Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa "de laborator"


Postări Recomandate

Vreau sa construiesc o sursa stabilizata cu urmatoarele iesiri: 2 x 0-40V/5A, 5v/5A, 12v/5(10?)A. Daca pentru sursele de 5 si 12v m-am hotarat sa pun surse in comutatie (pentru ca oricum le folosesc pentru testat scheme care vor fi alimentate de la surse "zgomotoase"), pentru sursa de 2 x 0-40V as vrea sa am un regulator liniar. Din pacate asta ar insemna o disipatie imensa de caldura, mai ales la tensiuni mici de iesire. O alternativa ar fi sa am o sursa in comutatie urmata de un stabilizator liniar (probabil LDO). A lucrat cineva cu o asemenea configuratie? Merita efortul oare?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

o idee ar fii asa:sa iti faci un stabilizator normal, si i loc sa ai la intrare tot timpul acealasi volti alternativ(inainte de punte zic) sa ai iesiri mai multe din traf, si cu un comutator sa selectezi care iesire vrei... si daca te intereseaza o anumita gama selecezi la inceput gama pana la ce tensiune din comutator, iar apoi reglezi tensiunea de iesire...asta ca sa nu ai un radiator cat casa ai putea sa pui in loc de comutator ,adica in loc de fiecate pozitie a comutatorului cate un releu, si sa iti fie comandat releul acela in functie de tensiunea de iesire, cand depaseste o anumita limita se aclanseaza un releu, cand depaseste alta limita alt releu, si tot asa...

Link spre comentariu

Ideea cu radiatorul "cat casa" cade din start, pentru ca vreau sursa, nu resou :) M-am gandit si eu sa fac prize la transformator, dar nu stiu cat e de eficient, data fiind toata partea de comutatie. Daca ii scot prize in 10 in 10 volti tot o sa am 3-4 prize in fiecare secundar, si am 2 secundare (pentru sursa simetrica). Parca n-as vrea sa ma complic cu relee sau comutator de putere. Ma gandeam la sursa in comutatie urmata de un regulator liniar in ideea in care o sursa in comutatie pot obtine foarte ieftin. Nu stiu totusi in ce masura un regulator liniar dupa sursa in comutatie este o idee buna (disipatia de caldura va fi clar mai mica, dar nu stiu daca reduc semnificativ zgomotul).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

SalutLa varianta cu comutatoare , in locul acestora se pot folosi pt fiecare priza tiristoare comandate automat de tensiunea de iesire.Eventual trebuie studiata putin si problema redresarii bialternanta....Dar nu inteleg de ce nu folosesti direct regulatoare de tensiune in comutatie , similare celor oferite de Adelaida (de ex cu circuitu' L4975A ) sub forma de kit-uri ?

Link spre comentariu

atunci cade si varianta cu tiristoarele.iti ramane varianta cu releu/relee sau chiar comutator manual (eu asa am facut :oops: ). daca imparti plaja in 3-4 zone e suficient.aici mai poate fi folosita o mica smecherie: in loc de o singura sursa 0-40V variabila, faci 2x12V fixe (sau 1x12V + 1x15V) si una de 15-20V variabila. si le inseriezi dupa necesitati. obtii aproape toate tensiunile necesare.

Link spre comentariu

In loc de o singura sursa 0-40V variabila, faci 2x12V fixe (sau 1x12V + 1x15V) si una de 15-20V variabila. si le inseriezi dupa necesitati. obtii aproape toate tensiunile necesare.

Buna idee, tin minte ca am vazut intr-un almanah Tehnium mai vechi (pacat ca nu-l mai am) un transformator cu multe secundare, de 1, 2, 4, 8 ... volti, care puteau fi inseriate ca sa obtii orice tensiune.

nu am inteles prea bine la ce fel de zgomot te-ai referit .. E vb de tiuit (mecanic) sau paraziti (electr.) ? Nu mi se pare greu de inlaturat zgomotu ' ....

Ma refeream la paraziti (armonici) si ripple. Stiu ca se poate inlatura, dar nu intotdeauna e asa usor. Plus ca sursele in comutatie se comporta diferit cu sarcini inductive de exemplu, si nu vreau sa am grija sursei cand testez un montaj.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări