Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cnc tip brat robotic

MrPink

Postări Recomandate

Salut si La multi ani! la toata lumea.Sunt nou in domeniul cnc si bineinteles ca vreau si eu sa imi fac unul. Asa ca m-am tot uitat pe ici-colo si am vazut ca in marea majoritate a cazurilor varianta constructiva a cnc-urilor este folosind miscare de translatie, fie a piesei, fie a sculei de prelucrare.Va intreb, de ce nu se foloseste varianta cu brat articulat, din 2-3 segmente? La prima vedere mi se pare a fi o solutie mai eleganta, dispar multe elemente de precizie folosite in tehnica liniara.Pe de alta parte, am vazut reductoare Nema de 1:43, suficient cred eu pentru a oferi precizia de acre e nevoie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• boederyakumo

4

• MrPink

2

• Badman

1

• EmyRulz

1

Top autori în acest subiect

• Administratori

eu cred ca ce mai complicat si cu softul dar poate ma insel ca sa il faci cu brat va trebui sa faci unu deosebit de robust ca sa ajungi la performantele unui cnc normal

Link spre comentariu

Mda, se pare ca majoritatea masinariilor tip brat robotic sunt folositi la aplicatii care nu prea solicita mecanic bratul, adica suduri, impachetari :rade: si alte lucruri.Asa ca o sa-mi concentrez atentia asupra unui cnc clasic:)

Link spre comentariu

La ora actuala se urmareste folosirea bratelor robotice la prelucari folosind scule cu atoantrnare. Se preteaza in genral la prelucari usore mai ales daca este vorba de piese complicate. Se mai poate face o combinatie intre o masina in trei axe pentru degrosare dupa care se poate folosi un brat robotic cu 5 sau 6 garde de libertate pentru finisare pnetru a inlocui un centru de prelucrare cu 5 axe care este considerabil mai scump. Probleme principale ar fi rigiditatea, imosibilitatea controlarii defoarmarilor elastice care apar in regim dinamic, in cazul folosirii angrenajelor trebuie preluat jocul. Toate gradele de libertate sunt inseriate lucuru care duce la cumularea erorilor. Acum conteaza foarte mult si la ce vrei sa folosesti masina, insa so solutie clasica este cea mai indicata. Cu cat vrei sa prelucrezi pise din materiale mai dure cu atat ai nevoie de o structura mai rigida.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator dan_n

Salut, sunt nou pe aici , inca nu am realizat nimic concret in domeniul cnc, acum am adunat ceva motorase, placute pentru drivere si am ales o schema, insa citesc cam tot ce gasesc pe net de mai bine de jumatate de an...

Revenit la bratul robotic, initial si eu am vrut sa aleg varianta aceasta, insa, pentru a elimina o mare parte din jocuri, clar e nevoie de encodere de mare precizie si mai ales, cam tot ce am gasit pe net brat robotic foloseste servomotoare.

Pentru rigiditate structura este destul de robusta, plus trebuie viteza mare, e dramatic sa folosesti un reductor 1:43, rugineste materialul pana ajungi sa il termini de prelucrat , asa ca se folosesc servomotoare+reductoare, encodere de mare precizie si cred ca sare de bugetul de hobby din pacate.

Sper insa ca odata, candva.. cine stie, poate o sa am buget sa fac unu

macar pentru asta :101

Link spre comentariu
:aplauze Daca faceau aia o greseala in programarea masinii ?Dadea cu ala de pamant :rade: Acuma depinde pentru ce vrei sa faci bratul robotic, ce vrei sa faca, pentru putere mare si viteza, se folosesc intradevar servomotoare cu reductor pentru ca servomotoarele au turatii mari de lucru, cuplu, precizie, nu pierd pasi, etc.Un brat robot home made se poate face si cu mpp-uri si angrenaj roata melcata la baza si incheietura mare, in capat la brat merge direct motorul, un mpp bun are cuplu suficient sa intoarca o piesa destul de mare (daca programarea se face in asa mod sa prinda piesa cat mai posibil de punctul de echilibru.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări