Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum fac un woofer sa scoata numai medii?

dragon82

Postări Recomandate

Buna seara!O intrebare trasnita mi-a pus-o un prieten,la care numai cei ce stiu pot sa raspunda,ca eu imi prind urechile.Intrebarea era:cum poate face un woofer sa scoata numai medii?(din ce stiu eu mediile sunt intre 300-5000Hz).Nu stiu la ce ii trebuie si nici nu am fost pe faza sa intreb la ce ii trebuie... :jytuiyu Normal ar fi cu un filtru...(bobina + condensator)...dar...nu am idee...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dragon82

10

• __farad__

6

• mariobe

5

• CBI

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

intrebarea era mai bine pusa mai altfel,oare un(acel) woofer poate reproduce medii ca sa ai ce filtra?asa de dragul artei,presupunand ca acel ..difuzor sa-i zicem,ar urca suficient in frecv atat in axa cat si putin inafara ei,e nevoie de un banal filtru trece-banda,adica un trece jos urmat de un trece sus.Si aici avem atenuari mai mari sau mai mici in funtie de ordinul ales.Pt ord 1 cond+bob in serie,ord 2 cond serie bob par,bob serie cond par,bineinteles se putea gasi instant cu google...(Mediile au ramas tot intre ~200-2000hz,la 5000hz din pacate sunt inaltele si era mai credibil daca ziceai ca vrei sa mai modifici ceva la lazile sony decat aia cu prietenul :limb: ).Poate cat de curand o sa iti dai seama de ce nu pun aia filtre in asa ceva(nu pt ca sunt 'pt RO').Daca ma insel ,ar fi bine sa indici ce difuzor va suferi acest tratament,pt ca daca se dovedeste a fi intr-adevar woofer,nu se poate face prea multe

Link spre comentariu

Esti cumva paranoic?Crezi ca altceva nu stiu decat incintle ale Sony?E cat se poate de reala intrebarea,trimisa pe mes de un tovaras.Ce e asa greu de inteles?Tot timpul la toata lumea ai ceva de comentat pe langa subiect?Suferi de sindromul buricul pamantului?Intrebarea era clara si nu-mi apartine.Daca aveam ceva de intrebat de Sony o faceam in topicul respectiv,unde numai despre asta nu s-a vorbit de unii.Halal ajutor...si se mai numesc cunoscatori cand fac morala si psihologie in loc de electronica asa cum ar trebui.Daca tot vrei il voi intreba marca wooferului(sau wooferelor pt ca banuiesc ca are 2) si daca are ceva date la el.Vrei sa repet ca nu are de a face cu incintele mele Sony?Iar referitor la frecventa mediilor iti recomand acelasi Google(ca tot la cererea unora am cautat) si aceeasi Wikipedia pt cunostintele tale generale despre frecvente.Sa stii ca pot sa postez si eu in maniera acida care o faci tu.Ce ma deranjeaza la unii e ca daca eu pun o intrebare de electronica mi se raspunde in doi peri,raspuns care nu are nimic cu intrebarea,doar bagare in seama cu raspunsuri aiurea.Chiar e greu de raspuns la o intrebare dacat sa se bata campii aiurea cu orgolii personale???Un sfat:traieste in lumea ta perfecta si nu mai deranja prostii astia ca mine.Deja m-am saturat sa mi se raspunda offtopic.

Link spre comentariu

@dragon82 - stai linistit ca nu are nimeni nimic cu tine, dar daca pui intrebari tampite si faci afirmatii tampite lumea care cat de cat stie despre ce e vorba iti raspunde in aceeasi maniera tampita. Nu cred ca are cineva ceva cu tine sau cu incintele tale Sony sau oricare altele....scuze pt. limbajul nu tocmai academic.

Link spre comentariu
si era mai credibil daca ziceai ca vrei sa mai modifici ceva la lazile sony decat aia cu prietenul :limb: ).Poate cat de curand o sa iti dai seama de ce nu pun aia filtre in asa ceva(nu pt ca sunt 'pt RO').

Daca ma insel ,ar fi bine sa indici ce difuzor va suferi acest tratament,pt ca daca se dovedeste a fi intr-adevar woofer,nu se poate face prea multe

Poate nu ai citit bine o parte din raspunsul primit!!!

Ce era tampit in intrebarea ce am primit-o si eu?Care sunt afirmatiile tampite?Daca nu stiu ceva inseamna ca sunt tampit,sau daca nu stiu sa pun o intrebare cum trebuie?Ai o parere mult prea buna despre tine ca persoana!!!Am fost facut in toate felurile pana acum pt ca am pus niste intrebari(poate ca nu tocmai bine puse uneori)dar asta mai lipsea sa mai fiu facut tampit indirect!Inseamna ca pt unii cunoscatori ai electronicii cel ce intreaba ceva e un tampit pt ca intrebarile sunt deja expirate si plictisitoare pt cel ce stie si trebuie umilit pt ca pune niste intrebari!!!Uau tipic romanesc de a trai!!!De asta nu am evoluat.

Un cunoscator adevarat(un expert,un profesor etc)nu va critica sau va declara tampit pe cel ce intreaba!!!Va incerca sa explice,cred ca asa e normal.Eu parca asa am citit la inceput cand m-am inscris pe acest forum.Erau niste reguli puse acolo si nu degeaba.Dar la noi se foloseste bata ca raspuns mai tot timpul.

Bai fratilor unii aveti niste probleme de comunicare.Hai sa facem un forum unde sa ne tot injuram si sa ne dam cat de mari ne credem,ca nu vad nici un raspuns de electronica-audio.Parca asa era forumul...nu?Nu inteleg cum de se permit astfel de aberatii pe acest forum...

Ontopic:nu mai am ce sa intreb!!!

Link spre comentariu

daca pui intrebari tampite si faci afirmatii tampite lumea care cat de cat stie despre ce e vorba iti raspunde in aceeasi maniera tampita

Nu exist? întreb?ri tîmpite, ci r?spunsuri idoate. A?a c? r?spunde?i corect la întreb?rile venite de la cei ce nu ?tiu ?i vor s? înve?e, f?r? s? v? da?i rotunzi.
Link spre comentariu

ei vezi, banuiam ca vei reactiona in felul asta. Problema nu e ca ai pus o intrebare tampita - se intampla oricui - problema e ca insisti cu intrebari tampite. Apoi, tot ce e legat de incinte acustice nu are mai nimic cu electronica, mai degraba are de a face cu acustica, mecanica, electrotehnica si mai putin spre deloc cu electronica. Vezi, si tu te superi cand esti apostrofat pentru intrebarile "tampite". In fiecare post al tau se gaseste cate o tampenie. Stii cu e faza aia cu bautura, daca unul iti zice ce esti beat il ignori, daca cinci iti spun ca esti beat mergi si te culci. Cam asa e si aici, daca mai multi spun ca vorbesti prostii o lesi mai moale si ii asculti pe cei care se mai pricep.In continuare, eu afirm ca nu am nimic personal cu tine (nu te cunosc, nu te-am vazut niciodata sau poate ca esti vecinul meu de la etajul 4) dar daca insisti cu magarii nu am ce face.....

Link spre comentariu

Daca ar putea reproduce medii de ce i se spune woofer??? :nebunrau: Difuzoarele din ce mai stiu eu pot fi construite pt o banda de frecvente(woofer pt joase midranger pt medii tweetere pt inalte)sau banda larga(caz in care calitatea raspunsului sau este un rabat calitate/pret).Intrebarea ta pusa in domeniu mecanic ar suna asa:Am o Dacie.Pot cara un container de 20tone cu ea?Deci ca raspuns direct ar fi ca s-ar putea cu conditia ca diful sa nu fie un woofer dedicat ci un dif de banda larga iar daca are si amplif incorporat sa i se modifice filtrele din trece jos in trece banda.Calculand probabilitatile obtii un raspuns de circa 96,18%NU.

Link spre comentariu

Ideea este ca woofer poate fi numit atat diful in sine cat si ansamblul dif+cutie+amplif.Functie de ce detalii iti da ii poti da un raspuns.Poti construi un woofer cu un difuzor de banda larga dar rezultatul va fi ceva mediocru.Pe de alta parte daca folosesti difuri construite special pt banda care vrei sa o redea vei obtine maximul de la ele(electric auditiv si calitativ).Cel mai bine pt prietenul tau ar fi sa-si construiasca doua cutii din pal sau mdf(pt medii volumul nu este critic ca la bass) si sa le echipeze cu doua difuri de medii la puterea necesara.E mai scump dar sigur obtine rezultatul dorit.

Link spre comentariu

Oricum revin cu detalii cand dau de el(ca nu are semnal la tel)iar pe mes inca nu a intrat.Stiu ca e si el zurliu in boxe si are prin pod vreo cateva aruncate facute de el.Cred ca s-a apucat sa faca altele.Sau sa modifice...Revin cand dau de el cu lamuriri si detalii.

Link spre comentariu

Hai ca am aflat ce si cum!Tovarasul asta al meu ce a pus intrebarea(idioata)are 2 boxe Blue Tech pe 2 cai.Un difuzor de 16 cm si un tweeter.Vrea sa puna(ca are loc in carcasa) inca un difuzor(acel woofer de care amintea)tot de 16 cm si sa-l foloseasca pt medii iar cel existent sa-l faca pt bass.Spune ca nu stie daca wooferul e intr-adevar woofer,pt ca au fost(e vorba de 2 bucati)luate de pe niste boxe mai vechi,fiind no name difuzoarele,dar spune ca tot pt medii erau,dar nu mai are bobinele si condensatorii din care era facut filtrul.Dar el vrea ca pe difuzoarele ce le are deja pe boxe sa le faca doar pt bass,iar aceste asa zise woofere luate de pe alte boxe sa le faca pt medii(sau bass-medii).Personal stiu ca e dupa ureche ceea ce vrea sa faca,dar o rugaminte e sa-i pot spune cam ce filtre poate face ca sa aiba medii pe ele sau bass-medii.Bobine am eu si pot sa-i dau,dar cam ce condensatori sa ii spun sa puna si cum nu am idee.Macar dupa ureche,ca asta e.Cred ca bobina in serie si condensatorul in paralel,dar aproximativ de cat condensatorul?Sa aiba medii/sau sa aiba bass si medii.Vrea sa foloseasca boxele pt casa,nu pt petreceri.

Link spre comentariu

i-ti spun ce am facut eu ,nu e profesional dar merge1.) o bobina de 100 spire din Cu_Em de cca 1mm diametru infasurate in aer pe un suport de 3.5 cm2.) un condesator nepolarizar de 50mf sau doua polarizate de 100mf puse in serie plus la plus3.) bobina aia desenata mai subtire am pus-o eu e un secundar de pe un transformator (incarcator de telefon) poti sari peste ea dar intra ceva bas in diful alaacum am vazut ca nu apare mai subtire,e vorba de cea pusa in paralel cu difuzorulnu stiu ce atenuare are aberatia asta dar stiu ca nu intra bas sau inalte in difcred ca asta ai vrut sa auzi ,nu? si inca ceva diful ala trebuie izolat de restul incintei,nu trebuie sa ajunga vibratiile basului in el

Link spre comentariu

Dragon82 prima problema va fi ca introducand un dif in plus in incinta ii va modifica considerabil frecventa de rezonanat s de aici se va vedea cum se va auzi bassul mai apoi(sa nu se astepte sa se auda ca si pana acum).Iar ca filtre cauta filtre pasive cu trei cai, e netul plin.Si ca sa isi faca o idee pune-l sa conecteze diful pe care il vrea de medii la amplificator, sa dea corectorul la minim si o sa-i ramana la iesire mai mult medii.Desi empirica metoda ii va da o idee despre cum se va auzi acel dif in incinta.

Link spre comentariu

i-ti spun ce am facut eu ,nu e profesional dar merge1.) o bobina de 100 spire din Cu_Em de cca 1mm diametru infasurate in aer pe un suport de 3.5 cm2.) un condesator nepolarizar de 50mf sau doua polarizate de 100mf puse in serie plus la plus3.) bobina aia desenata mai subtire am pus-o eu e un secundar de pe un transformator (incarcator de telefon) poti sari peste ea dar intra ceva bas in diful alaacum am vazut ca nu apare mai subtire,e vorba de cea pusa in paralel cu difuzorul

Oare nu e cam mare acel condensator de 5o uF?Nu dispar mediile de tot?Pe majoritatea filtrelor pt bass din comert am vazut condensatoare de 50 uF...Ideea e buna oricum,dar mi se pare(dupa umila mea parere)ca e foarte mare si taie mediile...Nu ar fi mai recomandat un condensator de 20 sau 10 uF?Banuiesc ca e constient si el ca un nou difuzor aduce ceva schimbari in boxele alea,dar e treaba lui ca oricum nu vrea high-end.Doar sa aiba medii separate.E totul dupa ureche...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări