Marian Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 T103 si T123 asigura protectia tranzistoarelor finale . Micsorarea rezistentei de sarcina pune in pericol tranzistoarele finale prin cresterea curentului prin sarcina si corespunzator a puterii disipate. Cand se atinge valoarea curentului prin sarcina Is max atunci se deschide tranzistorul de protectie corespunzator care deviaza surplusul din curentul de baza al tranzistorului final limitand valoarea acestuia si deci a curentului de sarcina . Gresit, daca nu cunoastem f bine unele lucruri este mai util sa ne abtinem de la a comenta pentru a evita inducerea in eroare a celor care cauta ajutorul. In schema prezentata de cristian T103 controleaza circuitul de superdioda, functionarea sa a fost destul de bine explicata de catre @Mikrosha asadar nu are rost sa insist, protectia de care vosrbesti tu @leon este cu totul altceva, nu are legatura cu ceea ce face T103, ceea ce ai adus tu in discutie este protectia la scurt, si aceasta este controlata de catre T107 si T108, cand exista un scurt accidental pe iesire are loc o cadere de tensiune pe rezistentele de putere R105 si R106 care deschide tranzistorii de care am pomenit iar acestia limiteaza curentul in bazele finalilor, disipatia de putere va fi destul de mare pe ele asa ca tranzistoarele nu vor rezista mult insa la un scurt accidental te scapa de durerile de cap. @Cristian, iti mai explicasem eu ce-i cu superdioda, speram sa intelegi destul cat sa o recunosti, protectia la scurt nu actioneaza in functie de temperatura deci nu ai ce sa modifici astfel incat sa iti mentina finalii reci, iar superdioda nu poate inlocui un radiator corect dimensionat indiferent de cate ori ai pune tu aceeasi intrebare, e pacat ca tu nu poti intelege desi ti-am repetat de atatea ori, radiatorul tau este prea mic ca sa faca fata disipatiei de putere cerute, nu pui nici ventilator si nici radiator mare pe motiv ca n-ai loc, ok atunci limiteaza puterea, pastreaza volumul la un nivel la care tranzistorii sa-l poata suporta, cu radiator mic n-ai cum sa intretii un amplif de putere la volum mare oricat ai incerca. Link spre comentariu
cristian2009 Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 pastreaza volumul la un nivel la care tranzistorii sa-l poata suportaLucrul asta credeam ca il face superdioda. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 @cristian, ai citit atent ce a scris @Mikrosha aici ? daca da atunci nu inteleg de ce confuzia asta persista in mintea ta... Superdioda regleaza curentul in finali spre a evita ambalarea termica, tranzistorul de control fiind fixat pe radiatorul finalilor se va incalzi o data cu el si-si va modifica caracteristicile o data cu temperatura astfel si modificarile automate in circuit, insa repet sper pentru ultima oara, superdioda nu limiteaza puterea si nici nu inlocuieste un radiator corect dimensionat, nu ii poti cere sa mentina finalii reci desi radiatorul este prea mic, in cazul tau asa cum ti-am mai zis nu ai decat 2 solutii fie ca-ti place fie ca nu: 1-Schimbi carcasa cu una mai mare astfel facand loc pentru radiator mai mare si obligatoriu un ventilator pentru racirea fortata. 2-Limitezi puterea ceruta prin mentinerea butonului de volum la un nivel mai mic. Link spre comentariu
cristian2009 Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Da, e destul de clar. Tranzistorii finali sunt protejati. Am si verificat, a mers amplificatorul la maxim, cu ei incinsi, timp de 3 ore si nu s-a ars nimic. Ca sarcina am folosit doua rezistente de aprox 7 ohmi din nichelina. In paralel cu acestea am pus boxele inseriate cu cate o rezistenta de 50 ohmi fiecare.Cred m-ar fi interesat, de fapt, un circuit care sa limiteze nivelul semnalului de la intrare in functie de temparatura. Adica, in loc sa controlez turatia unui ventilator, controlez volumul amplificatorului, functie de temperatura. Nu neaparat pt acest amplificator, doar ca experiment. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Tranzistorii finali la fel ca orice alti tranzistori au un regim termic de functionare maxim admis care la atingerea sau apropierea de el nu inseamna si ca el crapa instantaneu, insa cu siguranta il pierzi cu timpul se va degrada lent dar sigur pana la momentul cand una din jonctiuni va ceda in interiorul sau, aici este vorba de regim termic inalt de functionare al tranzistorului si nu de protectie. Acel circuit de care zici tu ar putea consta in cate un termistor pentru fiecare canal ceva mai mare ( sa zicem 10k ) montate pe radiatorul finalilor si pinii lor in paralel cu polii potentiometrilor de volum, cand temperatura creste rezistenta termistorului scade si micsoreaza volumul, insa acesta reactioneaza la orice schimbare de temperatura a radiatorului, adica spre exemplu sa zicem ca jucaria s-a incalzit, atunci si termistorul se incalzeste si micsoreaza volumul, ampliful se aude mai incet, putere mai mica, in consecinta radiatorul se va raci treptat si astfel se va mari iarasi rezistenta termistorului si volumul creste, dar finalii nu vor fi de acord si vor protesta prin incalzirea radiatorului si.... in fine o luam de la capat. Concluzia? ceea ce doresti tu nu se poate, asadar e inutil sa te tot repeti pe la diferite sectiuni, intelege si tu o data pentru totdeauna ca daca era asa simplu cum vrei tu amplifurile cu adevarat mari erau mai ieftine, mult mai ieftine. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Dacă nu-ţi place că se-ncinge, fă ceva clasă D. http://electrodb.ro/teorie-in-electroni ... n-clasa-d/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum