Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru log sau lin? ( Robeert: sters mesaje )

meseriasu_

Postări Recomandate

Salut mesterilor...problema de care ma leg eu acuma cred ca a mai fost discutata pe forum,m-am uitat sa vad daca se mai gaseste,dar bineinteles ca nu am gasit ce caut eu!este vorba despre Potentiometre,cum aflu dupa inscriptionare care sunt cu variatie Liniara(lin)si cu variatie Logaritmica(log)???de exemplu am un pot.de B20 kohm asta e Lin sau Log????...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

3

• meseriasu_

2

• zal

1

• Mahdi

1

Top autori în acest subiect

Citeste ce am postat aici viewtopic.php?f=35&t=4609&st=0&sk=t&sd=a&start=60 si daca vrei sa te convingi, uita-te pe schemele diferitelor aparate din anii 70'...80' si apoi compara cu ce scrie pe potentiometrele cu aroma de orez care ne-au invadat in ultimii ani ! Si daca tot nu crezi, cauta niste potentiometre pe care scrie asa cum am precizat eu si procedeaza asa cum a spus Zal - verifica cu ohmmetrul, ce variatie a rezistentei prezinta acel potentiometru (mai exista si antilogaritmice, notate cu C, iar produsele din DDR, de la RFT, erau notate cu 1, 2, 3 dupa valoarea rezistentei, semnificind lin, log, antilog).

Link spre comentariu

Gata baieti!problema cu potentiometrele pentru mine este elucidata...multam`de ajutor!am inteles despre ce e vb.poate pe parcurs o sa mai cer sprijin daca o sa fie cazul,pana atunci toate cele bune,voie buna!!! :dans:

Link spre comentariu
:da Ti-am spus ce sa faci ! Cauta cu Nea Gogu pina dai de ceea ce cauti si pina atunci, ia un ohmmetru si masoara potentiometre in timp ce le invirti ! Apoi citesti ce scrie pe potentiometru si ai sa vezi de ce e asa scris ! Un mic ajutor http://www.sonelec-musique.com/electron ... ourbe.html

Gata baieti!problema cu potentiometrele pentru mine este elucidata

:aplauze Felicitari ! Imi pare bine ca ti-am putut fi de ajutor !
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Stati fara nici o grija, ca potentiometrii logaritmici la 5 lei/buc, sunt logaritmici numai in China, aici sunt logaritmici "din laturi", de fapt sunt liniari cu doua "zone" de rezistivitate diferita...iar valori exacte pentru cele doua sectiuni, tot prin laturi...(fake-urile de logaritmic se cheama "commercial log") :sparge: -vedeti "linia rosie" din graficul de mai jos:

http://sound.westhost.com/pots.htm

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări