Vizitator tyc Postat Ianuarie 25, 2010 Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 http://www.evilmadscientist.com/article.php/joulethiefam construit asa ceva in 5 minute , vad ca functioneazaSi care e radamentul?ca sa pui un NiMH de 2700mAh si sa 'tina' tot 5' nu mi se pare in regula. Link spre comentariu
adicontakt Postat Ianuarie 25, 2010 Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 am construit schema ca fapt divers, eu folosesc o lanterna cumparata Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Ok,vreu sa folosesc sch ala si de aia intreb;acum 25 de ani,s-a facut asa ceva 'iluminat cu "neon" de la bateria masinii' cu un randament de 25%,au incercat 'tovarasii' din colectivul de proiectare sa-l mareasca,probabil ca pe vreamea acea nu aveau piese corespunzatoare-baza era 2N3055 si ultimul efort de ridicare a randamentului a fost inlocuirea miezului feromagnetic cu o oala de ferita(si au schimbat la piese ca doar era produs industrial,in fabrica aveau si timp si piese). Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Pai intai vezi ce-i randamentul. Ca sa aiba randament mic,trebuie sa piarda energie(deobicei prin caldura...) Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Pai intai vezi ce-i randamentul. Ca sa aiba randament mic,trebuie sa piarda energie(deobicei prin caldura...)In general,randamentul e cata energie bagi si cata scoti,diferenta se pierde'(de...caldura...).Aci e Pled/Pbat. Chestile astea le-am facut,prima data,in clasa a VI a,apoi in a X a,XI,XII,anul 1,3,5,doctorat.Oricum randamentul electric il cunosteam de prin a IVa ,de la CPSP. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Eu ma refeream la cam altceva: daca in mini-convertorul ala nu se incalzesc piesele,are un randament bunicel! Pe cand la convertorul pt neon,2n3055 ala sigur se incalzea si nu-i de mirare randamentul scazut Link spre comentariu
Golem Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 http://www.evilmadscientist.com/article.php/joulethiefAcest montajel isi merita numele, "stoarce" pur si simplu o baterie R6 pana nu mai ramane nimic in ea.Chiar si la 0,4V pe baterie(fara sarcina) LED-ul lumineaza inca.Cu o alcalina R6 mi-a luminat cca. o saptamana , dar m-am plictisit si i-am luat-o, era inca full. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 28, 2010 Partajează Postat Ianuarie 28, 2010 Dr.L,daca se incalzeste ceva,inseamna ca nu merge toata puterea la led,ajungem iar la chestia cu cat bagi si cat scoti;m-am referit la randamentul global ,iar daca se incaleste ceva,inseamna ca nu numai ledul are pierderi,mai pomeneste cineva de Joule... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 28, 2010 Partajează Postat Ianuarie 28, 2010 http://www.evilmadscientist.com/article.php/joulethiefAcest montajel isi merita numele, "stoarce" pur si simplu o baterie R6 pana nu mai ramane nimic in ea.Chiar si la 0,4V pe baterie(fara sarcina) LED-ul lumineaza inca.Cu o alcalina R6 mi-a luminat cca. o saptamana , dar m-am plictisit si i-am luat-o, era inca full.Cu ce led?Acu ceva timp,am fost la munte si am cautat ceva in camara,cu lanterna(frontala cu 7 leduri,3 bat R3) si peste 2 luni am gasit-o aprinsa,cum am lasat-o.E drept nu mai mergeau decat 4 leduri, asa incetisor.Ledul daca are tensiunea de deschidere,lumineaza de la un curent mic,micc,miccc... Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 3, 2010 Partajează Postat Iulie 3, 2010 ca fapt divers - ca sa mai radem! - am gasit pe unii care posteaza despre montajul joule thief pe la rubrica zpe - adica zero point energy - sustinand (nu toti, ce-i drept) ca amaratul asta de invertor ar extrage din "energia vidului" si ar avea "randamente supraunitare" iata la ce duce o interpretare gresita a numelui unui montaj banal... Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 3, 2010 Partajează Postat Iulie 3, 2010 "Amaratul de invertor" Joule Thief e o inventie geniala, un LED alb chinezesc de 20mA(bricheta) lumineaza si la mine,de....4 luni, pe hol, cu o baterie AAA Duracell alcalina, care era consumata de un mp3-player...Masurand consumul, rezulta cca. 42 mA, tensiunea bateriei este de 0,65V.Bizar! Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 4, 2010 Partajează Postat Iulie 4, 2010 Ei, toate montajele simple sunt geniale, tocmai in asta consta frumusetea lor. Dar asta nu implica supraunitarul. La 20-30mW e normal ca o baterie, chiar consumata, sa tina cateva luni. O Duracell noua are o energie totala inmagazinata de - doar presupun - 5-10Wh, adica 50-100000 mWh. De obicei cand tensiunea scade la 1.2-1.3V bateria nu e consumata decat pe jumatate, si rezistenta interna e crescuta astfel incat nu mai poate asigura curenti mari pe o sarcina normala. Dar o baterie se "regenereaza" partial daca o lasi in pace perioade de ordinul saptamanilor. Un consum mic in aceasta perioada este posibil, neabsorbind decat o foarte mica parte din energia chimica a metalului din baterie. Link spre comentariu
blazeu Postat Septembrie 30, 2010 Partajează Postat Septembrie 30, 2010 Adysoft a punctat corect: multe baterii sufera de o crestere a rezistentei interne, ceea ce le face incapabile de a mai debita pe sarcini care cer curent mare (se produce o scadere importanta a tensiunii la borne). ORICE baterie si mai ales cele proaste, vor fi capabile sa debiteze o energie cu atat mai mare cu cat curentul solicitat va fi mai mic (mai putini (mili)amperi si mai multe ore!).(Eu cred ca "calitatea" unui Duracell sta mai mult in rezistenta interna redusa chiar dupa un timp relativ lung de functionare, decat intr-o capacitate mult mai mare)Chiar daca nemtii au pierdut alea 2 razboaie (eu stiu ca epuizasera resursele, ca daca aveau si ei o Siberie sau un Texas la dispozitie, ma tem ca acum am fi "sprachen deutsch"!!!), deci, chiar in situatia pomenita, nemtii tot nemti sunt... Adica, mai clar, inventatorii unui fleac numit DISCIPLINA TEHNOLOGICA!!!Nu spun mai mult; cine intelege, intelege, cine nu, mai are mult de muncit...Azi am modificat si eu o lanterna utilizand 2 elemente R20 (si luminand prea galbejit pe gustul meu!), instaland un montajel care alimenteaza un bloc de 5 leduri de la o chinezarie careia i-a crapat acumulatorul (modificat cu ledurile in serie). Am ales un invertor laudat ca avand randament mare (pe sursa lua sub 100 mA la 3 volti, pentru o luminozitate buna a ledurilor)Urmeaza sa vedem cum se comporta in "viata reala"; o mentiune speciala pentru miezul tip oala pe care am bobinat cele 24+24 spire; nu am avut curiozitatea sa masor frecventa de lucru.Succes!PS La nivelele de putere de la asemenea lanterne, incalzirea componentelor e atat de slaba... Randamentul nu poate fi apreciat dupa pierderile termice... Link spre comentariu
Vizitator aLLzOr Postat Octombrie 10, 2010 Partajează Postat Octombrie 10, 2010 Eu am conceput o astfel de lanterna ledurile sunt de la brichete:)) si bateria e una de telefon de 3.7 V o am de 2 ani si nu am incarcat-o nici macar o data Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 23, 2010 Partajează Postat Octombrie 23, 2010 pacat ca nu ai ars inca ledurile Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum