Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alternativa de alimentare

Postări Recomandate

In primul rand, in cazul in care aberez rau in postul asta, imi cer scuze :d Oricum, am nevoie de o "alimentare" care cere mai multe tensiuni, care chiar daca sunt cam de aceeasi valoare, trebuie sa fie separate, in sensul ca trebuie cate un secundar, sau chiar cate un traf separat. Am vreo 5 miezuri toroidale, mi-am facut cateva calcule, si mi-a iesit ca pt primarul fiecaruia, ar trebui sa bobinez peste 1000 de spire, ceea ce.......nu e rezonabil. Daca pun eu, direct la 220 un traf mare pe tole, in secundar sa aiba 15V, la acesti 15V sa leg in paralel toate trafurile mele toroidale, carora sa le dimensionez primarul pt 15V iar secundarul pt ce tensiuni am eu nevoie - toate cel mult de 12V? Astfel as bobina in primar mult mai putine spire!! Inca o data, daca aberez....ma declar sub influenta ploilor din Buc din ultimele zile :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Salut,Eu cred ca ideea este valida, adica functionala. Beleaua e ca o sa iasa mare si greu tot montajul. In plus, vor creste pierderile. Numai ptr partea de transformare, randamentul total va fi produsul randamentelor trafurilor puse "in serie" sau cascadate, sau cum vrei sa le spui. Daca trafurile au randament de 95%, prin cascadare ajungi la 90%. Deci pierzi 5% numai din cascadare. Conteaza? La intrebarea asta trebuie sa-ti raspunzi tu. 5% din 100W insamna 5W. 5% din 1000W inseamna 50W. Parca incepe sa conteze.Eu cred ca 1000 de spire nu e un capat de tzara. Eu am bobinat cel mai mult 3500 de mana, dar am distribuit lucratura pe cateva zile. Bobinam pana mi se termina berea, notam la cat am ajuns si continuam a doua zi. E mai elegant cu un singur traf, zic eu.Cirip

Link spre comentariu

Pai tocmai asta e - daca merg pe varianta clasica, imi trebuie cam 5-7 trafuri, cu cate 1300 spire in primar, pe miezuri toroidale de destul de mici dimensiuni - deci chinul dracului!!!! Plus de asta, daca e facut ca la carte cu izolatie intre straturile bobinate si etc, ma si risc sa nu-mi incapa!! Trafurile toroidale sunt mici, ca putere si volum, deci nu se prea pune problema de pierderi mari, de exemplu, ar fi un traf de 12V la 1A, 5V la fel la 1A.....din punctul meu de vedere, prefer cu pierderi decat 10.000 de spire!!! Editat: de precizat ca e vb de un montaj care are neaparat nevoie de secundare separate, chiar traf-uri separate.

Link spre comentariu

dece trafuri separate???? :shock: :shock: :shock: :shock: nu inteleg..la ce vrei sa il pui..secundare hai.. da trafuri... :shock: :shock: :shock: nu prea am auzit de aplicatie care sa ai TRAFURI separate.. separare galvanica da..adica mai multe inf pe acelasi trafai putea sa incerci asa: sa pui cateva spire pe fiecare traf, si toate primarele sa le pui in serie.....si secundarele le faci normal...adica imparti 220la 5 trafuri si ai 45V primarul la fiecare traf... si pui sarma de groasa ca si cum ai avea primar de 45V.. :d merge.. o mica problema.. TREBUIE SA BOBINEZI TOATE TRAFURILE IN ACELASI FEL,IN ACELASI SENS SI SA STII CARE E CAPATUL LA O INFASURARE SI CARE E SFARSITUL, CA SA LEGI INCEPUTUL LA UNA CU SFARSITUL LA ALTA...asta e important ca altfel iti face scurt in priza cand incerci sa le pui.. in rest..nimic interesant..sper ca ai intelesp.s. zii ce miezuri ai, adica da dimensiunile, la toruri, si zii cam ce curent tre sa ai in secundare si cati V alternativ..

Link spre comentariu

si toate primarele sa le pui in serie.....

csl,Nu merge. E ca si cum ai pune rezistente "ca sa scazi tensiunea". Tragi curent mai mare, cade tensiunea.La trafuri, daca le pui primarele in serie, o sa scada tensiunea colo unde ai sarcina mai babana si o sa creasca acolo unde sarcina e mai redusa. Babilonia asta e legata de ideea de impedanta reflectata de la teoria trafurilor.mosfet,Dar de ce nu merg mai multe secundare? Ia un traf cu suprafata ferestrei mai mare si bibilesti pe hartie pana aritmetica zice ca incape sirma. Mai iei si un coeficient de siguranta de 1.2...1.3 si te-ai scos. A, si daca maresti un pic traful, adica volumul miezului, ai nevoie de spire mai putine, deci sansele sa incapa ar fi mai mari. As pune mai degraba un traf cu tzinshpe secundare, putin supradimensionat din considerente de incaput sirma, decat sa ma agit cu n trafuri. Oricum, daca pui un singur traf, ala tre' sa duca suma puterilor iesirilor. Parerea mea.Cirip
Link spre comentariu

E vorba de un DAC pe care ma tot chinui sa-l fac de o groaza de timp; are o alimentare pt partea digitala, si una pt partea analogica, plus una pt etajul de iesire, eventual inca una pt nu stiu ce... - recomandat e ca acestea doua/trei sa fie cat mai separate, practic am vazut exemple in care un integrat are alimentare in 3 pini, pe fiecare are cate un stabilizator separat..... in cel mai rau caz, infasurari separate, chiar traf-uri separate - ideea e ca acum nu stiu exact cat de separate trebuie!! Din exemplele altora, am vazut ca in cel mai rau caz sunt folosite doua traf-uri si o groaza de infasurari si stabilizatoare. Am 5 miezuri, ca si dim: 81*45*18 - diam ext*diam int*inaltime si am zis sa le folosesc pe astea daca tot le am, mai ales ca traf-uri separate ar fi ideal. Ca si alternativa, as putea lua doua miezuri mai mari, sa merg pe doua trafuri si o groaza de secundare, dar am o LENE in mine cand ma gandesc cat am de bobinat, plus ca nici nu prea am sarma. Oricum, nu stiu care ar fi dezavantajul la ideea asta: am deja un traf pe tole, destul de mare, am miezurilea astea, trebuie sa bobinez destul de putin....in afara de pierderi care nu ar fi semnificative la puterea asta, ce alte dezavantaje am?Editat: am nevoie asa: +/-5V analog, 500mA - +/- 12V analog 1A (maxim) si 2*+5V digital, 500mA.

Link spre comentariu

cirip ma rog.. asa e cum zici tu..... eu mi-am pus 2 trafuri cu primarul in serie si mi-am pus cate un secundar pe fiecare, am facut stabilizare variabila la fiecare si le folosesc pt diferite montaje, ca alimentare normala sau diferentiala..dar aici tragi putere la fel din fiecare

si daca ai un traf deja, dece nu incerci sa il desfaci pe ala, si sa pui pe ala secundarele..dar fiind asa de multe..nu stiu daca incap...

Link spre comentariu

mosfet,Eu cred ca te scoti onorabil cu doua infasurari secundare. Una chioara ptr acel 2*+5V si una cu priza ptr restul. O sa pictez o schema, o s-o postez, dupa care astept sa fiu pus la zid. :lol: Dup-aia, daca ai grija sa separi masele corect, nu ar trebui sa ai probleme.CiripEDIT:Uite cum as face eu ca sa obtin tensiunile de care vorbeai, desi mi se pare super-sofisticat. M-am bazat numai pe cerinta scrisa de tine; nu stiu daca circuitul necesita intr-adevar asa o complicatie. Am presupus ca e intr-adevar necesar sa faci asa ceva.Atentie, schema e de principiu. Valorile sunt in sfecla rau de tot, dar contez pe tine ca stii sa le calculezi. De asemenea, diodele se pot inlocui cu 3 punti. Daca nu se vede poza, intra in serverul de FTP in subdirectorul /cirip/multi_out.gifmulti_out.gifBafta!Cirip

Link spre comentariu

mai omule, la ce aplicatie speciala folosesti tu DAC-ul ala de ai nevoie de alimentare cu trafuri separate ?daca stabilizezi tensiunile iti ajunge fara discutie un singur traf, altfel te legi la cap fara sa te doara.la ce curent ai nevoie pe fiecare ramura poti folosi cu succes stab. integrate (de ex. 323 tine pina la 3A); eventual, daca vrei o tensiune foarte "curata" poti pune cate o mica bobinuta intre 2 cond. de filtraj inainte de fiecare stab. si nu uita cate un tantal la intrarea si iesirea staburilor, de preferinta cat mai aproape de picioare.plus cate o placheta sau multistart in paralel cu fiecare cond de filtraj si la fiecare iesire.a, si cate 3 diode de prot. (in conexiune inversa) la fiecare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări