 16V (ai in alternativ 2x12Vca), efectueaza urmatoarele inlocuiri : R2=8k2, R5=1k2, R11=1k6, R1=39K. Offsetul pe iesire il reglezi din modificarea usoara a valorii lui R2 sau R5. Evita sa utilizezi tranzistoare care au Uce mai mica decit suma tensiunilor pe liniile de alimentare.

Link spre comentariu

cu modificarile propuse am reusit sa-l fac sa cante bine macar la semnal mic. insa condensatorul meu adaugat suplimentar pe intrare (intre intrare si masa) ramane inca necesar, fara el toata treaba suna ca naiba. Rezistenta din colectorul lui t1, scazuta la 8kohm a ajutat mult. Scaderea valorii lui r2 adauga distorsiuni suplimentare, am sa incerc s-o maresc. Prefinalii si finalii lucreaza ok, problema e mai dinaintea lor.

Link spre comentariu

Amplificatorul corect executat si reglat functioneaza fara probleme-semireglabilul de 100 ohm trebuie sa fie de buna calitate,iar componentele verificate.Amplificatorul a fost realizat la cererea redactie revistei,se dorea un amplificator simplu,ieftin ,realizabil cu componentele disponibile atunci pe piata (un BC costa la magazin atunci 63,5 lei....) ,inclusiv cu cele disponibile in unele kit-uri IPRS.La baza sa a fost o schema -mod de folosire- a unor tranzistoare japoneze din seria 2SD,de la inceputul anilor '70.

Link spre comentariu

da, in final m-am apucat sa modific schema. se pare ca am mult timp liber la munca, daca imi bat capul cu scheme de conceptie cu originea in anii 70 cel tarziu. Oricum, pentru un amp ieftin (in cel mai rau caz 30lei) facut strict fara investitii si cu un minim de piese de pe acasa isi face treaba. Nu schema de mai sus. Am optat pentru finali darlington, bd-urile sunt inlocuite cu mje-uri, la fel si etajul diferential, spre a suporta mai usor un 2x30v disponibil de la droaia de trafuri de genul care le am si n-am ce face cu ele. Diodele din ... ca sa-i zic asa... circuitul de compensare termica, raman diode. Nu vad pentru ce sa ma complic cu o superdioda pentru ceva asa simplu, am o gramada de radiatoare suficient de mari cat sa duca fara probleme o astfel de jucarie, fara sa ajung in situatii in care lipsa superdiodei ar compromite stabilitatea termica a etajului final. Am scos grupul dioda rezistenta aflat pe prefinali, semireglabilul acela s-a inlocuit cu unul de 500ohmi. O sa ma mai joc putin la circuitul acela de bootstrap, sa vad in final ce valori sa aleg pentru rezistentele acelea. Repet, toata treaba o fac de dragu vremurilor. Puteam sa fac un ceva gen ipa60 dar nu duc lipsa de amplificatoare facute, am deja construite. Doar ca mi-au ramas ceva difuzoare de subwoofer gen sistemele acelea home cinema sony, pentru care as trage o incinta rapid si as infige un amp de-asta ieftin impreuna cu un ceva stereo micut pentru un 2.1 de ascultat acasa, sa nu mai fiu nevoit sa pornesc ampul mare. Am descoperit problema pentru care ampul mergea aiurea. Il testam pe un convertor 12-220v in care am implementat o limitare de curent in asa fel incat sa pot avea o oarece protectie in faza de test. Se pare ca acel convertor limita la un ceva gen 200mA iar bietul amp pur si simplu.. nu avea de unde sa traga. M-am luat cu alte modificari si n-am mai verificat curentul absorbit de am in momentul cand mergea bine la semnal mic. Pe noua configuratie, finalii vor ramane MJ11032 din care am cateva bucati care n-am ce sa fac altceva cu ei. Aveti vreo alta idee de particularitati ce trebuie urmarite daca folosesc darlingtoni intr-o schema gen asa ceva?

Link spre comentariu

Daca folositi complementari darlington schema se simplifica astfel:T5,,D4,R15,R12,T4,R9,D3,R7,se elimina,R8 se conecteaza simetric cuR13- la celalalt capat se conecteaza emitorul pnp-ului.Recomand pastrarea rezistentelor R15,R16-acestea stabilizeaza sarcina driver-ului si descarca capacitatea de intrare a tranzistoarelor de putere.Preventiv ,e bine sa conectati doua diode 1N4001 legate in serie in paralel cu semireglabilul -protejeaza amplificatorul in cazul in care semireglabilul "face probleme";daca apar oscilatii se poate mari condensatorul de 10pf la 22pf.Daca aveti rabdare,duminica pot posta schema dela care s-a pornit precum si modificarile de mai sus.

Link spre comentariu

condensatorul l-am modificat deja de cand am construit prima varianta. Prefinalii am sa-i pastrez pentru usurinta in montajul altor finali (cine stie...). Prefer sa pastrez configuratia cvasi-complementara deoarece intre mj-urile gasite, nu am perechile pnp. Ma uit acum la etajul diferential, ma gandesc sa fac ceva pe acolo, nu stiu cum era pe vremea aia, dar acum dispunem de surse de semnal capabile. As prefera sa schimb cu un singur tranzistor, montaj simplu gen "clasa a" cu un bd . Vad ca in schema factorul de amplificare vine undeva la 40, cam mult pt ce vreau eu, o sa reduc r3 sau cresc r4 daca raman cu etajul diferential.

Link spre comentariu

am si eu facut de pe vremuri un amp cu schema asta si ma bate gandul sa-i cresc tesiunea de alimentare pana la +-35V, fara a face modificari in schema. am la intrare bc327, apoi bd 139 si bd 140, iar ca finali o pereche de but11. amplificatorul suna binisor asa cum e acum, dar as vrea sa-i maresc un pic puterea. credeti ca se poate?

Link spre comentariu

cresc tesiunea de alimentare pana la +-35V, fara a face modificari in schema

E necesara recalcularea unor componente care fixeaza punctele de functionare si curentii prin etajele de intrare si driver, bineinteles avind grija ca tensiunile de lucru ale condensatorilor si tranzistorilor sa fie suficient de mari.
Link spre comentariu

pana la urma am refacut montajul si mi-am tras un amp clasa A pentru casti gen cel death of zen propus de rod elliott. o diferenta intre schema sa si montajul meu ar fi ca prefinalii sunt mj340 si driverul este un mj350. l-am reglat, tensiunile c-e intre finali sunt simetrice, curent repaus bun, stabil, etc. suna bine, insa si asta are aceasi problema. trebuie sa pun un condensator de genul 1uF paralel pe intrare ca sa sune bine. Fara el amplificatorul distorsioneaza tare. Cu el suna bine insa nu e o solutie deoarece evident... pierd inaltele. Nu inteleg de ce am problema asta, am verificat montajul si totul e ok. Singurul motiv care l-am vazut initial era folosirea mj-ului pe post de driver in locul bc-ului din schema. Doar acolo sa fi fost problema, dar tot nu cred ca el e de vina. Are cineva idee de ce ampul manifesta aceasta problema?Mai jos e schema lui originala. Am modificat gain-ul in sensul ca R4 are 100 ohmi in loc de 220, deci l-am crescut, dar tot nu cred ca asta ar fi o problema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări