Vizitator delavega Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Salut tuturor.mentionez din prima ca nu ma prea pricep la electronica, dar am curaj sa ma bag in orice problema. am tot cautat pici pe colo pe forum dar nu am gasit cam ce m-ar interesa.( sau poate o fii ceva dar sub alte denumiri, mai stiintifice ). deci ce asi vrea eu sa fac. dintr-un intrerupator cu variator pentru bec a'si vrea sa il fac automat cumva. cum sa primeasca tensiune sa incepa sa lumineze de la slab la tare. si la fel si la inchis ( sa scada lumina treptat) cand nu mai are tensiune.Am gasit mai demult (cred ca tot aici pe forum) ceva de genul asta. un fel de intrerupatoare cum au astia la cinema. apasa pe deschis si automat, creste, sau in caz invers, scade lumina.Ma gandeam daca asi putea sa fac ceva asemanator cu un motoras pus(lipit) cumva de rotita aia de la intrerupator. Singura problema este ca nu stiu cum sa fac sa mearga si inapoi motorasul(sa inchida lumina)in timp de 20-60 secunde sau chear mai mult nu conteaza. motorasul sa il alimentez separat de la 5 sau 12 v.Daca aveti ceva pareri, idei, scheme sau ceva cum a'si putea sa fac un astfel de variator automat, fara sa mai stau langa el sa il invart. Multumesc! Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 8, 2010 Partajează Postat Ianuarie 8, 2010 Salut tuturor.mentionez din prima ca nu ma prea pricep la electronica, dar am curaj sa ma bag in orice problema. am tot cautat pici pe colo pe forum dar nu am gasit cam ce m-ar interesa.( sau poate o fii ceva dar sub alte denumiri, mai stiintifice ). deci ce asi vrea eu sa fac. dintr-un intrerupator cu variator pentru bec a'si vrea sa il fac automat cumva. cum sa primeasca tensiune sa incepa sa lumineze de la slab la tare. si la fel si la inchis ( sa scada lumina treptat) cand nu mai are tensiune.Am gasit mai demult (cred ca tot aici pe forum) ceva de genul asta. un fel de intrerupatoare cum au astia la cinema. apasa pe deschis si automat, creste, sau in caz invers, scade lumina.Ma gandeam daca asi putea sa fac ceva asemanator cu un motoras pus(lipit) cumva de rotita aia de la intrerupator. Singura problema este ca nu stiu cum sa fac sa mearga si inapoi motorasul(sa inchida lumina)in timp de 20-60 secunde sau chear mai mult nu conteaza. motorasul sa il alimentez separat de la 5 sau 12 v.Daca aveti ceva pareri, idei, scheme sau ceva cum a'si putea sa fac un astfel de variator automat, fara sa mai stau langa el sa il invart. Multumesc!Daca nu vreti sa stati langa el aduceti pe el langa dv. prelungind cele 2 fire pana unde doriti. Ca sa-l comandati de la distanta (ca asta doriti de fapt) va mai trebuie si telecomanda pentru motoras; cam greu. Gasiti exact ce va doriti la magazinele de specialitate. Link spre comentariu
Vizitator delavega Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 te cred dar nu asta e chestia. eu vroiam sa il pun pe o priza mecanica de 24 ore. si de 2 ori pe zi. dimineata si seara sa actioneze. zilnic. dimineata sa se deschida in timp de , cat o fii 30-60- xxx secunde. nu conteaza. dupa care sa se inchida la fel cum s-a aprins. la fel si seara , la timpul stabilit de priza mecanica sa se aprinda, sa stea aprins oleaca si sa inchida. Pana la urma creca o sa inventez eu ceva dupa cum ziceam cu un motoras ceva. un releu si ce o sa mai trebuiasca pe acolo...:)incepand de luni o sa ma chinuii sa vad ce reusesc . indiferet cum a iesii, macar sa mearga. nu ma intereseaza aspectul , oricum il pun intr-un dulap. ms si sa auzim numai de bine pana atunci Link spre comentariu
89-CEC Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 Cred ca asa ceva ai nevoie pentru controlul motorasului:http://www.jcmiras.net/computers_and_internet/dc_motor_control/index.html,sai daca vrei ceva mai "la indemana",poti folosi un dimmer controlat prin telecomanda;a fost postat acest montaj pe forum-trebui cautat. Link spre comentariu
Vizitator delavega Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 ms pt schema cu motorasul.. eu vreau sa actioneze singur. cu telecomanda trebie sa fiu pe acolo pe aproape. asa...cu telecomanda sau fara e una si aceia'si pt mine, daca nu actioneaza singurel zilnic Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 12, 2010 Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 ms pt schema cu motorasul.. eu vreau sa actioneze singur. cu telecomanda trebie sa fiu pe acolo pe aproape. asa...cu telecomanda sau fara e una si aceia'si pt mine, daca nu actioneaza singurel zilnicTrebuie sa se inchida/deschida la ore fixe, sau poate functiona pe senzor de lumina? Link spre comentariu
Vizitator delavega Postat Ianuarie 12, 2010 Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 ms pt schema cu motorasul.. eu vreau sa actioneze singur. cu telecomanda trebie sa fiu pe acolo pe aproape. asa...cu telecomanda sau fara e una si aceia'si pt mine, daca nu actioneaza singurel zilnicTrebuie sa se inchida/deschida la ore fixe, sau poate functiona pe senzor de lumina?ore fixe Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 ore fixeS-ar putea cu un Microcontroler, e capabil sa fie si ceas si tot odata poate comanda si un triac, chiar si progresiv, adica sa aprinda si sa stinga treptat un bec. Insa e cam complicat, programator, soft ... Link spre comentariu
nana Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Se poate face cu microcontroler si triac sigur si se numeste Light Dimmer cauta si tu pe net si ai sa gasesti, astfel poti sa ii pui si telecomanda si control prin nspe mii de dispozitive tot ce iti fata tie mintea. Exemple destule sunt si pe www.avrfreaks.net insa e facuta doar partea de control nu si ceea de putere. Link spre comentariu
Vizitator valibb Postat Februarie 13, 2010 Partajează Postat Februarie 13, 2010 Pe partea de putere Triace + MOC3021 - schema este din datasheet-ul MOC-ului vezi varianta pentru 220V.Pe partea de microcontroler vezi ca am dat un program in Proton PicBasic, cauta in Forum.Eu mi-am facut pentru toata casa asa ceva.Daca ai neclaritati intreaba ! Link spre comentariu
Vizitator delavega Postat Februarie 15, 2010 Partajează Postat Februarie 15, 2010 o sa incerc, sa vad ce pot rezolvams Link spre comentariu
Vizitator tigrufero Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 te pot eu ajuta daca vrei neaparat cu motoras .1. motorasul nu trebuie sa se invarta in doua sensuri , ci doar unul ;))2. poti sa-l faci sa se invarta el foarte incet sau...3. sa invarta un mecanism de ... ceas (mecanic , clar !:P)4. cu o detaliere mai clara a ceea ce vrei sa faca acel montaj , o sa pot sa-ti dau sfaturi mai .. practiceo zi faina Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum