Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzoarele de radioficare autohtone

whitesnake

Postări Recomandate

Cine mai detine un difuzor de radioficare, model mai vechi facut la uzinele Electronica, in carcasa de plastic crem, imi poate da detalii referitor la valoarea potentiometrului bobinat de la acest aparat si impedanta difuzorului? M-ar interesa si cateva date ale transformatorului de iesire daca se cunosc, dimensiunea pachetului de tole, numarul de spire din primar si secundar precum si diametrul conductorului de bobinaj folosit in primar si secundar.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• petreelectronic

9

• flomelomanul

8

• cristian_draghiescu

4

• doru3160

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cine mai detine un difuzor de radioficare, model mai vechi facut la uzinele Electronica, in carcasa de plastic crem, imi poate da detalii referitor la valoarea potentiometrului bobinat de la acest aparat si impedanta difuzorului? M-ar interesa si cateva date ale transformatorului de iesire daca se cunosc, dimensiunea pachetului de tole, numarul de spire din primar si secundar precum si diametrul conductorului de bobinaj folosit in primar si secundar.

Daca ai drum prin Bacau iti ofer gratis un trafo de radioficare(cred ca mai am asa ceva...). :da
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cand eram elev in cls a IX-a la liceul Electronica, adica in 1978/9 la orele de practica aveam plan de productie la capitolul potentiometrii bobinati pt difuzoarele de radioficare.Si era vai si amar daca rupeai tableta de pertinax pe care o primeai ca sa o montezi in corpul potentiometrului.Maistru stia sa dea si suturi, pe langa scaderea notei+ mistouri la greu in fata clasei..Asa ca sustin ce a zis yo9fpu..Daca mai gasesc un pot ti-l fac cadou, free si moka..

Link spre comentariu

multumesc, potentiometri bobinati am, rusesti, de 200 ohm, sunt buni si astia. imi trebuiau datele trafului de iesire pentru ca voiam sa fac unul. am un astfel de difuzor de radioficare la restaurat, mai bine zis doar carcasa lui. atat a mai ramas din el dupa ce copiii vecinului de la care l-am primit folosisera magnetul difuzorului pentru a extrage din telefoanele publice bani (pe vremea raposatului) iar firul de CuEm din transformator pentru aruncatul pe cablurile coaxiale care veneau de la cei cu antene parabolice, ca sa vada emisiuni mai bune decat caricaturile de programe facute de TVR inainte de 1990.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Buna seara!

Nu stiu daca mai sunt de actualitate, dar incerc sa va ajut cu informatiile solicitate.

Primele difuzoare de radioficare fabricate in caseta de plastic cu panou frontal din placaj mascat cu material textil aveau difuzoarele de forma eliptica, avand puterea de 2W si impedanta de 4 ohmi. Ulterior (cred ca in jurul anului 1973) ele au fost inlocuite cu difuzoare circulare, mai usoare, avand puterea de 3W si impedanta de 3 ohmi (codul inscris pe aceste difuzoare era P21495). Potentiometrele erau circulare bobinate cu variatie liniara, avand rezistenta de 100 ohmi +/-20%.Transformatorul adaptor era confectionat dintr-un pachet de tole E I cu sectiunea de 1,5 cmp.Infasurarea primara avea 1860 spire din sarma CuEm de 0,1 mm diametru, iar cea secundara 63 spire CuEm 0,6 mm diametru (nu mai stiu exact daca aceasta valoare de 0,6 mm este corecta). Impedanta bobinei primare masurata la frecventa de 1KHz era de 3,6 Kohmi, iar banda de frecvente reprodusa 350-11000 Hz.

Cu stima.

Link spre comentariu

Revin la postul anterior. Cu scuze pentru o informatie inexacta, va comunic ca diametrul sarmei pentru bobina secundara este 0,35 mm, si nu o,6 mm, asa cum am scris mai sus.Cu stima.

Link spre comentariu

prin 1965 aveam la sat difuzor de radioficare in cutie de lemn,avea 0,25w,nu stiu impedanta?,membrana de hartie si avea un diametru de vreo 30cm,transformatorul era turnat in smoala iar potentiometrul avea o limba cu o cursa de vreo 5cm si se deplasa liniar printr-o fanta facuta in cutia de lemn.poate mai are cineva o poza,era la moda pe atunci.am gasit pe situl lui feri imaginea acelui difuzor http://www.retroradio.ro/?x=item&id_p=1080

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări