Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare ventilator PC

gcom61

Postări Recomandate

Zilele trecute unul din ventilatoarele din PC a inceput sa scartaie(nu radeti).Pt. ca nu stiam care din ele face galagie (4 la numar)am inceput cu decuplarea a cate unuia si restartul PC de fiecare data;am gasit vinovatul si am vrut ""sa-l repar"".Nu mica mi-a fost mirarea cand in loc de clasicul rotor bobinat+colector+perii am gasit o bobina cu un miez de fier "Y" si 3 tranzistori(cred),iar partea care se invartea era de fapt o banda de otel magnetizata sub forma de cerc fixata pe interiorul elicei.Practic statorul era in interior iar rotorul pe exterior.De mentionat ca ventilatorul (cel de la coooler) este cu viteza variabila.Are cineva idee despre ce tip de montaj este vorba si cum este modificata fregventa tensiunii ?Tensiunea de alimentare pare sa fie 12V =,iar mufa are 3 pini. multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gcom61

3

• Laci

1

• Dr.L

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Este un motor DC fara perii: brushless, pe placuta respectiva este si comanda bobinelor, care in loc de perii sunt comutate prin tranzistoare. Sunt plasati senzori hall, si cand rotorul(magnet) se afla pe pozitia respectiva se alimenteaza bobina care trebuie, functioneaza ca si motorul clasic, daca dai tensiune mai mare turatia creste, numai sa nu dai prea mult ca se ard componentele.Mufa are 3 pini rosu+ negru- si galben(deobicei) semnalul de turatie, aici ai niste impulsuri un functie de turatia motorului, folosit pentru feedback.

Link spre comentariu

Din ce spui inteleg ca cele 3 bobine creaza un camp invartitor cu defazare 120grade asemanator celui din reteaua trifazica?Poate fi [refacut ]acest montaj sa functioneze de exemplu pt 36V si un curent mare (10-20A)?Am observat ca daca sunt alimentate numai 2 (negru si rosu)din cele 3 fire merge pe turatie maxima.

Link spre comentariu

Am citit si mai sus ca ,galbenul are legatura cu viteza.

Intrebarea este:poate fi facut un montaj asemanator pt. tensiuni/curenti mari?nu am acces la cablaj;de la nivelul capsulelor tranzistorilor totul este impregnat intr-o rasina sticloasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări