ratza Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Ma gandeam la faimoasele viori Stradivarius.Pe vremea aia nu cred ca exista tego sau pal.Nu exista, dar poate de asta sunau mai bine odat? cu trecerea anilor, din cauz? c? lemnul î?i modific? propriet??ile. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Cînd citesc pe aici sînt a?a mîndru c? am f?cut boxele de bas din mdf de 25mm. Link spre comentariu
felixx Postat Ianuarie 8, 2010 Partajează Postat Ianuarie 8, 2010 Incinte acustice din TEGO sau lemn masiv, mai greu, existenta fibrelor face ca vibratiile sonore sa se propage unde nu trebuie, MDF-ul pare la ora actuala cel mai bun material pentru boxe de casa. ....nu-i asa ca-i misto ca se generalizeaza?Nu suna mai bine asa?......"Parerea mea" ar fi ca X sau Y ar fi ......... :naughty: ...super ...cu propagarea unde nu trebuie..... :oky: Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 8, 2010 Partajează Postat Ianuarie 8, 2010 apropos de materialele din familia astora din furnire suprapuse, am un proiect in desfasurare, care implica folosirea contraplacajului cu grosimea de ~41 mm, un material extrem de greu(ca idee, o placa de dimensiunea 600mm x 1400mm este dificil de manipulat de 2 persoane) si ~dificil de prelucrat. Am facut un test, si anume: am taiat o bucata cu dimensiunile 41mm x 30mm x 600mm, am sprijinit-o la capete si ne-am urcat 2 oameni cu greutatea insumata de ~170 kg pe mijlocul acestui bat. Nu s-a rupt. Am sarit pe el si nu s-a rupt. In afara de faptul ca e 750 ron o placa de 1200m x 2400m, sunt foarte curios ce-ar iesi din acest material... problema e aia a modulului de elasticitate(rigiditate, atenuare) specific materialului, implicit necesitatea de a aduce frecventa de rezonanta a cutiei in domeniul ultrasunetelor... cine stie mai multe il rog sa dezvolte... Link spre comentariu
felixx Postat Ianuarie 8, 2010 Partajează Postat Ianuarie 8, 2010 In opinia mea,Tego are o calitate inferioara PAL-ului,bineinteles MDF-ului si HDF-ului (daca s-o mai gasi...).Pentru realizarea de incinte,placajul trebuie sa fie foarte calitativ (straturi multiple,impregnare-uscare).Experimentul de mai sus nu poate spune nimic pentru folosirea lui in constructia de incinte. Daca se urmareste o incinta "free-resonances" si faptul ca frecventa reprezinta numarul de vibratii acustice intr-o secunda,se poate opta si pentru marmura,granit,piatra,beton,etc....sau mai greu cu multiple tipuri de lemn (placaj,HDF,PAL,MDF,etc) folosite in straturi....avand rezonante diferite. Experienta firmelor de renume ne invata ca ansamblul material incinta-difuzor-filtre-(fonoabsorbant) face ca o incinta sa reproduca muzica si nu sunete. Orice tip de lemn se va folosi,cred ca reprezinta un compromis la capitolul rezonante si o parere subiectiva asupra timbrului dat de acesta.Despre cum suna acest lemn comparativ cu altele,bazat pe calitatea lui,este o alta poveste...... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 in toate cartile de specialitate, referitor la materialele lemnoase, ordinea d.p.d.v. al proprietatilor acustice si al recomandarii de utilizare este urmatoarea: pe locul 1 conduc detasat fratii HDF si MDF locul 2 PAL locul 3 Contraplacajul, adica straturi succesive de furnire, in numar impar, blabla... locul 4 Lemnul masiv asta e clar si nu se discuta! motivele cica sunt: modulul de elasticitate al materialului si atenuarea... rog pe aceasta cale pe cineva care stie sa ne explice, academic sau popular, ce, cum si de ce. multumesc! Link spre comentariu
felixx Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 in toate cartile de specialitate, referitor la materialele lemnoase, ordinea d.p.d.v. al proprietatilor acustice si al recomandarii de utilizare este urmatoarea: pe locul 1 conduc detasat fratii HDF si MDF locul 2 PAL locul 3 Contraplacajul, adica straturi succesive de furnire, in numar impar, blabla... locul 4 Lemnul masiv asta e clar si nu se discuta! motivele cica sunt: modulul de elasticitate al materialului si atenuarea... Bulshit for beginners....Se spune ca in principiu nu conteaza ce material se foloseste,cu conditia ca acesta sa aiba anumite proprietati.In primul rand,materialul trebuie sa fie foarte rigid,astfel incat sa nu aiba tendinta sa se "deformeze" sub actiunea variatiilor de presiune din cutie. Daca apar aceste deformari,este necesar ca materialul sa aiba atenuare buna,astfel incat sa revina in pozitia initiala cu o conditie.....sa nu intre in rezonanta. Ideal ar fi ca acest lucru sa fie valabil in toata banda audio.... De cele mai multe ori,constructorul alege compromisul pe care-l poate suporta: -usurinta in prelucrare -densitatea scazuta -pretul. Nu exista material care sa indeplineasca toate conditiile expuse mai sus insa exista unele preferate de cei care construiesc cate ceva..... -HDF -MDF -Plywood-placaj...densitati si calitati diferite.... -lemn natural Le-am pus in ordine care vad ca iti place...... Insa exista si alte variante: -marmura -granit -beton -placaj distantat cu nisip intre straturi.... Toate acestea se bazeaza pe studii si experimente. Mai exista insa o alta latura ce se bazeaza nu numai pe masuratori si teste cu aparatura de specialitate si aceea se numeste ARTA. Exista constructori care au experienta vasta in acest domeniu si realizeaza incinte din lemn natural....care cica e nerecomandat....... Unii construiesc chiar din placaj cu grosime care pe multi i-ar face sa zambeasca.....cativa mm (2,5-3mm spate si laterale)...vezi poza. Culmea domle.... chiar canta.... O analogie se poate face aici cu materialele folosite la constructia conurilor la difuzoare. Teoria spune ca polipropilena poate avea un raspuns constant in frecventa in intreaga banda de lucru (oarecum),auto-atenuator,fara a necesita egalizare.Ca avantaje-raspuns plat la proiectare atenta,raspuns bun la impuls,cadere lenta...etc. O alta varianta ar fi mult hulitul con de celuloza-hartie care necesita impregnare (cica secret de firma),au o atenuare intre buna si excelenta,impregnarea ducand in timp la o auto-atenuare mai buna pentru ca materialul se stabilizeaza in decursul anilor,rezolutie si detaliu excelente,egalizarea putandu-se sa se faca relativ usor. Hartia nu este la fel de consistenta ca materialele sintetice,ceea ce va duce la dificultati de imperechere a doua difuzoare care poate afecta imaginea de sunet.Dar toate acestea depind in mare masura de calitatea lor....a procesului tehnologic. Ambele tipuri de difuzoare au adepti,la fel si la materialele folosite pentru constructia incintelor.Nu se poate recomanda un difuzor doar pentru ca are raspunsul plat datorita faptului ca are conul din aluminiu.......Atunci nu ar trebui sa mai vorbim despre sunet ci despre raspuns,simulare,etc? Raspunsul electric nu este identic cu raspunsul acustic precum zicea VTP.Masuratoarea facuta in camera anechoica nu este identica cu cea din camera noastra de auditie;raspunsul acustic este cel care conteaza. La acest raspuns acustic vin sa ajute mai multi factori mentionati in postul anterior. Restul este experiment si subiectivism. Ce vreau eu sa subliniez inca odata,faptul ca nu exista formula ideala care sa ajute la constructia incintei ci doar compromisuri si experimente..... Da....cel mai la indemana este MDF-ul dar....v-ati intrebat daca acest MDF mai are (nu numai in fisa de catalog) o densitate cuprinsa intre 500-800kg/m3 si o elasticitate de 0,53x10(11)N/m3 ?? Intrebati pe cei care au lucrat cu MDF imediat dupa 1990 pentru a face comparatii de calitate si apoi sa trageti concluziile. Constructia din lemn natural poate fi excelenta cu unele conditii impuse de topologia proiectului si in plus: -sa fie uscat,tratat -sa aiba ramforsari suplimentare foarte bine puse la punct -tratament fono lichid,dupa caz,la interior -suficienta grosime a peretilor -etc. Deci lista ta de la inceput se adreseaza celor la inceput de drum.Faptul ca "nu se discuta" este doar o parere......pe care nu pot sa o iau in serios. Succes. Link spre comentariu
ahegyes Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 Hai ca ma bag si eu in seama cu doua completari. Din ce in ce mai multi constructori de incinde hi-fi (hi-end) folosesc pentru constructia incintelor aluminiul !!!! in timp ce altii folosesc lemnul natural si se folosesc de rezonantele acestuia - scotandu-le in evidenta in mod controlat si nu atenuindu-le. Ei motiveaza acest lucru cu faptul ca vioara, violoncelul, contrabasul, chitara samd sunt instrumente care canta tocmai pt. ca lemnul vibreaza...... Link spre comentariu
felixx Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 Exact.Aceea e arta....ce-i drept mai greu de realizat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 domnule felixx, cred ca am fost inteles gresit. am spus ca nu se discuta concluzia si ierarhia facuta de altii, referitor la materialele lemnoase, ierarhie la care banuiesc ca s-a ajuns in baza argumentelor... fie ele de orice natura, care tin de acustica, economie, marketing, whatever...apar in mesajul meu cuvintele: "recomandare" si "proprietati acustice"...nu am emis nicio parere, regret. domnule ahegyes, aveti foarte mare dreptate, ba mai mult, ati avut o revelatie: oricare reteta a perfectiunii sau a varinatei ideale(in afara fizicii) in acustica, nu poate fi decat una formulata de o persoana, ea fiind umana, si care are parerea ei proprie si personala, parere care nu prea cred sa coincida cu parerile a macar 2 persoane din 6 miliarde... adica aveti libertatea sa faceti o incinta dintr-un butoi de muraturi, cum s-a mai vazut prin minunatul internet... daca ceea ce auziti va satisface, este perfect...spre exemplu Frederic Chopin, la un moment dat in viata, a comandat un pian special si a plasat acest pian intr-o sala aleasa cu grija, cautand sa obtina niste tonalitati aparte, care l-au satisfacut pe dansul... puteti sa-l contraziceti? Link spre comentariu
ari_panterra Postat Ianuarie 12, 2010 Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 domnilor,am ajuns de la ''e bun tego pt boxe'' la discutii despre incinte de marmura ,granit,etcomul vrea sa stie daca poate realiza ,cu rezultate acceptabile,incinte cu acest materialeu unul am lucrat cu toate tipurile de material lemnos(cred):pal,mdf,hdf,tego,lemn,osb,pfl si cele mai potrivite mi s-au parut cele de mdf si pal(pal de o densitate mai mare)incinte din tego cu rezultate multumitoare am realizat doar cu material de 25mm provenit de la vagoanele cfr ,sub aceasta grosime eu unul nu recomand decat mdf si pal.succes! Link spre comentariu
chorchy Postat Ianuarie 12, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 va multumesc! Link spre comentariu
Toader Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Cum credeti ca s-ar comporta o incinta din placi de carbon suprapuse, lipite intre ele?Cautand sa cumpar niste tub termocontractil, am dat de firma asta din Botosani iar unele din produsele lor mi-au dat de gandit.Stiu ca sant unele firme(Wilson Benesch chiar au ca deviza - The future is carbon), care folosesc fibra de carbon ptr incinte.Sper sa nu fie luata ca reclama. http://www.sierra.ro/Placa-carbon-c338c.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 fibra de carbon este de fapt o tesatura din fire extrem de subtiri, compuse din atomi de carbon, atomi compusi in cristale aliniate pe cat posibil in lungul fibrei , tesatura care se foloseste ca material de armatura pentru rasini polimerice... CFRP este de fapt materialul care formeaza piesa in cauza... Carbon Fiber Reinforced Polimer. Adica o rasina care contine ca material de armatura aceasta fibra... sau altfel vorbind, straturi succesive de fibre, impregnate cu rasina... tehnologia(nu intru in detalii) este complexa, implica costuri ridicate, matrite, autoclava, pompa de vid, etc.... chiar si asa, cu proprietatile ei remarcabile, trebuie sa ai o grosime suficient de mare si forme constructive complicate(forma "cutiei" e secretul), care sa creasca rigiditatea cutiei... daca o placa de 0.8 x 480 x 600 mm este 600 ron, ....? wilson benesch cred c-o folosesc doar ca material de finisaj... cautati Sigma Delta Pagani, un sistem cu incintele din fibra de carbon... pretul? 160 000 dolari si obligativitatea de a fi posesor de Pagani Zonda. Morel Fat Lady 20 000 dolari Aesthesis Carbon Fiber Gramophone 85 000 dolari Carboton Maitresse 50 000 dolari Audiophiles Rejoice 180 000 dolari un material absolut minunat, dar... Link spre comentariu
Toader Postat Ianuarie 15, 2010 Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 Mult mai importanta, in cazul incintelor cred ca e implementarea materialului, ca sa zic asa.JM Lab Grande Utopia de peste 100 de mii, e din MDF, intradevar de peste 5 cm.La banii astia ma gandesc ca ar fi avut si alte optiuni ptr incinta, dar poate MDF-ul a fost cel mai potrivit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum