cristian_draghiescu Postat Iunie 2, 2011 Partajează Postat Iunie 2, 2011 pe vremuri un astfel de aparat costa 10 lei ceausistiCosta exact 65 de lei. Link spre comentariu
petreelectronic Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Asta din cauza unui adaos comercial de 200%. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Nu stiu daca tocmai adaos comercial e termenul cel mai potrivit,dar in acea vreme,la "industrial"erau unele preturi,in timp ce pt populatie,erau alte preturi...de ex.tin minte sigur ca un 2N3055 era la raft,la magazin 55 lei,in timp ce pe factura,la intreprinderi venea cu 1,2 lei(e vorba de banii cu valoarea de atunci,adica din anul 1984,cand lucram deja si ma ocupam printre altele si de aprovizionare)Nu stiu cu certitudine cat era un difuzor de radioficare,de asta nici nu am comentat,dar imi vine greu sa cred ca il puteai cumpara de la magazin cu doar 10 lei...asa ca inclin sa cred ca 65 lei e mai aproape de adevar(daca mai ai in vedere ca un aparat de radio era 500-600 lei,o Glorie chiar 1450 lei, cred ca iti dai seama ce ridicol ar fi fost pretul de 10 lei pe care il crezi tu ca il aveau acele difuzoare). Link spre comentariu
mila Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Sa ridice mana sus cei care au bobinat la scoala rezistanta potentiometrului de 100ohm din difuzoarele de radioficare.Aveam norma la orele de "ATELIER" Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Deci asta-i cauza pentru care aveau toleranţa de +/- 20 % ?!! Glumeam, sper că nu s-a interpretat altfel...! :daErau destul de rezistente, pe vremea când un EFT 212-214 era în vogă am folositvreo 8-10 bucăţi pentru a construi unor copii alimentatoare pentru trenuleţelelor electrice. Cu restul difuzorului de radioficare (carcasă, transformator adaptor,difuzor), acei copii au făcut primii paşi în electronică, învăţând primele montajede receptoare cu amplificare directă. Deşi transformatorul era proiectat pentrulinii de 30 V, cu o diodă detectoare, antenă de ferită şi priză de pamânt, postullocal pe medii se auzea foarte bine în difuzor. Cu un montaj cu două tranzistoareşi una-două baterii de 4,5 V introduse în acea carcasa, devenea portabil...Oare câţi oameni maturi din ziua de astăzi, care nu au trăit acele vremuri, lepot înţelege farmecul ? Nu întâmplător am ţinut minte acel preţ... Link spre comentariu
petreelectronic Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Nu stiu daca tocmai adaos comercial e termenul cel mai potrivit,dar in acea vreme,la "industrial"erau unele preturi,in timp ce pt populatie,erau alte preturi...de ex.tin minte sigur ca un 2N3055 era la raft,la magazin 55 lei,in timp ce pe factura,la intreprinderi venea cu 1,2 lei(e vorba de banii cu valoarea de atunci,adica din anul 1984,cand lucram deja si ma ocupam printre altele si de aprovizionare)Nu stiu cu certitudine cat era un difuzor de radioficare,de asta nici nu am comentat,dar imi vine greu sa cred ca il puteai cumpara de la magazin cu doar 10 lei...asa ca inclin sa cred ca 65 lei e mai aproape de adevar(daca mai ai in vedere ca un aparat de radio era 500-600 lei,o Glorie chiar 1450 lei, cred ca iti dai seama ce ridicol ar fi fost pretul de 10 lei pe care il crezi tu ca il aveau acele difuzoare).Unele difuzoare de prin sat au si acum eticheta originala pe ele unde este trecut si pretul. Si pe mine m-a uimit la inceput.Nu sunt de acord ca 65 lei este un pret corect, cu acesti bani iti iei un radio bun (nu am zis foarte bun). Daca il luam dupa repere care au preturile cu adaos comercial nu ne da nici jumatate.Sa incercam o evaluare:Cat costa un difuzor 3W/4-8ohmi?Cat costa spre exemplificare un transformator mic de 6-9VCat ar putea sa coste un potentiometru bobinatCat ar putea sa coste o cutie de plastic avind in vedere ca o galeata de plastic csta 4-5 lei Link spre comentariu
mila Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 E vorba de 65 lei din cei dinainte de 90' Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 S-a facut precizarea ca erau lei "ceausisti".Prin anii '75 cei 65 de lei reprezentau 3-5 % dintr-un salariu obisnuit.Cumparate separat, un difuzor identic (3 W / 3 ohm) si un transformatorde iesire de la aparatele tranzistorizate portabile romanesti costau impreunacam 60 de lei. Potentiometrul si transformatorul nu se gaseau separat, intocmaica in ziua de astazi ! Injectarea carcasei sa fi fost 1-2 lei, iar manopera potentiometrului... ati vazut cat costa ! Posibil ca o situatie asemanatoare sa fi existat si in cazul transformatorului si almontarii componentelor in acea carcasa. In acele vremuri "practica productiva"era ceva obisnuit si obligatoriu pentru elevi si studenti. Link spre comentariu
NICA Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Cu restul difuzorului de radioficare (carcasă, transformator adaptor,difuzor), acei copii au făcut primii paşi în electronică, învăţând primele montajede receptoare cu amplificare directă. Deşi transformatorul era proiectat pentrulinii de 30 V, cu o diodă detectoare, antenă de ferită şi priză de pamânt, postullocal pe medii se auzea foarte bine în difuzor. Cu un montaj cu două tranzistoareşi una-două baterii de 4,5 V introduse în acea carcasa, devenea portabil...Oare câţi oameni maturi din ziua de astăzi, care nu au trăit acele vremuri, lepot înţelege farmecul ? Nu întâmplător am ţinut minte acel preţ... prin anii '70 am vazut un mos in satul Sacosul Mare (pe langa Lugoj) care facea exact acest lucru.lipea un amarat de EFT,o dioda si vreo 2 rezistente cu un ciocan de lipit de 100w,din ala cu ciocul indoit,el nu stia ce face dar mi-a spus ca "a invatat de la cineva de la oras".multe persoane veneau cu difuzorul la acest mos pentru modificare.foarte des imi amintesc de acest mos la fel cum o sa-mi amintesc si de Petre al nostru care sunt convins ca face eforturi pe care multi dintre noi,comozi din fire,nu le-ar face si pe deasupra daca nu iese un ban frumos si imediat ...felicitari domnule Petre faceti un lucru grozav acolo.daca as avea acele difuzoare v-i le-as trimite cu tot dragul.urmaresc zilnic acest topic cu mare nostalgie reamintindu-mi ca atunci cand eram copil aveam pe perete un astfel de aparat. Link spre comentariu
bansaraba Postat Noiembrie 6, 2011 Partajează Postat Noiembrie 6, 2011 Mai cauta cineva astfel de difuzoare? Link spre comentariu
petreelectronic Postat Noiembrie 6, 2011 Partajează Postat Noiembrie 6, 2011 Spuneti, sunt aici. Link spre comentariu
YO7DIG Postat Noiembrie 7, 2011 Partajează Postat Noiembrie 7, 2011 Va salut domnilor, asa e , cine nu a incercat realizarea unui montaj cu citeva piese avind ca difuzor un aparat din cele vechi de pe liniile de radioficare satesti, si acum am doua difuzoare de la un amic mai in virsta si el pasionat de radio , difuzor cu eticheta originala ,, RADIO POPULAR ''....am fost deosebit de incintat de ele cind mi le-a adus si le tin in colectia mea la loc de cinste cu mare placere ...totusi erau difuzoare bune , acum nu se mai fac , daca vrei unul..uneori mai gasesti pe OKAZII la pret de 100 roni, cam scumpe dar asta e , nostalgia acelor vremuri...foloseam un ,, ciocan de lipit'' cu rezistenta din comertz sa lipesc piesele la primele montaje, mai tirziu am reusit sa-mi cumpar un ,, pistol de lipit'' cum i se mai spunea ...eram elev in primele clase si descifram tainele radioului.. oricum au fost multe tipuri de difuzoare , ce s-a fabricat la noi le am in colectie dar sincer imi plac cel mai mult cele de lemn de la ,, Popular'' pentru mine sint deosebite... Link spre comentariu
flomelomanul Postat Octombrie 21, 2024 Partajează Postat Octombrie 21, 2024 La 02.06.2011 la 14:29, cristian_draghiescu a spus: petreelectronic a spus: pe vremuri un astfel de aparat costa 10 lei ceausisti Costa exact 65 de lei. În anul 1981, prețurile difuzoarelor de radioficare erau următoarele -modelul P21518 - 74,50 lei -modelul P21844- 70 lei - modelul în casetă de difuzor auto (complet negru, nu-i mai țin minte codificarea)- 73 lei. În 1982, modelel P21518 și cel negru în casetă de difuzor auto au fost scoase din producție. Totodată, modelul P21844 a fost rebotezat R20039 (o dată cu transferarea producției sale la Electronica Industrială), iar prețul a crescut la 110 lei, acest preț rămânând neschimbat până în 1990 (e vorba, evident, de leii „ceaușiști”, care n-au nicio legătură cu leii actuali). Link spre comentariu
alexis1 Postat Octombrie 24, 2024 Partajează Postat Octombrie 24, 2024 Un difuzor de radioficare fabricat de IEI in 1984 (conform etichetei atasate) costa 110 lei, asa cum se mentioneaza in postul de mai sus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum