Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzire oglinda cu ajutorul unei bobine

cosmin_cosmin_1

Postări Recomandate

Am citit pe undeva ca cei de la mercedes au folosit ca sistem de incalzirea oglinzilor laterale, o bobina plasata in spatele oglinzii, care datorita campului magnetic facea ca argintul ala (sau ce e din spatele geamului) sa se incalzeasca. Cam cum s-ar putea face? Ma gandesc ca ar trebui sa fac o bobina plana (nu stiu cum s-o calculez) si un circuit sa-mi transforme curentul continuu de la bateria masinii in curent alternativ.Partea a doua m-am gandit sa fac un oscilator cu mosfet-uri intr-un montaj de tip h-bridge + un microcontroller care sa-mi controleze mosfetii dar sa fie si pe post de releu de timp. Se poate alimenta bobina cu semnale dreptunghiulare?As mai vrea sa adaug ca un set de oglinzi incalzite cum ma intereseaza pe mine costa in dezmembrari minim 100 de euro. O oglinda noua incalzita (doar geamul) costa minim 200 lei si nici nu mi se potriveste pe oglinda mea manuala. Nu pot pune folie autoadeziva in spatele oglinzii pentru ca nu o pot desprinde de suport fara sa o spargOrice sfat e bine venit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmin_cosmin_1

4

• nickrvl

3

• Blind

2

• Felis

1

Top autori în acest subiect

Am citit pe undeva ca cei de la mercedes au folosit ca sistem de incalzirea oglinzilor laterale, o bobina plasata in spatele oglinzii, care datorita campului magnetic facea ca argintul ala (sau ce e din spatele geamului) sa se incalzeasca. Cam cum s-ar putea face? Ma gandesc ca ar trebui sa fac o bobina plana (nu stiu cum s-o calculez) si un circuit sa-mi transforme curentul continuu de la bateria masinii in curent alternativ.Partea a doua m-am gandit sa fac un oscilator cu mosfet-uri intr-un montaj de tip h-bridge + un microcontroller care sa-mi controleze mosfetii dar sa fie si pe post de releu de timp. Se poate alimenta bobina cu semnale dreptunghiulare?As mai vrea sa adaug ca un set de oglinzi incalzite cum ma intereseaza pe mine costa in dezmembrari minim 100 de euro. O oglinda noua incalzita (doar geamul) costa minim 200 lei si nici nu mi se potriveste pe oglinda mea manuala. Nu pot pune folie autoadeziva in spatele oglinzii pentru ca nu o pot desprinde de suport fara sa o spargOrice sfat e bine venit.

Pai oricum ai da-o tot trebuie sa ajungi in spatele oglinzii. Cred ca e vorba de "rzistenta" nu bobina cam cum e luneta cu grila aia de dezaburire.Si daca reusesti sa dai jos oglinda(geamul) merge incalzita cu un simplu bec, in spatele ei bineinteles.
Link spre comentariu

la mine geamul oglinzii este lipit de o rama de plastic, cu ajutorul careia se prinde de mecanismul de reglare. la oglinda incalzita, intre geam si rama de plastic exista o folie rezistiva care se incalzeste. eu nu pot desprinde geamul de rama ca sa pot introduce intre o astfel de folie.dorinta mea era ca bobina sa o pun in spatele ramei de plastic, in corpul oglinzii, iar incalzirea sa se faca prin inductiestiu si trucul cu becul, dar as vrea sa incerc o solutie mai hitech :) nu stiu cat de bine s-ar comporta becul la inghet si in plus noaptea ar arata de tot rasul

Link spre comentariu

Se poate dezlipi, tot ceva similar am si eu la masina. Am inlocuit de vreo doua ori sticla oglinzii din dreapta.Cauta pe ebay, sunt niste "folii" (ceva similar cu panglicile de la tembelefoane) care se folosesc la asa ceva.

Link spre comentariu

nu e numai la mercedes .(toate autovehicolele din generatie noua au oglinzile incalzite electric deoarece e considerat element de siguranta si trebuie sa fie degivrat tot timpul.Sunt autovehicole care au si parbrizul cu structura rezistiva integrata tot pentru degivrarea automata)Si da se afla o rezistenta de carbon sau pulbere metalica imptimata pe o folie de milar sau policarbonat lipita pe spatele oglinzii si alimentata la 12 sau 24 de volti in functie de autovehicol.

Link spre comentariu

am zis de mercedes ca avand sistemul de incalzire cu bobina, stiu de foliile alea de incalzire pentru ca initial asta am vrut sa-mi iau de la tme, dar dupa ce am vazut cum e prinsa oglinda de rama de plastic am renuntat. daca sparg oglinda, pe langa anii de ghinion ma mai costa si mult sa o inlocuiesc :)

Link spre comentariu

stiu si trucul cu becul, dar as vrea sa incerc o solutie mai hitech :) nu stiu cat de bine s-ar comporta becul la inghet si in plus noaptea ar arata de tot rasul

Nu are nici o treaba cu noaptea, becul e inauntru nu se vede lumina, in plus poti inseria doua becuri pentru a scadea fluxul luminos.Sint rezistente de putere cu corp metalic pe care le-ai putea folosi, ale nu lumina :ras: Dar toatea astea daca reusesti sa desfaci oglinda, s-au sa o gauresti (partea de plastic)
Link spre comentariu

Asta e oglinda, nu o pot desprinde de plasticul negru pentru a baga folia de incalzireLumina de la bec sigur s-ar vedea pentru ca intre plasticul exterior al oglinzii si geamul oglinzii e distanta destul de mareRezistorii cu corp metalic nu-i stiu, dar pana la urma probabil as putea lipi niste rezistori ceramici pe plasticul ala din spatele geamului. Dar nu cred ca o sa am prea mult loc din cauza tijelor de reglare si trebuie sa ii asez cat de cat uniform, sa nu se crape oglinda

Link spre comentariu

Incearca cu nitrodiluant sau acetona, ar trebui sa mearga. Incearca pe un colt de oglinda sa vezi daca afecteaza folia. N-ar trebui.De regula, oglinda e prinsa cu banda dublu-adeziva in cateva locuri de rama din plastic, ar trebui sa fie destul de usor de desprins.

Link spre comentariu

Asta e oglinda, nu o pot desprinde de plasticul negru pentru a baga folia de incalzireLumina de la bec sigur s-ar vedea pentru ca intre plasticul exterior al oglinzii si geamul oglinzii e distanta destul de mareRezistorii cu corp metalic nu-i stiu, dar pana la urma probabil as putea lipi niste rezistori ceramici pe plasticul ala din spatele geamului. Dar nu cred ca o sa am prea mult loc din cauza tijelor de reglare si trebuie sa ii asez cat de cat uniform, sa nu se crape oglinda

Uite aici: http://www.tme.eu/ro/katalog/artykuly.p ... meters%3D1, le poti lipi fara probleme pe spate, sau o alta varianta: http://www.tme.eu/ro/katalog/artykuly.p ... meters%3D1
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări