blazeu Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Iar ma uit pe Watson's blog la joule thief-ul lui supercharged...As modifica o lanternuta format pix (2 x R6 pe bec de 2,2 cu lupa). Inca ezit intre a incerca miniaturizarea extrema a montajului si a pastra alimentarea pe 3 volti, si a merge pe un singur element, insa modificand intrerupatorul....BTW, lanterna aia (dintr-un post mai sus) merge OK, desi cam putin, dar aproape in fiecare zi (la tzara).Mai am o lamterna cu 4 leduri (destinata uzului automobilistic: nucleul ei sunt 2 acumulatori NiCd no-name de gabarit R6; se pot incarca atat din priza brichetei auto cat si din cele 2 celule fotovoltaice (!!). Am mentionat-o aici, deoarece atat tensiunea acumulatorilor cat si cea a fotovoltaicelor e ridicata de cate un montajel "joule thief"...)Si apropo de calitatea "lucraturii": polaritatea cablului pentru bricheta era inversata - noroc de dioda de separare a partii foto! - iar rezistenta de limitare de 10 ohmi era sa-mi prajeasca scula - noroc ca am sesizat incingerea in primul minut!Jucaria are si 2 magneti pentru pus pe caroserie: cu fotovoltaicul spre soare pentru incarcare, sau pe acoperis, are 2 x 4 leduri rosii care clipesc pentru semnalizat vehiculul (chestie observata pe la biciclisti, care au devenit si ei vizibili in traficul de noapte!!)Spor la constructii! Link spre comentariu
mirceacra Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Am facut si eu astazi un astfel de montaj la care am folosit un tranzistor BC546, cu beta in jur de 350 , un tor de cca 1cm diametru bobinat cu 10+10 spire si un led alb. . Surprinzator cu rezistenta de 1k nu a functionat si atunci am pus un semireglabil si am coborat pana pe la 560ohmi cand s-a aprins ledul. Consumul era de 65mA ceea ce mi s-a parut cam mult. Am inlocuit apoi tranzistorul cu unul ce il aveam la indemana si anume TIP31 cu beta in jur de 100. Surprinzator cu acesta functioneaza cu rezistenta de 1k in baza si consumul este mai mic si anume 48 mA. Nu inteleg de ce....Nu era normal sa functioneze mai bine cu un tranzistor cu beta mai mare? Si inca ceva daca mai pun un led in paralel pe celalalt consumul scade la 43mA.....Oare de ce? Link spre comentariu
blazeu Postat Decembrie 1, 2012 Partajează Postat Decembrie 1, 2012 Vezi ca parametrul esential pentru tranzistor NU e amplificarea ci tensiunea de saturatie la curent relativ mare (300 mA e o valoare - ghid buna)Din acest motiv schema lucreaza bine cu tranzistorii de 0,8 A in colector gen bc 337-338 si NU cu mult mai raspanditii bc 107-109, 547, 2N3904-3906, etc., care au doar 0,1-0,2 A in colector...Numarul de spire e legat de frecventa la care oscileaza montajul, mai important e sa utilizati sarma suficient de groasa pentru infasurarea din colector (minim 0,4 mm diametru!).O frecventa mai mare ar trebui sa creasca intr-o oarecare masura puterea transferata insa peste anumita limita cresc si pierderile de comutatie precum si pierderile in miezul magnetic. Numarul de spire recomandat e rezultatul experimentelor constructorului, insa puteti incerca si dv sa verificati variatia curentului absorbit din baterie si a curentului mediu prin LED (inseriind un rezistor de 1 ohm), dupa metoda prezentata de Watson pe blog.Succes!PS O lanterna e surprinzator de utila cand ai suficienta activitate in alta parte decat la birou/masa!! Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 1, 2012 Partajează Postat Decembrie 1, 2012 O lanterna e surprinzator de utila cand ai suficienta activitate in alta parte decat la birou/masa!!Subscriu! Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 http://postimg.org/gallery/3ex8to74/e1eee463/ Cree MC-E. Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 22, 2013 Partajează Postat Noiembrie 22, 2013 Si una cu Osram 280lm http://postimg.org/gallery/2h5ktzig/99b11bd6/. Dimensiunile tevii le-am calculat dupa media acumulatorilor 18650 din laptopuri si celor PCB protected. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Noiembrie 22, 2013 Partajează Postat Noiembrie 22, 2013 Am facut si eu astazi un astfel de montaj la care am folosit un tranzistor BC546, cu beta in jur de 350 , un tor de cca 1cm diametru bobinat cu 10+10 spire si un led alb. . Surprinzator cu rezistenta de 1k nu a functionat si atunci am pus un semireglabil si am coborat pana pe la 560ohmi cand s-a aprins ledul. Consumul era de 65mA ceea ce mi s-a parut cam mult. Am inlocuit apoi tranzistorul cu unul ce il aveam la indemana si anume TIP31 cu beta in jur de 100. Surprinzator cu acesta functioneaza cu rezistenta de 1k in baza si consumul este mai mic si anume 48 mA. Nu inteleg de ce....Nu era normal sa functioneze mai bine cu un tranzistor cu beta mai mare? Si inca ceva daca mai pun un led in paralel pe celalalt consumul scade la 43mA.....Oare de ce?M-ai facut curios.Am experimentat si eu montajul.Cu un R=4,7k si BC 337 cu beta 510 am obtinut consum de 43 mA si Iled 12mA, iar cu aceeasi rezistenta si alt BC 337 cu beta 210 , consum 29mA si Iled 9mA.Am ales ultima varianta-3mA diferenta la led nu e mare, spre deosebire de o crestere a consumului cu aproape 50%.Totul la tensiunea de alimentare de 1,2V. Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 22, 2013 Partajează Postat Noiembrie 22, 2013 Se pot folosi drivere din lanterne cu led 0.5-1W alimentate din 2xR6/AA, suporta curenti mult mai mari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum