Vizitator Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Sal.Vreau sa construiesc amplificatorul acesta.Dintre cei care sunteti aici ce echivalent credeti ca ar merge la ECL82?ca amplificatorul sa ramana in aceeasi parametrii. Link spre comentariu
kripton Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Salut, Este etajul final de la radioreceptorul " R 045 F " ( Ungaria ) . Este necesar sa respectati si configuratia redresorului ( mediana secundarului transformatorului de retea este conectata la ''masa '' printr-o rezistenta de 220 ohmi ) deoarece numai asa se asigura tensiunea de negativare a tubului . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Multumesc ambilor pentru raspunsuri,ca amplificator de uz general cred ca va suna bine dar ca putere nu stiu,eu vreau sa sonorizez o camera de 3x4m va fi suficient? Link spre comentariu
Kosmin Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Depinde de incinte, trebuie niste incinte foarte sensibile pt un SE, ceva cu 96-98db iar trafurile de iesire cred ca se subintelege ca trebuie sa fie destul de generoase (in dimensiuni) pt a avea un raspuns bun la frecvente joaseP.S. se muta la audio cu tuburi, data viitoare ai grija unde postezi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 Am inteles.Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator michael Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 Iti recomand urmatoarea schema cu ecl82/6fi3pi, am realizat-o si mi-a placut cum suna.daca vrei iti dau si cablajul sau se poate realiza f. usor.Redresarea recomand sa o facipe siliciu cu filtrare CRC cel putin. La fel ca cei care au rasp. inaintea mea sunt de parere catransformatorul de iasire are importanta determinanta in calitatea semnalului reprodus.despre puterea obtinuta, sa te astepti la 2-2,5W, dar adevarati (poti duce ampli in zona de cliping,nu suna asa urat ca cel pe tranzistori). Un dif de banda larga de la fostex sau altii este recomandat la astfel de amp.Parerea mea, h^ac :)ps. Poti sa te joci cu val. rez.de reactie pana obtii un sunet care-ti place `10-40 kbafta Link spre comentariu
kripton Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 Salut,Se poate face si in varianta stereo folosind doua cablaje identice ( si de ce nu ? ) si cate un VU-metru tot cu tuburi . In acest caz se va dimensiona transformatorul de retea , corespunzator consumului anodic si de filamente . Schema este realizabila si cu tubul PCL82 daca se face secundarul pentru filamente de cca 16 V . ( posibil sa fie mai usor de gasit acest tub ) . Link spre comentariu
nooob64 Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 O versiunea stereo ... http://www.tube-amp.ch/projekte/ecl82se/ecl82se.html am facut pt 1 singur canal , mod trioda daca nu ma insel ... merita nota 10 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Iti recomand urmatoarea schema cu ecl82/6fi3pi, am realizat-o si mi-a placut cum suna.daca vrei iti dau si cablajul sau se poate realiza f. usor.Redresarea recomand sa o facipe siliciu cu filtrare CRC cel putin. La fel ca cei care au rasp. inaintea mea sunt de parere catransformatorul de iasire are importanta determinanta in calitatea semnalului reprodus.despre puterea obtinuta, sa te astepti la 2-2,5W, dar adevarati (poti duce ampli in zona de cliping,nu suna asa urat ca cel pe tranzistori). Un dif de banda larga de la fostex sau altii este recomandat la astfel de amp.Parerea mea, h^ac :)ps. Poti sa te joci cu val. rez.de reactie pana obtii un sunet care-ti place `10-40 kbafta O mica obiectie am referitor la 2 condensatori:-cel de cuplaj dintre anodul triodei si g1 a pentodei (0.1uF/200V) ar trebui sa fie mai mare, 0.33....0.47uF pentru a transfera corect si frecventele joase avind in vedere rezistenta de grila de 470k a pentodei;-condensatorul din catodul pentodei (50uF/50V) de asemenea e prea mic, ar trebui min 220uF, eu as pune chir 470uF ca nu strica, din acelasi motiv si anume redarea bass-ului. Cu cat val acestuia este mai mare (in limite rezonabile desigur) cu atat reactanta sa la f. joase este mai mica si amplificarea finalului este mai mare la aceste frecvente. Link spre comentariu
Vizitator michael Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Multumesc pt. corecturi Florin, schema nu este proiectata de mine - - nu am cunostintelenecesare, ea ii apartine lui Nitin William-VU3GAOImpedanta primarului este 5k Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Ca regula generala in proiectarea circuitului RC dintre doua etaje de amplificare cu tuburi - daca avem pretentii de HI-FI: daca rezistenta de grila1 a tubului "atacat" este de 1M, condensatorul din anodul tubului anterior trebuie sa fie min. 0.1uF. Daca avem R = 680k alegem C= 0.22...0.47uF. Pentru R = 470k...500k, C = 0.33....0.68uF iar pt R = 150K (la unele tuburi de putere) C = 1uF.Ideea este sa realizam un transfer cat mai bun al frecventelor joase. Reactanta capacitiva a condensatorului Xc = 1/(2 x pi x f x C) creste odata cu scaderea frecventei f, ceea ce inseamna ca el va retine la borne o tensiune din ce in ce mai mare, pe masura ce frecventa scade. Automat tensiunea pe Rg1 - care e tensiunea de atac a tubului urmator - va scadea. De aceea este important sa alegem C -ul potrivit pentru Rg1 respectiv.Valorile date mai sus sunt orientative, cine vrea poate calcula exact reactanta capacitiva la diverse frecvente (joase in special) si sa o compare cu rez de grila, pt a vedea exact situatia.Chiar daca reactia negativa are tendinta de a liniariza amplificatorul, acesta trebuie realizat cat mai liniar posibil si fara reactie.Despre condensatorii care decupleaza rezistentele din catodele tuburilor se poate spune cam acelasi lucru. Ei sunt in paralel cu aceste rezistente si trebuie sa le decupleze la masa d.p.d.v al curentului alternativ. Daca sunt prea mici, reactanta lor la frecv joase va fi destul de mare, ceea ce se traduce prin aparitia unei reactii negative cu atat mai puternice cu cat frecventa este mai joasa, deci micsorarea amplificarii acestor frecvente.Desigur, tot ce am scris aici are efect in conditiile utilizarii unui transformator de iesire cu inductanta suficienta in primar. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum