Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplif nelamurita

UNIX

Postări Recomandate

• Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UNIX

24

• EmyRulz

11

• zal

7

• remus68

7

Top autori în acest subiect

Ar mai fi ceva :) Daca circuitul de limitare despre care am vorbit mai sus dispare, atunci nu devine inutil si nodul inconjurat de mine cu rosu ? Iar rezistentele din emitoare, R-137 si R-143 se intalnesc intre ele dar nu ar trebui sa nu mai aiba contact cu iesirea ? Adica ce rost ar mai avea ca sarcina, boxa, sa traga curent direct(de fapt prin R-137 sau R-143) din aceste tranzistoare ?

Link spre comentariu

Etajul final este realizat in configuratia cu tripleti. Pe ramura pozitiva (de la linia mediana in sus, pe schema) este un tranzistor compus format din trei tranzistori : Q112 primul prefinal, Q116 al doilea prefinal, Q118,119,120 final (cei trei fiind in paralel, reprezinta un tranzistor cu puterea disipata de trei ori mai mare ca a unui singur tranzistor). Pe ramura negativa (de la linia mediana in jos, pe schema) se intimpla acelasi lucru, fiind utilizate tranzistoare complementare. Rezistenta R137 este rezistenta de sarccina a primului prefinal, de unde se culege semnal pentru atacul celui de-al doilea prefinal+final. Exista variante de scheme, in care acele rezistente nu se intilnesc pe linia mediana, dar in varianta de schema propusa, este bine sa lasi asa cum a fost conceputa - apar mici modificari in ceea ce priveste reglajul tensiunii de prepolarizare a etajului final si te complici inutil.

Link spre comentariu

Aaha, am inteles. Dar ca discutie teoretica, alegerea variantei prezente cu acel nod, nu aduce un plus de distorsiuni cauzate de cererea de curent suplimentare de catre sarcina care duce la caderi de tensiune pe R-137 modulate dupa muzica ? Sau mai degraba dupa comportamentul boxei ? Are rost aceasta cadere de tensiune in plus ? Pentru ca cererea de curent prin R-137 este mult mai mare decat cererea de curent prin R-136. Fara acel nod, micile modificari de tensiune de prepolarizare a etajului final, ar putea duce catre o marire a tensiunii de offset de la iesire ? (neluand in considerare interventia circuitului DC Servo).

Link spre comentariu

Acel "nod" nu are legatura cu offsetul (acesta se regleaza prin alegerea punctului static de functionare a etajului de intrare). Prin R136 circula curentul de baza a lui Q115 si pe R137 se regaseste tensiunea de atac a grupului prefinal+final (Q116 + finalii in paralel). E normal ca pe R137 sa ai o componenta "in ritmul semnalului" deoarece pe ea se gaseste semnalul util care va fi amplificat de Q116 si finalii dupa ramura respectiva. Sarccina amplificatorului (difuzorul) o poti vedea inseriata cu R137, dar asa cum am spus mai sus, semnalul dupa acea rezistenta va fi amplificat de prefinal+final, curentul de sarccina ajungind la difuzor prin tranzistorii de putere. Mai mult, amplificatorul lucreaza in clasa A pina la un anumit nivel de semnal (foarte mic - dependent de nivelul tensiunii de prepolarizare a finalului - asa numitul reglaj al curentului de mers in gol) in continuare functionind in clasa B. Q112 si Q116 asigura doar nivelul de semnal necesar pentru comanda tranzistorilor finalii, acestia din urma asigurind curentul prin sarccina.

Link spre comentariu

Am inteles ce vrei sa spui, anume ca aproape in totalitate curentul absorbit de sarcina va proveni din tranzistorii finali, nu prin R137 de la Q-112. Eu doar voiam sa subliniez ca acel curent mic care trece prin R137 si este cerut de sarcina(boxa) este comparabil cu cel care trece prin R136 , iar curentul care trece prin R137 (cerut de boxa prin acel nod) nu este chiar 100% semnal muzical, util , ci el este constituit in mare parte si din comportamentul neadecvat al boxei (impedanta neliniara a boxei, tem-autoindusa, C-L parazite, etc), deci cand trece prin R137 adauga si alte porcarii semnalului util, semnal util care trece si el prin aceeasi R137 dar nu catre boxa, ci catre R143.

Link spre comentariu

Nu ma apuc de nimic pana nu ma lamuresc unde sa pun letconul. Sunt destule puncte unde cred ca pot sa-l upgradez

Ne-ai linistit ! Credeam ca vrei sa pui in opera ceea ce ti-ai propus - sa upgradezi amplificatorul.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări