Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune polarizata

Vizitator geove

Postări Recomandate

• Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

12

• EmyRulz

9

• Liviu M

7

• srdjan

4

Top autori în acest subiect

Vizitator geove

dioda, permite trecerea curentului intr-un singur sens, deci face redresare

tranzistor,in curent continu

rezistor, si in CC si in CA

bobina, si in CC si in CA

condensatorDaca este polarizat , doar CC, daca nu si in CA

Asa circula curentul intr-un montaj cu[attachment=0]CA.JPG[/attachment] redresare.

Dar ce inseamna polarizat si nepolarizat? Ma refer la condensator. Cum poate fi un condensator polarizat?

MS anticipat :)

Link spre comentariu

condenatoarele polarizate (electrolitice - adica alea cu care te-ai obisnuit sa le vezi peste tot, cilindrice acoperite cu plastic de obicei negru sau albastru si cu inscriptii pe ele) sunt alea care au marcat prin una din conventii catodul (electrodul negativ) care vine conectat la nodul cu potential mai putin pozitiv.dintre doua potentiale negative fata de masa mai putin pozitiv este cel a carui valoare este mai apropiata de masa (0)-5V si -3V catodul vine la -5v6v si 2v catodul vine la 2v5v si 0v catodul vine la 0-5v si 0v catodul vine la -5daca nu respecti aceast lucru la condensatoarele polarizate foarte probabil le distrugi si o sa auzi si zgomotul aferent la polarizarea lor

Link spre comentariu

Mai oameni buni, cum sa functioneze tranzistorul doar in curent continuu??? Nu mai incurcati oamenii.Curent continuu inseamna automat regim static, adica nu are voie sa varieze in timp. Orice semnal variabil in timp(inclusiv cel sinusoidal, care este un caz particular) dupa parerea voastra, ar fi exclus nu? Cel mai corect ar fi sa spunem ca un tranzistor functioneaza atat in curent continuu cat si alternativ(si nu e vorba numai de curent aici ci si de tesniuni). El are nevoie de un punct static de functionare(deci in curent continuu si tensiune continua) si amplifica un semnal alternativ, sau, mai general, variabil in timp, deci functioneaza si in curent alternativ/variabil in timp.Aceeasi greseala si la condenstatorul electrolitic(polarizat). El are nevoie de un punct static de functionare, adica o tesniune continua aplicata corespunzator(pt a polariza dielectricul) dar peste aceasta se poate suprapune si una alternativa! El se comporta ca orice condensator doar ca are anumite restrictii impuse aspura domeniunui de valori ale tesniunii la borne.P.S. Curent/tensiune alternativ/a nu sunt doar cele de la priza!!!! Termenul se aplica legii de variatie in timp a marimii.

Link spre comentariu

Aceeasi greseala si la condenstatorul electrolitic(polarizat). El are nevoie de un punct static de functionare, adica o tesniune continua aplicata corespunzator(pt a polariza dielectricul) dar peste aceasta se poate suprapune si una alternativa!.

Ati incercat?
Link spre comentariu

@sdrjanPai ce sa se intample se intampla asa:Cat timp tensiunea b-e a transzitorului este negativa sau pozitiva dar mai mica de 0.5-0.6V(depide de trz) acesta este blocat deci la iesire avem 12V. Cand tesniunea este mai mare, atunci trz se deschide si tensiunea la iesire scade, dupa care se blocheaza la loc si tot asa. Forma de unda la iesire va fi de 12V pe mai mult de o semiperioada iar in rest mai mica de 12V(acum cat de mai mica si cum arata depinde de acele rezistente) Intrebarea mea este, ce relevanta are intrebarea ta?@miron1947Normal ca am incercat, si nu numai eu. Un exemplu exterm de simplu este exact in sursele de alimentare, cond. electrolitic are o tensiune continua aplicata corect(care il face sa functioneze ca un condesator) + o tensiune de riplu aplicata, care evident ca NU este contiuna. Mai mult, curentul prin acest condensator(aflat in sursa de alimentare) nici macar NU are componenta contiuna ci este alternativ si pulsat.

Link spre comentariu

@sdrjanIntrebarea mea este, ce relevanta are intrebarea ta?

interpretarea mea a teoriei ma facea sa cred ca doar alternanta pozitiva a semnalului AC va fi amplificata... dupa doar un an de electronica...
Link spre comentariu

@sdrjanInterpretarea ta este in mare corecta, cu mentiunile ca doar partea din alternanta pozitiva care este mai mare de 0.5-0.7V este amplificata si desigur depinde de rezistentele din emitor si colector, ca daca de ex rez din emitor e f mica, atunci la 5V pozitiv tranzistorul poate sa fie saturat.@misumisu Chiar era nevoie de acea interventie?P.S.Acum mi-am dat seama ca aici:

Mai mult, curentul prin acest condensator(aflat in sursa de alimentare) nici macar NU are componenta contiuna ci este alternativ si pulsat.

am spus o tampenie, pulsurile de curent prin condensator au aceeasi polaritate(deoarece el doar se incarca), deci are o componenta continua si multe armonici, oricum nu e doar CC.
Link spre comentariu

o componenta continua si multe armonici, oricum nu e doar CC.

CC, nu inseamna tensiune perfect filtrata asemanatoare cu cea debitata de pila sau acumulator, pulsatiile care apar, au acelasi semn, deci este tot CC.
Link spre comentariu

CC, nu inseamna tensiune perfect filtrata asemanatoare cu cea debitata de pila sau acumulator, pulsatiile care apar, au acelasi semn, deci este tot CC.

Ba ,da chiar asta inseamna, o tesniune sau curent continuu inseamna ca e constant adica nu variaza in timp, deloc. Asta e definitia. Daca variaza in timp, chiar daca niciodata valoarea sa nu trece prin zero, nu se poate numi curent/tensiune continua! In acest caz se poate face o analiza fourier, si sa descompunem tensiunea sau curentul nostru in componentele sale armonice. Prima este media in timp care este valoarea continua, urmatoarele sunt frecv. fundamentala si apoi armonicile. In afara de valoarea continua toate sunt alternative si trec prin zero. Adunate dau semnalul nostru.E adevarat ca un cond electrolitic nu il putem conecta intr-un circuit in care tensiunea la bornele sale isi schimba sensul, dar asta nu inseamna ca acel condensator functioneaza doar cu tensiune continua. E doar o limitare a domeniului sau de functionare, la fel cum inspre valori pozitive nu se poate depasi o anumita tesniune pt ca se va strapunge. Acum eu daca de ex sa zicem ca am cond nepolarizat care se strapunge la 50V si eu ii aplic o sisuoida de 100V si vad ca la iesire nu obtin ce ma astept, inseamna ca acel cond nu functioneaza in regim alternativ? Evident ca nu, inseamna doar ca nu il folosesc eu cum trebuie. La fel si cu cel polarizat doar ca domeniul sau nu e -50V..+50V e doar 0-50V.
Link spre comentariu

Ba ,da chiar asta inseamna, o tesniune sau curent continuu inseamna ca e constant adica nu variaza in timp, deloc.

Deci dupa un element redresor, chiar o simpla dioda, avem curent/tensiune alternativa?

"În cazul redres?rii curentului alternativ se ob?ine un curent continuu de intensitate variabil?, numit ?i pulsatoriu (sau ondulat)"

http://ro.wikipedia.org/wiki/Curent_electric

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări