Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antene Sinfazate

dj_radu69

Postări Recomandate

buna seara e cinve amabil si poate sa imi explice cum se sinfazeaza 2 sau mai multe antene ? multumesc mult PS:daca aveti de gand sa imi dati site-uri cu explicatii sa imi dati in limba romana

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• SirRoger

3

• dj_radu69

3

• Flor

2

• Yo4You

2

Top autori în acest subiect

• 10 luni mai târziu...

432 si cum se alimenteaza ambele sau mai multe antene ?

Radu, intra aici: http://www.mydarc.de/dk7zb/start1.htm

in partea stanga la stacking and splitters

Ai toate detaliile acolo. Iti calculezi lungimea de unda ( lambda) la frecventa pe care te intereseza ( o pasarica mi-a soptit ca nu e chiar 432Mhz :rade: ) . O chestie foarte importanta: cauta sa afli cat mai exact velocitatea ( sau factorul de viteza) cablului !

Cu acestea 2 stiute e usor sa aplici formulele de pe site-ul de mai sus pentru a sinfaza mai multe antene.

Succes!

Link spre comentariu
Vizitator Tomato Paste

Cu sistemele astea de cate 4 antene sinfazate lucrez eu in 144 si 432. Sinfazarile sunt cu splitere in lambda/2 (2 x lambda/4). Toate spliterele sunt home made pentru putere mare (3 KW). Ai pe internet o groaza de documentatie. Cel mai simplu este sa optezi pentru sinfazare cu un spliter (se evita in cazul acesta multe neplaceri cauzate de parametrii greu de aflat si dimensionat la coaxiale - velocitatea si atenuarea). Iti construiesti spliterul cu ajutorul unui MFJ - analizor de antene. In loc de antene montezi inchideri de 50 ohmi si pe coborare conectezi MFJ-ul. Respecta proportia cotelor si diametrelor din tabele. Te joci cu lungimea tubului din interior si cand obtii pentru frecventa dorita (de exemplu 144,300 si 432,200 in cazul meu) X=0, R=50, swr 1:1, spliterul este perfect. Succesuri !

Link spre comentariu

O mica intrebare. MFJ259B meu urca doar pana la 170MHz, ma rog pe acolo..Ca sa nu mai pierd vremea sapand pin net, pls, zi-mi/ne ce model merge pana la 72cm?Si mai sunt interesat de o schema de spliter pt 2m si 72cm/50ohmi/mimim 100W incercata si testata.pt ca antena mea F9FT are o mare nevoie de asa ceva..Adevarul e ca aici in YO3 a inceput sa dea cu lapovita, a inghetat deja, asa ca acum e vremea ideala pt reglat antena..Daca vara am frecat-o, asta e.. Iti multumesc anticpat..

Link spre comentariu

O mica intrebare. MFJ259B meu urca doar pana la 170MHz, ma rog pe acolo..Ca sa nu mai pierd vremea sapand pin net, pls, zi-mi/ne ce model merge pana la 72cm?Si mai sunt interesat de o schema de spliter pt 2m si 72cm/50ohmi/mimim 100W incercata si testata.pt ca antena mea F9FT are o mare nevoie de asa ceva..Adevarul e ca aici in YO3 a inceput sa dea cu lapovita, a inghetat deja, asa ca acum e vremea ideala pt reglat antena..Daca vara am frecat-o, asta e.. Iti multumesc anticpat..

MFJ269
Link spre comentariu

buna seara e cinve amabil si poate sa imi explice cum se sinfazeaza 2 sau mai multe antene ? multumesc mult PS:daca aveti de gand sa imi dati site-uri cu explicatii sa imi dati in limba romana

Radu, vrei sa folosesti antenele la acea portabila pe care ai achizitionat-o? Incearca in primul rand sa folosesti cablu de calitate foarte buna daca pui antena externa acolo.La frecventa aia ai pierderi extrem de mari cu cablu de calitate slaba. Deci cablu de 10,5mm grosime si lipituri si conexiuni foarte bine executate avand in vedere ca si la o mufare executata ca la carte tot se pierd vreo 0.1-0.5dB. Succes!
Link spre comentariu

Confirm din practica cea ce a zis SirRoger. Eu unul -desi stiam teoria, dar in practica nu aveam banuti -initial mi-am pus RG58 la antena de 2m si 72cm, recte un Proxel 510.Si culmea nesimtirii, stiam ca o sa imping, hi, hi, semnalul pe (doar) 40m lungime de cablu...E, cand am trecut la H1000, sa traiasca cine stiu eu si m-a ajutat, s-a schimbat total "calimera". Alta viata, a inceput sa vorbesca difuzorul, nu doar sa fasaie..Mi-am rugat XYL sa imi asculte QSO-ul cu un prieten si in seara de dinaintea schimbarii cablului si imediat dupa. Adica am vorbit/ascultat acelasi corespondent din aceleasi locatii, cu aceleasi scule si antena, si eu si el. Singura diferenta era cablul meu cel nou, ma rog, SH, dar fara ciupituri, etc..Daca inainte respectivul intra ceva deasupra zgomotului, niciodata ajungand pana la S1, si asta cand opera cu putere maxima, acum il auzeam frumos si limpede, S5 spre S6, conform afisajului lui FT857.Si se simtea clar cand isi modifica puterea, plus ca il auzeam si cand dadea cu 0.5W..*MFJ-ul meu mi-a arata ca pierderile in cablu era de (doar, hi, hi) 16dB la 145MHz..Asa ca teoria s-a verificat inca odata, mama ei...Off topicMare pacat ca Ministerul de Finante e dusmanul radiomatorilor lefegii normali la stat, hi, hi. Si ca trebuie sa te STRANGI din c....oate, evident.* XYL-ul, meu care desi are tot fac de Electronica si lucreaza tot in bransa, cand a auzit cum se aude inainte si dupa, a facut o figura clara. Pana atunci pt ea dB erau dB, dar acum era ALTCEVA. Si a intelese pe ce si de ce a trebuit sa dau banii.Asta ca idee, sa stie si altii cum sa aiba pace in casa, hi, hi...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări