Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas cu PIC-16F876A

MirceaM

Postări Recomandate

MirceaM,Dupa parerea mea te complici. Termocompensarea este studiata de firme care se ocupa de producerea oscilatoarelor. Ei au date statistice complete si optimizeaza compensarea. Cred ca solutia cea mai buna in cazul tau este sa folosesti un oscilator din ala termocompensat care sa aiba precizia de care ai nevoie. De asemenea, "vad incotro o ia ceasul dupa cateva zile sau o saptamana" mi se pare teribil de empiric (inteleg ca e un produs, nu ceva de amator). Decat sa lucrezi asa, mai bine il lasi cum e. Daca vrei ceas exact, ia un frecventmetru de precizia de care ai nevoie, "trage" frecventa si gata. La aia nu mai umbli. Daca tot o ia razna (la conditii ambiante constante), e precis din soft.Cirip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MirceaM

10

• cirip

9

• Abram Burel

3

• Pasare Dan

2

Top autori în acest subiect

Pai cum ma complic? Merge bine un ceas facut cu aceste cateva piese (un pic, un cuart si 2 condensatori) sau nu? Are nevoie de corectie cu temperatura? Are.Nu prea imi pasa ca studiaza si altii, ca studiaza firme serioase, ca au ajuns unde au ajuns. Nu ma intereseaza performanta deosebita ("optimizarea termocompensarii") ci doar sa mearga ceasul acceptabil, comparabil cu cele de pe automobile.Oscilatorul de care spui inseamna anumite componente suplimentare, altele decat ce am spus eu? Daca da, solutia cade. Nu vreau! Observand cateva zile ce se intampla cu un ceas cred ca se poate obtine concluzie exacta in legatura cu el. Marind durata de observare de la ore la zile sau chiar mai mult se poate obtine concluzie mai buna referitor la corectia necesara. Unii nu sunt dispusi sa investeasca in tot felul de scule... Softul este scris bine, nu are nici o greseala in sensul ca daca in loc de 30ppm am avea 0ppm si daca sistemul ar merge la temperatura constanta atunci nu ar trebui facut nimic. Prefer corectia prin soft. Empiric sau nu, vreau sa ajung la o solutie.

Link spre comentariu
Pai cum ma complic?

Ptr ca in loc de un ciob si doi conzi poti pun o chestie din asta: http://foxonline.com/thruhole_osc.htm si ai scapat de toata beleaua.

Merge bine un ceas facut cu aceste cateva piese (un pic, un cuart si 2 condensatori) sau nu?

Defineste "bine". Cati ppm? Cel mai probabil, insa, as zice ca nu, data fiind gama larga de temperaturi in care trebuie sa functioneze.

Are nevoie de corectie cu temperatura? Are.

De acord.

Oscilatorul de care spui inseamna anumite componente suplimentare, altele decat ce am spus eu?

Nu. Este o singura componenta. Se cheama TCXO si inlocuieste cuartul si cei doi conzi.

Empiric sau nu, vreau sa ajung la o solutie.

Nema problema. Fa un oscilator cu cuartul pe care vrei sa il folosesti. Pune-l intr-o incinta termostatata si traseaza-i caracteristica Frecv(Temp). Apoi compenseaz-o. Poti face soft sau poti face un circuit analogic cu un termistor si un varicap care ajusteaza capacitatea de incarcare in fct de temperatura. Mi se pare, insa, foarte "scarpinat"... In oricare caz iti trebuie ceva care sa citeasca temperatura ambianta ca sa poti aplica algoritmul de compensare, deci alte piese.

O alta solutie pe care am mai aplicat-o este aceea de a termostata cuartul. Daca incalzesti cuartul la o temperatura mai mare decat maxima ambianta posibila si ajustezi frecventa la temperatura aia, ar trebui sa reduci cel putin variatiile cu temperatura.

Spor!

Cirip

Link spre comentariu

Este si varianta cu ajustare externa.Se foloseste un modul de receptiepe 77KHz de la ceasurile controlate prin radio.Pic-ul poate fi programat sa corecteze timpul in functie de semnalele primitesi se obtine o precizie mult mai buna.Oscilatorul ceasului poate sa fie doar cel de baza, quart si condensatori, precizia se realizeaza prin compararea valorilor intre semnalul generatintern si cel primit prin modulul de 77KHz si compensarea prin soft a diferentelor.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator argon

Salut.Mai baieti, am un ceas de plafoniera clasic de Dacie, dar problema e ca o ia inainte 11 secunde la 24 de ore, nu-i vorba de variatii de temperatura, ca masina sta in garaj la o temperatura constanta de 20 de grade.E normal aceasta abatere? l-am desfacut si are oscilator cu quart(cred ca asa ii zice) de 4 Mhz. Pe el scrie 4.000 mhz. Sa fie oare neconform si de la el abaterea? sa incerc sa-l schimb, sau mai sunt si alte cauze pentru aceasta abatere?!Multumesc anticipat, si scuzati limbajul, pentru ca sunt ageamiu in domeniu.

Link spre comentariu

[quote name="cirip

O alta solutie pe care am mai aplicat-o este aceea de a termostata cuartul. Daca incalzesti cuartul la o temperatura mai mare decat maxima ambianta posibila si ajustezi frecventa la temperatura aia' date=' ar trebui sa reduci cel putin variatiile cu temperatura.

Spor!

Cirip[/quote]

Nu vi s-a intamplat niciodata (presupunand ca ati testat cel putin cateva zeci de astfel de termostate) ca un cuartz termostatat in modul indicat mai sus sa aiba o deriva de frecventa mai mare decat netermostatat ?

Intreb, pentru ca acest mod de functionare depinde in mare masura de taietura cuartului. Daca curba de variatie frecventa de oscilatie temperatura cuartului are o caracteristica neliniara (si este cam clopot cu margini abrupte) termostatand la 60C de exemplu cu un termostat prost care nu poate sa mentina mai bine de +/-3C, deriva de frecventa pe intervalul 57-63C poate fi mult mai mare decat in zona 15-25C (adica intr-o incapere in care ceasul functioneaza netermostatat).

Vreau sa spun ca termostatarea dupa ureche nu este intotdeauna o solutie buna. TCXO are curba de variatie "aranjata" din procesul tehnologic iar in OCXO cuartul se calibreaza la anumite temperaturi, de aceea sunt asa de scumpe. Din pacate ambele se gasesc extrem de greu la noi.

Temperatura afecteaza si zgomotul oscilatorului, dar asta conteaza mai mult in aplicatii analogice.

Link spre comentariu

1. Dupa mai multe incercari de ceas de timp real am ajuns la concluzia ca cele mai multe erori sunt din cauza noastra sau mai bine zis a softului pe care il scriem. Asa am ajuns ca sa utilizez un cuart de 4,096MHz in loc de 4MHz si acum folosesc numai acest cuart pentru PIC. Cei mai multi stiu ca acesta permite setarea TMR0 la valoare exacta de divizare si anume maxima pentru a nu trebui sa se faca reinscrieri in registrul TMR0 respectiv si tot odata permite un submultiplu exact pentru secunda. De regula utilizez setarea pentru 2 ms si un numarator soft de 5 pentru a obtine rularea la 10 ms . 2.La PIC-urile din familia pe 8 biti intreruperea sau mai bine zis determinarea intreruperii se face prin soft, deci timp variabil, deoarece depinde de aplicatie si de fiecare intrerupere, cate instructiuni se executa pana ajungi sa reactivezi timerul. In plus sunt instructiuni care necesita 2 cicluri masina. Deci este cam greu sa controlezi numarul de instructiuni intre momentul intreruperii si cel al reactivarii TMR0.3. Binenteles ca problema influientei temperaturii ramane daca montajul nu lucreaza in incinte termoizolante.4. Pana acum mi s-a parut ca mai mare influenta am avut-o cu modul in care am scris softul fata de variatia temperaturii. (punt de vedere personal).Cu stima,

Link spre comentariu

ptr dl. Surducan,Experimentul cu termostatarea a fost unul izolat si a dat rezultate in acel caz particular. Presupunerea ca am testat cateva zeci nu corespunde realitatii.Sunt la curent cu familia de curbe care dau dependenta frecventei de temperatura in functie de unghiul taieturii, dar la vremea respectiva nu aveam de unde sa stiu ce taietura are cuartul.Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări