Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor proiect incinta centrala

Vizitator kelu

Postări Recomandate

Vizitator kelu

Buna searasunt mai nou pe aici,dar am citit ceva subiecte interesante si poate ma vor ajuta la ce vreau sa fac.Am vazut undeva candva un proiect fain de incinta centrala pt un sistem 5.1 lagat la un receiver audio si mi-a ramas in cap ideea si aspectul.Acum vreau sa-l fac si eu cu ce am apucat sa fac rost.Nu vreau cine stie ce nava spatiala,ci doar ceva care sa sune misto la filme.Nu o voi folosi pt muzica!Sau bairam!Incinta respectiva era nu stiu ce marca.Dimensiunile erau de 71L x 12l x 13i.Se foloseau 4 difuzoare full-range de 10cm si 3 tweetere!!!Era despartita in 3 sectiuni interioare,una mai mare in mijloc si 2 mai mici pe laterale.Nici o camera nu comunica cu vecina ei.In cea din mijloc echivalentul a 2 camere ca cele de pe lateral,avea 35 cm lungime cu tot cu peretele despartitor.Iar cele mici aveau 18cm lungime cu peretii despartitori.Peretii despartitori aveau grosime de 16mm,iar corpul incintei era de 8mm.In spate fiecare camera avea cate un tub bass reflex,camerele de pe laterale in care erau inchise cate un full-range si cate un tweeter aveau un port cu diametru de 3cm si o lungime de 3,5 cm pus intr-un colt jos,iar camera aia mare si centrala in care erau inchise 2 full-range-uri si un tweeter pe mijloc intre full-range,avea in spate intr-un capat pe mijloc aproape de peretele despartitor un port bass reflex de 4cm diametru si 7 cm lungime.Mi-am notat atunci ce am apucat din detalii,masuri,dimensiuni etc.Si erau izolate toate cu ceva asemanator cu melana sau lana(?).Acum am tot ce-mi trebuie:PAL de 8mm,izolatie pasla de 5mm,3 tweetere de 12W RMS(25W muzicali) si 4 full-range de 50W RMS(100W muzicali) a 10 cm diametru.Atat tweeterele si full-range-urile sunt luate de pe niste boxe facute cam dupa '95 aduse din URSS.Tweeterele sunt ecranate magnetic cu un fel de capac de metal,precum sunt si 2 din full-range,iar celelalte 2 au un alt magnet lipit pe spate.Dar sunt acelasi model.Seria e la fel.Tweeterele au o membrana din plastic.Iar full-range-urile au membrana din hartie,iar in mijlocul lor mai e o membrana ceva mai mica ca o palnie.Iar suspensia e din ceva ca un material textil imbibat cu ceva negru ca o smoala,desi membrana se misca undeva intre incet si tare cand apas pe ea.Au o bobina foarte groasa!In acele boxe de unde le-am luat tweeter-ele aveau lipite pe borna + un condensator axial electrolitic de 1uF de 400V!!!Iar full-range-urile nu aveau nimic!!!(e normal asa ceva?).Toate bune pana acum.Nu stiu mare lucru despre alte detalii despre difuzoarele ce le am,cum ar fi T/S-ul,sau decibelii.Deci cumva sunt la plesneala.Aha,au 8 ohm toate.Problema e ca nu stiu cum le voi lega toate 7 difuzoare ca in acel proiect,mai ales ca eu am doar 4ohm pe canalul central al amplificatorului!!!???Din ce am inteles eu atunci,difuzoarele despartite in camerele din lateral(un full-range si un tweeter)trebuiau sa scoata ceva bass si inalte,iar cele 2 full-range-uri si tweeterul din camera mai mare centrala,trebuiau sa scoata si mai multe inalte prin acel tweeter si medii+bass prin cele 2 full-range.E o ameteala completa!!!Avand in vedere impedanta si faptul ca nu stiu cum sa le leg pe toate(fiind 8 ohm fiecare)iar canalul meu central are 4 ohm,nu mai stiu ce fel de filtre sa le pun avand in vedere puterea difuzoarelor si a canalului meu central care are 70W RMS(140 muzicali).Oricum nu va merge niciodata la maxim sau chiar la mijloc!!!La tweetere ma gandesc sa le pun tot condensatoare,dar ceva mai bune,tot de 1uF asa cum aveau in boxele de unde proveneau.La full range-uri sunt copac.La cele din lateral ca sa mearga mai mult pe joase ce imi recomandati?Un filtru dintr-o bobina si un condensator(de cat?)10-20-30uF?Iar pentru full-range-urile din mijloc aceeasi treaba cu bobina + un condensator (de cat?)10-5uF pt fiecare difuzor?Vreau ceva simlpu,avand in vedere,recunosc,ca e mai mult la plesneala totul.Dar cum rezolv cu impedanta?Un sfat,o idee pt un incepator ca mine?Va rog mult...Nu schimb difuzoarele cu altele,ci voi merge cu ceea ce am deocamdata,iar daca voi face vreun alt proiect pe viitor sau vreun upgrade voi gasi niste raspunsuri pe forumuri despre difuzoare la recomandarile celor ce cunosc,dar acum fac treaba cu astea...Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariobe

6

• Toader

3

• Jimmy

1

Top autori în acest subiect

Vizitator kelu

Buna seara,din nou.Vad ca voi ramane fara ceva pareri daca proiectul de incinta descris de mine e bun de ceva si ce pot sa-i fac si cum(referitor la legarea difuzoarelor-impedanta si montarea unor eventuale filtre).Va rog macar o idee despre proiectul in sine,cam neobisnuit ce-i drept.Asta m-a atras la el cand l-am vazut prima data:nonconformismul ideii pentru o incinta centrala.Stiu ca poate pare absurda prezenta a 4 full-range-uri si a 3 tweetere.Nici nu stiu in ce categorie de incinta poate fi incadrata pe cate cai?Pe enspe cai?Unii pot spune ca pe 2 cai e mai simplu si tocmai ca e mai complicat ma atrage sa fac proiectul.Daca nu-l vedeam si nu notam macar cateva detalii puteam sa spun ca e o inventie proprie.Dar mi se pare interesant pt o incinta centrala(pt un sistem 5.1)pt filme.Si am nevoie de ceva sfaturi si indrumari ca sa iasa bine,daca nu foarte bine cu piesele ce le am.O sa vin si cu ceva poze(cand fac rost de un aparat foto).

Link spre comentariu

hmmmmmmmmmm,parametri,parametri,parametrideci in primul rand incinta aceea fiind centrala nu ar trebui sa darame peretii casei tale cu fregvente de sub 30hz,ma gandesc ca te uiti la filme si mai ai deja cateva incinte ?sau nu? pt ca daca asculti numai la central atunci de unde efectele stereofonice si nu numai.Hai sa te dezamagesc si eu un pic ,de cand am facut cont pe forumul acesta am invatat ca daca citesti ce scriu baietii astia aici devii audiofil fara sa vrei; mai precis am inceput sa caut perfectiunea si eu ,pe scurt pentru crearea unei incinte i-ti trebuie difuri de calitate cu parametri inscrisi pe ambalajul pe care i-l iei odata cu produsul,problema e ca aceste difuri de calitate nu sunt ieftine de loc -vei constata cate costa cateva sute de euro incinta asta a taExista un om tare pasionat pe undeva pe forumurile acestea care a masurat si difuri chinezesti si te-ar putea ajuta sa faci satelitul asta cu bani mai putini(despre calitate i-ti poate vorbi tot el)Cred ca ar trebui sa facem in felul urmator :cand avem cate un vizitator sa-i spunem exact ceea ce vrea sa auda ,adica o reteta de incinta la ochi(cred ca ar trebui inventat un sablon :da ) pt ca o data ce i-ti intra virusul audiofiliei nu te opresti pana nu o sa gasesti perfectiunea si asta e un lucru gravsfatul meu e urmatorul :fa boxa aceea asa cum ai vazut-o, oricum pt ce se va auzi la ea nu e foarte importanta(zic eu)rezolva totusi problema aceea de impendanta aceea e cu adevarat foarte importanta

Link spre comentariu

Off topic:Asta cu cautatul perfectiunii chiar ca e periculos(dpdv al banilor), mai ales la incinte.Eu as fi mai rezervat in a afirma ca e suficient sa citesti ce scriu,, baietii'' si devii peste noapte audiofil.P.S.:Î?I se scrie legat, f?r? cratim?.Cand e in coada unui verb, e altceva.(ex:î?i aduci aminte versus adu-?i aminte).Scuze de off topic.Parca line array sant cu multe difuzoare, cum vrei tu in aceeasi boxa. http://en.wikipedia.org/wiki/Line_array

Link spre comentariu
Vizitator kelu

Bun,am inteles din mai multe topicuri ca trebuie ceva parametri,in afara de ceea ce scrie pe difuzoare.Binenteles ca am pe langa ceea ce vreau sa fac si celelalte boxe frontale si satelitii surround,numai ca nu am o incinta centrala buna.Iar proiectul in sine e la plesneala intr-adevar,mai ales ca nu stiu ce valori aveau difuzoarele din proiectul original pe care vreau sa-l imit(ca asta e pana la urma,o imitatie ieftina,nu sunt difuzoare chinezesti dar sunt rusesti,ceea ce cred eu ca sunt mai bune).Macar valorile cutiei vreau sa le pastrez asa cum erau acolo,desi spun o aberatie pt ca am inteles ca cutia se face dupa difuzoare.Iar fiind o boxa centrala pt vizionat filme,pusa in sistem 5.1 pe amplificator,nu sunt mari cerintele,evident.Dar vreau ceva bass,medii si inalte decente.Pe tweetere daca pun condensatori de 1uF asa cum erau in cutiile originale cred ca rezolv una din probleme,dar raman acele 4 full-range,din care cele din extreme le vreau pt ceva bass,si cele din centru pt ceva medii.Dar macar ajutati-ma la faza cu impedanta de 8 ohm la 7 difuzoare legate la un canal de 4 ohm,problema ce ma macina enorm.Plus ca vreau si ceva filtre simple,grad 1 sau 2.Oricum ceva idei simple si practice nu strica.Recunosc ca nu e simplu de gandit si legat 7 difuzoare pe un canal,unde impedanta e ca naiba,si mai trebuie si ceva filtre...Oh man,ce belea...

Link spre comentariu

Off topic:Asta cu cautatul perfectiunii chiar ca e periculos(dpdv al banilor), mai ales la incinte.Eu as fi mai rezervat in a afirma ca e suficient sa citesti ce scriu,, baietii'' si devii peste noapte audiofil.P.S.:Î?I se scrie legat, f?r? cratim?.Cand e in coada unui verb, e altceva.(ex:î?i aduci aminte versus adu-?i aminte).Scuze de off topic.Parca line array sant cu multe difuzoare, cum vrei tu in aceeasi boxa. http://en.wikipedia.org/wiki/Line_array

scuze nu am buton de modifica,mai gresesc si eu ca nu lucrez in invatamant,oricum nu vorbeam de cat sunt eu de analfabet ci de boxa omului,sper sa nu te superi
Link spre comentariu

Off topic:Nu ma supar, si eu mai gresesc, si rog pe cei care stiu ca gresim sa ne apostrofeze.Problema e ca nu vobim , cum zici, ci scriem, si uneori , pe unele forumuri, sincer,ma chinui efectiv sa inteleg ce zic unii.Greseala ta e mai mult decat minora, numai ca perseverand in greseala , ne obisnuim asa.Kelu, daca e boxa de centru, nu cred ca ai nevoie de bass cum vrei tu.O redare pe medii inalte ptr canalul central cred ca e suficienta ptr filme, ca sa nu-ti complici viata.Poate spui si restul sistemului.Fa cutia aia, cum ai masurat-o si vezi ce iese.Daca nu-ti place, mai tai din ea.Volumul unei incinte e dat de parametri difului de bas, sau mid-bass.Nu cred ca trebuie sa te stresezi mult cu ce ai tu.

Link spre comentariu
Vizitator kelu

Ok,nu ma gandeam la un bass de ala de daramat casa asa cum se spunea si mai sus,ca oricum nu iese din difuzoarele alea si la volumul incintei.Restul sistemului e format dintr-un amplificator receiver 5.1 si niste incinte Akai-2 seturi identice.Stiu ca nu suna prea de firma dar merg ok pr pretul lor.Nu aveam o incinta centrala ca lumea si de asta m-am hotarat sa fac una dupa gustul meu.Daca dispuneam de parai luam ceva de pe piata mai de firma.Pana una alta,ma complic cu asa ceva.Treaba cu impedanta fratilor,ajutati-ma cu ea.Cum sa le leg sa-mi iasa 4 omi sau 6 ori 8.Ceva care sa nu-mi arda difuzoarele,dar nici sa nu-mi afecteze amplificatorul.Din cate am inteles impedanta boxelor poate fi mai mare decat amplificatorul.Dar cu cat?Daca leg toate cele 7 difuzoare in paralel ajung la 1,15 ohm!!!Doar daca cuplez toate tweeterele in serie ajung la 24 ohm!!!Iar daca cuplez cele 2 difuzoare din lateral in serie ajung la 16 ohm!!!Iar daca le cuplez si pe cele 2 din mijloc tot in serie ajung tot la 16 ohm!!!Iar daca le cuplez toate astea in paralel ajung la...??????? apr 19 ohm?????? sau 28 ohm?????Am gresit undeva cu calculele?Scuze ca nu le am cu calculele impedantelor in paralel si in serie.Gata...m-am pierdut...

Link spre comentariu

de fapt ai calculat bine din cate stiu eu cam asa se calculeaza,parerea mea(nu dati cu parul)e zic ca mai bine le-ai inseria ,desi daca le-ai pune filtru pe medii cred ca se poate schimba situatia in bine

Link spre comentariu

boxa centrala trebuie sa reproduca bine in spectrul vocilor in special, adica medii... si dupa decodare, are parte de o informatie sonora mult mai importanta decat celelalte incinte... de asta ingramadesc astia 2 difuri de "bass" spre deosebire de 1 din sateliti.prima varianta: ????s-ar putea ca boxa sa fi fost judecata ca avand 3 cai, bass 4 difuri serie-paralel, medii-inalte 2 tw paralel, f. inalte sa zicem 15000-20000 1 tw... a pus 2 tw pe medii sa nu le oboseasca f. tare...a doua varianta care-mi tuna mie acum: era o incinta fata stanga, fata dreapta, central, all in one.adicatalea, avea stanga bass si tw, central 2 basi si tw, dreapta fata bass si tw, toate astea ingramadite intr-o singura poveste. e simplu, mai ales ca poti gasi difuri identice cu impedante diferite, adica sa ai 8 ohm in laterale si 4+4 in central.verifica!!!a treia varianta: ala care a facut boxa nu era sanatos la cap :nebunrau: si nu trebuie sa-l iei in serios...avand in vedere ca tu ai deja difurile, eu as inclina catre prima varianta...line array-ul in casa e cam prea mult...intrebare: cele 3 tw erau identice?

Link spre comentariu
Vizitator kelu

Referitor la tweetere erau toate laf el.Asa si full range-urile.Iar proiectul era de incinta centrala sigur.Deci cum ar fi mai ideal de legat tweeterele?Si full-range-urile?La mine problema(pe care banuiesc ca nu era in acel proiect)e legata de impedanta.Nu ar fi prea mult daca in final incinta ar avea 19 ohm per canalul de 4 ohm?In general stiu ca e mai bine ca o boxa sa aiba mai multi sau egal ohm fata de canal si nu invers,dar 19 ohm mi se pare cam mult :nebunrau: Trebuie sa studiez mai mult ideea de line array(poate ca asta era in acel proiect?????).Daca as rezolva legarea tweeterelor si a full-range-urilor si a impedantei,partea cu filtrele va fi mai usoare(vazuta problema asta la pocneala,cei drept pt full-range-uri).

Link spre comentariu

eu zic sa faci asa: legi cate 2 mid-basi in paralel, apoi cele 2 grupari le legi in serie. o sa rezulte 8 ohmi.legi 2 tweerere in serie, si al treilea tweeter il legi in serie cu un rezistor de 8.2 Ohmi la minim 5W (sau unu de 4.7 + unu de 3.3), si cele 2 grupari rezultate le legi in paralel, si-o sa iasa tot 8 Ohmi. nu-ti mai ramane decat sa cauti/faci un filtru potrivit, si incinta va avea 8 ohmi.

Link spre comentariu
Vizitator kelu

Ok hai ca suna bine toata treaba asta.Macar asta am rezlovat-o,teoretic vorbind,practic-zilele viitoare.Mai ramne sa rezolv niste filtre simple.Multam!PS:dar nu merg toate tweeterele legate in serie?

Link spre comentariu
Vizitator kelu

Acum mai este o faza ce am citit-o pe undeva pe aici scrisa de cineva,cum ca nu se recomanda legerea difuzoarelor in serie?De ce?Am observat ca daca legi 2 boxe in serie se aud mai incet..Care e cauza?Prin legarea in serie se poate rezolva problema cu impedanta,dar nu afecteaza ceva(asa cum am observat ca reduce volumul sunetului)?Afecteaza legarea in serie frecventele?Si 2 difuzoare in serie se leaga la filtru ca si cum ar fi unul singur,daca nu gresesc...Adica + de la unul si - de la celelalt pe + si - de la filtru,in timp ce ele fiind inseriate sunt legate intre ele + la -.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări