bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 scuzati traducearea daca nu e buna nu stiu corect decat in englezadeci exista asa ceva si pentru ac sau functioneaza doar cu dc ? Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 scuzati traducearea daca nu e buna nu stiu corect decat in engleza deci exista asa ceva si pentru ac sau functioneaza doar cu dc ? Cred ca e vorba de multiplicator de tensiune. Multiplicatorul lucreaza numai in tensiune alternativa (ac). Chiar daca unele par ca lucreaza in dc, in realitate transforma in ac, multiplica si apoi revin in dc. Pe de alta parte, informatia e insuficienta. Sunt sute si mii de multiplicatoare. Ce vrei sa faci de fapt? Tens de intrare, iesire, putere ? Cirip Link spre comentariu
bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 ceva de genu Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Pare a fi un multiplicator de tensiune.Ceva asemanator se foloseste in televizoarele clasice pt a obtine inalta tensiune.Dar daca tot lucrezi in curent alternativ nu poti folosi un traf ridicator?(mai ales daca ai nevoie si de ceva curent mai mare).Intreb si eu. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 deci. sa explic. electricitatea e un hobby pentru mine. desfac tot ce se baga in priza de cand eram copil singur am inteles ce face o dioda, cum functioneaza traful pe inductie electromagnetica si altele. nam inteles cum functioneaza tranzistorul inca dar mie-mi plac arcurile electrice cat mai mari. ma fascineaza. am avut o incercare esuata in costruirea unui generator van der graf si ma-m lasat. am dat pe youtube de un clipulet in care era chestia asta cu multiplicatorul de tensiune si daca face arcul mare e pt mine(o sa imping un pic nota cum fac de obicei si o sa-l aprind de la distanta ). de aia am intrebat daca merge si pe ac, din cate stiu cu ac se poate face arc mai mare nu ? daca aveti idei sau opinii va rog... Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Daca vrei fulgere prin casa ai nevoie de un camion de volti o galeata de amperi si 2 km distanta de siguranta (scuze nu m-am putut abtine)In cc se obtin arcuri electrice mai bine decat in ac(vezi institutul japonez de studiu al traznetelor au aia niste aparate de m-au dat pe spate).Ca sa obtii arc electric ai nevoie de tensiuni de ordinul zecilor de mii de volti (ca altfel o doar un scaparici) iar chestia asta implica printre altele izolatori speciali pt inalta tensiune.Daca vrei sa construiesti ceva in genul globurilor din comert(care au plecat de la masina Van der Graaf) si care isi plimba arcurile electrice pe suprafata de sticla mai bine cumperi una si gata. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 stiu ca mai bn cumpar unul. dar ma simt oarecum implinit daca l-as face eu.si in plus daca fac schema de mai sus cu vreo 100 de c si d vine si camionu cu tensiune :P Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Pai atunci ar trebui sa stii ca ai nevoie de VID in balonul de sticla. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 si daca fac doar din fir in fir fara balon ?? Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 O sa obtii arc electric dar tine cont ca aerul este un izolator deci vei avea nevoie de o tensiune si un curent mult mai mari pt un efect cat de cat frumos.Vidul in schimb permite electronilor sa circule cu viteza luminii deci poti incerca totusi sa bagi electrozii intr-un balon de sticla(nu neaparat rotund) din care sa scoti cat de mult poti aerul.In aer si cu doua fire o sa obtii cel mult un scaparici ca cele folosite la aprinsul aragazului(cele rusesti care se alimentau la priza) Link spre comentariu
bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 poi alea sunt facute pe alt principiu. un arc la miezul electromagnetului si contactul opus in celalalt capat al miezului nu ? in fine.sa zicem ca scot aerul dintr-un tub de neon. ai putea sami dai un calcul de distanta in raport cu tensiunea, daca e "vid perfect" Link spre comentariu
bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 exemplu aer Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 A mers pîn? s-au ars diodele. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 ghinion.cand eram mai mic mi-am facut un traf ridicator de 500v. deci multiplicat de cateva ori eu zic ca ar trb sa mearga. un tip de diode ce rezista la 1000 v stiti ? Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 poi alea sunt facute pe alt principiu. un arc la miezul electromagnetului si contactul opus in celalalt capat al miezului nu ? in fine.sa zicem ca scot aerul dintr-un tub de neon. ai putea sami dai un calcul de distanta in raport cu tensiunea, daca e "vid perfect"Si n-ar trebui sa sara siguranta cand face scurt???Ceea ce numesti tu electromagnet este de fapt o bobina inseriata intre contactele care dau scanteia.Daca cunosti principiul de functionare al balastului la lampile cu neon ar trebui sa stii ca o bobina parcursa de un curent electric(initial ceva mai mare decat tnsiunea pt care a fost calculata)va genera in jurul sau un camp electromagnetic care dupa intreruperea alimentarii genereaza o tensiune in bobina .Intr-un ciclu rapid se poate obtine o ridicare a tensiunii de alimentare.In plus balastul suporta toata tensiunea de alimentare in momentul producerii scurtcircuitului astfel ca sigurantele nu se duc la pescuit ci continua sa-si faca treaba.Arcul este pus pt a permite oscilarea electrodului care altfel ar fi respins de arcul electric si ar ramane tapan.Cand cineva o sa calculeze datele vidului cosmic(care se pare ca nici el nu este perfect)promit sa te sun si sa ti le spun tie mai intai.Eu am sugerat sa scoti cat mai mult aer poti din tub.Nu ti-am spus sa imbuteliezi vid cosmic.Adica o presiune cat mai scazuta, comparabila cu cea din tuburile electronice.Parca si simt mirosul de siliciu la gratar dupa filmuletul ala Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum