Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa SMPS pt anodica

Postări Recomandate

Buna,Am incropit experimental in zilele trecute o sursa de 200v DC prin refolosirea / modificarea unui atx cu dr-b2002 prajit , pus in loc tl494 (sursa clasica, half bridge cu condensatori de470micro pt punct median si c-ul de 1micro uzual inseriat pt filtrarea comp.dc) , nu am modificat nimic altceva.Traful ridicator e facut de mine pe un miez E+E cumparat separat, ceva mai mare decat cel din traful din sursa. (il masor cand ajung acasa, posibil sa fie E42). Primar 50sp cu 2sarme de 0.45 impreuna, secundar 110 sp acelasi tip de sarma.Kestiunea zilei:In gol , precum si cu sarcina un bec de 60W pus direct pe secundar, totul merge ceas. Fara spike-uri, desi fronturile nu sunt chiar asa drepte cum as visa eu, la fel erau insa si in sursa originala :ciuda: Cand pun diodele BYW56 (2A 1000V) (fie punte de 4, fie redr. cu punct median) si pun sarcina, am la dispozitie max. 5 secunde pana se infierbanta diodele de nu le mai poti atinge , si cam 20 pana iese fum si se strapung. :cry: C-uri filtraj sunt 2 de 470m/200V inseriate, L socul "de proba" e scos dintr-o sursa industriala mare de 48v (3cm diametru, 4x10 spire sarma 1mm inseriate).Ceva idei? Nu cred ca sunt diodele prea puturoase, pentru 60khz...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Buna, Scuze pt amplasarea post-ului, dar mi s-a parut cel mai potrivit...nu am gasit nimic pt surse anodice smps...my bad, daca e si nu am vazut.Trr=4microsecunde, pai eu am frontul semiperioadei de 2 ori mai lung la redresarea dubla alternanta, si de 4 ori mai lung la cea cu priza mediana...de ce ar fi asta o problema?

Later edit: Da, ok, incep sa imi revin dupa sarbaUtorile de iarna. E foarte mult timpul ala ca Trr, ai dreptate. Din 8microsec downtime, ea se stinge abia dupa 4...asta e imens, si dreptunghiul ala ros de sobolani iese triunghi , restul se disipa...O sa caut diode ultrarapide.

Am redescoperit apa calda aici:

http://www.microsemi.com/micnotes/302.pdf

Mda, mea culpa, am cerut la conex "diode rapide de 1000V". Asta mi-a dat, si lenea a zis da.

Link spre comentariu

1. ai gresit topicul2. specificatiile date in datasheet sunt la un anumt IR si di/dt. Peste aceste valori parametrii diodelor se modifica major mai ales daca se ambaleaza termic.Pune diode cu tr =< 100ns si pentru viitoarele intrebari deschide un topic la incepatori.Tibi

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Uitasem de ea prin debara,am resuscitat-o , si uite si o poza.

Sarcina rezistiva din care iese fum, PWM la maxim, Uout = 330V DC , I out = 0.7A , adica 230W.

Cu miezul original, si tranzistoarele originale ale sursei. Un ATX de 250W de pe vremea cand scria pe ea adevarul...ce vremuri...nu erau printate inca etichetele de 350-400-450-500 W...

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări