Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Contor de energie electrica


Vizitator cryss

Postări Recomandate

Vizitator cryss

Salutari tuturor , as dori niste pareri si idei de la cei ce au experienta in automatizari realizate cu PIC-uri . Vreau sa fac un contor de energie electrica cu un PIC16F877 sau mai puternic daca este nevoie cu afisare pe LCD grafic 128x128 sau pentru inceput pe un LCD 2x16 . Problema este cum sa fac sa citesc curentul cat mai exact pentru a nu avea erori grosolane ; sigur ca prima idee ar fii folosirea unui transformator de curent , dar as vrea sa evit folosirea unui transformator pentru ca raportul de transformare nu este batut in cuie si in al 2-lea rand pentru a masura curenti de 20-25 A ar iesi foarte mare .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nicu_stef

    2

  • bogdanm

    2

  • cirip

    1

  • Pasare Dan

    1

Top autori în acest subiect

Salut,

 

Traful de curent este mai precis decat iti poti imagina. Raportul de transformare *este* batut in cuie si depinde de raportul numerelor de spire. Motivul ptr care poate sa para neprecis este acela ca multi omit rezistenta pe care trebuie inchis generatorul de curent format de infasurarea secundara. Rezistenta aceea este esentiala ptr. buna functionare a trafului si a conversiei curent/tensiune.

 

Putem discuta mai pe larg pe tema asta, dar as propune sa incepi prin a citi la linkul asta:

http://focus.ti.com/docs/mcu/catalog/re ... e=slaa203b

 

Nu e cu PIC, dar ofera niste idei generale referitoare la principiile masurarii energiei. Am cochetat si eu cu ideea masurarii energiei, dar am abandonat ptr ca interesul mi-a fost captat de alte proiecte. Ideea mea era sa folosesc rezistente ptr sesizarea tensiunii si curentului, sa esantionez cu A/D-ul, apoi sa fac integrarea digital.

 

Daca avansezi, te rog posteaza si aici ce ai facut.

 

Spor!

Cirip

Link spre comentariu

si eu vroiam sa fac ceva similar,mi-am luat trafo de curent de la ecas ( catalog schukat )cod AC1025 raport 1000/1, produs de talema, gasesti caracteristici pe netpretul a fost cam 4Eur, dimensiuni rezonabile, e un tor cam la 3cminca n-am inceput lucrarea, lipsa timpsuccese

Link spre comentariu

Daca imi aduc bine aminte, chiar la Microchip pe site exista un wattmeter reference design. 100% complet. N-am timp acum sa caut, dar se gaseste usor. Parca e in aceeasi sectiune cu application notes. Bafta ;)

Link spre comentariu
Vizitator cryss

Multumesc pentru raspunsuri . Am sa ma uit mai atent peste link , este interesant ; la Microchip la "App notes" nu am gasit nimic legat de wattmetre ; cu traf-ul de la ECAS cred ca este O.K. daca spui ca are dimensiunea in jurul a 3cm . Inca mai sap pe net dupa alte solutii fara traf,iar daca nu gasesc am sa comand de la ECAS unul . Ideea mea este aceeasi : sa masor cele 2 tensiuni corespunzatoare ( tensiune si curent ) pe 2 rezistente cu ADC-ul si sa fac integrarea . Restul depinde de soft .

Link spre comentariu

senzorii de curent de la LEM sunt mai scumpi, sunt pt chestii profi, au integrat in constructie si partea de amplificare.tot la ecas aveau un trafo mai putin pretentios ASM10, care e si mai micin principiu, cu rezistenta montata direct in circuit 'merge', problemele apar nu in regim normal, ci la scurt-circuit, la supra-tensiuni (ca mai sunt si din astea), si in general unde nu te astepti, nu intotdeauna pe circuitul de intrare.necesita o proiectare mai atenta, mai ales daca montajul se mai conecteaza si la altceva (PC, alarme diverse etc), recomandarea generala toate iesirile izolate optic, sursa de alimentare pe cat posibil aproape, varistori pe ici pe colo, si-o sa iasa o chestie profi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări