Vizitator Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Eu nu am facut referiri la transformator.Ce e drept pe hartie sigur ca nu poate dezvolta nici macar 1w... Link spre comentariu
Vizitator apple Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 comparatia dintre 6n13s si 300B poate sa fi generat falsa parere.6n13s poate fi comparata cu 6n5s.Pmax=13W/ fiecare placa(deci 26w) /fiecare lampa.la PP(clasa B) cu randament 100% 52w.daca transformatorul e bine realizat are sanse de 40w. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 comparatia dintre 6n13s si 300B poate sa fi generat falsa parere...Care falsa parere ?!... 300B-Pda=40W sa zicem si 6n13s-Pda=26W (sectiunile in paralel) TRIODE AMBELE TUBURI.Poti sa dai dumneata un exemplu numeric pentru PP chiar clasa B, si doua finale 6n13s care sa permita obtinerea a 40W in sarcina fara limitari...(o dreapta de sarcina ceva ce o fi...acolo),nu numai pareri si raportari la randament versus clasa B ???...Aceasta lampa 6n13s(ambele sectiuni in paralel) in clasa A si SE poate obtine cel mult 6-7W si numai de experti in ale tuburilor si AF !(respectiv 300B clasa A-SE Pu=10w) Cit crezi dumneata ca se poate obtine cu doua astfel de lampi(doua la numar) in PP si clasa B ARGUMENTAT !(macar Raa si Ub=tensiune de alimentare final) ???!!!PS.Cu mare greutate chiar cu doua 300B(Pda=40W-bucata) se pot obtine in PP clasa B cei 40W...(AVERTIZEZ CA DISCUTAM DE TRIODE CA FINALE !) Link spre comentariu
feri.visky Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 @valderama: nu ati observat ca se lucreaza cu randament de 100% , poate 101%? Si atunci... orice este posibil! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 TARE !,PERPETUUM-MOBILE,ce sa mai ... Posibil...,dar NU vreau sa jignesc=contrazic "oameni' ,nu asta reprezinta interesul meu...,vreau decit sa ii determin sa se gindeasca de cel putin doua ori ,inainte de a face o afirmatie(chiar daca entuziasmul si euforia devin debordant_e)...,orice afirmatie trebuie sa aiva decenta necesara in acceptiunea mea si a altora , sau atunci cind afirmatia devine : PARADOXALA=INCREDIBILA=FENOMENALA=IESITA DIN COMUN=O PREMIERA ABSOLUTA,ETC , ea(afirmatia) trebuie sustinuta cum se cuvine zic(altfel riscam sa ne facem de ris). Altfel i_mi plac lucrarile @gabriele !(ca sa fie CLAR pentru toata lumea) ,dar il cam ia gura pe dinainte !(dar merita toata stima si respectul pentru lucrarile care le realizeaza !...,dar are si capitole la care sta mai prost=mai are de lucru ,mai vopseste cioara din cind in cind...,numai ca la unii nu prea tine numai vopseaua-ca nu se uita numai la culoare...mai tin cont si de forma si alte chestii...). NU INSEAMNA SA_I "APROB" WATI TAM-NESAM, pentru simplul fapt ca are lucrari deosebit de frumoase... Uneori sint chestiuni mai greu de inteles...(se da tot felul de interpretari ad-hoc...). Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Nu va legati de puterea disipata , ca nu incalca nici o lege fizica si nu e "perpetuum mobile" , calculati de ce si verificati alte triode de mare putere ca de exemplu 8005 ( OT100 ) la care e specificat ca scoate in push-pull 330W fiecare avand disipatia maxima de 85W . Cam tot asa in cazul a doua EL34 , care disipa maxim 25W si se pot obtine 100W cu doua bucati . Deci pur si simplu teoretic e posibil ca sa obtii 40W cu lampi care disipa 26W .Practic insa fiecare lampa are alta caracteristica , dupa aceste caracteristici se calculeaza puterea maxima ce se poate obtine , nu dupa randamentul maxim . Mai depinde traful , tensiunea de alimentare , etc .Sa nu inteleaga cineva ca sustin ca s-ar putea obtine 40W cu 4 triode 6N13S , nu stiu , nu pare posibil tinand cont ca se scot vreo 13W maxim cu 2 triode , poate daca se incerca cu o tensiune anodica mult marita . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Observatia @Depanatoru' este corecta !(referitoare la Pda si Pu in cazul PP),altfel spus Pu nu poate fi mai mare decit Pc(Puterea consumata in momentul dat) daca Pu ar deveni egal sau mai mare ca Pc am avea de a face cu "perpetuum mobile" intradevar, si intradevar Pda nu reprezinta o limita a Pu in cazul PP...,dar pt cine stie cam cum sta treaba cu tuburile se poate convinge usor ca pe doua 6n13s chiar in PP si clasa B--NU se pot obtine ce_i 40W..., in conditii care sa nu afecteze forma semnalului intrare-iesire sau integritatea lampilor finale... Cind am folosit expresia perpetuum-mobile sa facut in contextul oferit @feri.visky @valderama: nu ati observat ca se lucreaza cu randament de 100% , poate 101%? Si atunci... orice este posibil!Dupa cum se poate observa apare scris cuvintul "randament de 100% , poate 101%?",care este egal cu 1 sau chiar supraunitar,Asadar in acel context afirmatia "perpetuum-mobile" ramine valabila. Cred ca atit eu cit si dl feri.visky in acel context(creat) am folosit "figuri de stil". Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Observatia @Depanatoru' este corecta !(referitoare la Pda si Pu in cazul PP),altfel spus Pu nu poate fi mai mare decit Pc(Puterea consumata in momentul dat) daca Pu ar deveni egal sau mai mare ca Pc am avea de a face cu "perpetuum mobile" intradevar, si intradevar Pda nu reprezinta o limita a Pu in cazul PP...,dar pt cine stie cam cum sta treaba cu tuburile se poate convinge usor ca pe doua 6n13s chiar in PP si clasa B--NU se pot obtine ce_i 40W..., in conditii care sa nu afecteze forma semnalului intrare-iesire sau integritatea lampilor finale... Cind am folosit expresia perpetuum-mobile sa facut in contextul oferit @feri.visky @valderama: nu ati observat ca se lucreaza cu randament de 100% , poate 101%? Si atunci... orice este posibil!Dupa cum se poate observa apare scris cuvintul "randament de 100% , poate 101%?",care este egal cu 1 sau chiar supraunitar,Asadar in acel context afirmatia "perpetuum-mobile" ramine valabila. Cred ca atit eu cit si dl feri.visky in acel context(creat) am folosit "figuri de stil". Niciodata nu se pot obtine 40W in conditiile date de si in structura (schema,traf....) data de d-lui.Dar se pare ca dinamica sunetului produsa de aceste lampi este buna,am citit aici pe forum ca cineva a facut un SE cu aceasta lampa si a ramas impresionat(!!!).Sincer sa fiu am realizat si eu asa ceva (PP cu 6N13S),experimental si tot cu sinceritate va marturisesc ca nu este diferenta intre EL84 PP si acest montaj,mai mult decat atat,EL84 este mult mai "nervos",dar "degustibus non est disputandum",mai ales in privinta sunetului. Cred ca se pot obtine 40W cu aceste lampi,dar in motaj punte sau H,este o schema pe aici pe undeva,dar altfel nu(!) - si au am inteles chestia cu randamentul de 100%,tot ca o chestie serioasa,asa ca in acele clipe m-am gandit tot la ce v-ati gandit si dv.Mai ramanea sa faca o sursa de alimentare de la iesirea difuzorului si sa alimenteze propriul amplificator,nu?! -cred ca discutia nu isi mai are rostul; realizeaza niste lucruri minunate,dar trebuie sa tina cont si de ce spun colegii cu mai multa experienata de pe aici si mai ales sa nu interpreteze gresit criticile aduse.... -calcule elementare se pot face in cazul orcarui montaj,asa ca mai multa atentie inainte de a publica unele caracteristici ale constructiilor dv.(gabriele) -suntem totusi pe un forum unde intra si citesc oameni de toate categoriile profesionale si mai ales cu pregatire tehnica de toate nivelurile,asa ca trebuie sa fim atenti la informatia data caci poate fi luata de buna de unii si daca este alterata poate fi criticata la "sange" de altii !!!!! - succes in ce faci, si asteptam noutati,fii linistit,critici vor mai fi! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Nu se poate depasi +240v la aceste tuburi pt ca altfel devin instabile...totusi consumul pe 2 tuburi ajunge la 330mA si peste ....sigur in saturatie asadar am aproape 80w (consum) disipati pe canal ....Nu am sustinut niciodata ca imi da sinus 40w dar ...sunt pe aproape ca doar nu am randament general sub 40% ci peste Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Estimarea mea este 18-20W maxim sinus si nelimitat pe acel traf si in configuratia data daca totul se desfasoara mai mult decit OK !, oricum la frecvente inferioare ceva mai sus raspunsul linear(spire mult prea putine primar chiar PP fiind ,pentru sectiunea si alimentarea data),raspunsul foarte bun probabil la frecvente superioare... Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Altii sustin ca in conditiile date , PP cu 6H13C cu triodele in paralel au reusit 18W / 5% THD.......cine poate sti adevarul 100% ? Diferenta consta in dibacia proprie fiecarui constructor , si reprezinta suma experientelor reusite ( si nereusite sic ! ) din aceasta viata ! Iar experienta GABRIELE are destula , chiar reuseste se traiasca din asta , are cu ce se lauda , vezi posturile de pana acum cu foto atasate , si cum am mai mentionat , exista posibilitatea ca toata lumea sa aiba dreptate ! Sa lasam la o parte Watii , metri, litri, Kilogramele si sa acordam mai multa atentie calitatii , acolo ne doare , caci intre 18W si 40W sunt doar 3dB , ce se pot compensa marind nivelul auditiei , puterea fiind suficienta in conditii domestice ! Dar din carne stricata se poate face mancare , dar nu se poate manca ! Consider ca diferenta consta numai in calitate ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 ma inebuneste aceasta polemica!!! saptamina asta fac un traf de iesire identicconstruiesc un canal(pe masa)dupa ce este gata,voi chema citiva colegi de pe forum sa vedem cit scoate,sa avem martori!!!!!!verificat cu tot acaretu,generator,osciloscopeu sint de parere ca este prea mult si destul cu rica aceastaam toata admiratia pentru gabriele,citi de pe acest forum duc la sfirsit proiectele?multi de pe forum se agita ,teoretizeaza excesiv,dar cu realizarile practice mai usor....nu ca nu ar sti sa construiasca dar problabil sunt funny ai teoriei si a simularilor cu diferite programe pe acest forum sunt logati destui care sunt buni practicieni care au realizari practice deosebite ,atit functional cit si esteticstiti ce spun cind le mai propun sa posteze din ce au realizat "ce vrei sa mi sara in cap X sau Y ,mai bine stau in banca mea""lasa domnule ca sunt destui care ma vor lua in bascalie","de ce sa pierd timpul cu polemici cind pot lucra ceva"se observa ca la sectiunea tuburi posteaza din ce ince mai putini sau aceiasi useri,unii care postau des si aveau ce spune nu mai posteaza ,de ce .......eu nu sunt pro sau contra ,cu cei 40wvoi verifica singur puterea debitata,il verific la 20hz si 20000hzmea culpa pentru off topic Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Chiar sînt curios. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 A se intelege un aspect f important si ma repet iar..: NU am specificat ca acest amp ca scoate 40w sinus ci 2x40 w care e cu totul alta chestie dar chiar si asa acei 40w sunt daca e nevoie dar nu neaparat sinus probati si veti vedea ....de ce e in stare .Conditia de baza este imperecherea cit mai precisa a finalelor si un transformator cu pierderi cit mai mici ...si apropo de un transformator e practic imposibil sa bobinezi un traf respectant datele din calcul ...apar erori datorita necesitati realizari straturilor complete desigur pt un randament cit mai bun asfel are mai putina importanta daca raportul e diferit cu 5-10% fata de cel calculat ,mult mai important e acuratetea realizari practice si minimalizarea diferentelor intre ramuri... ca sa nu mai vorbim de tole absolut noi si de calitate.Domnilor ,lampile astea ajung sa consume (am mai spus-o ) si 340 mA adica 81w e clar ca in saturatie ...si 20w pe trioda care e peste limita admisa ...dar nu il va folosi nimeni la acest nivel ci in zona 2-14w pe canal unde sunetul credeti-ma e perfect asfel are o rezerva suficieta care-i permite sa se duca si peste 30w..sigur nu cu aceasi calitate a sunetului...pe viitor imi voi procura un watt-meter ca sa nu mai fie discutii ...sau vor mai fi...!?Apropo am o schema cu 2x EL34 care scoate peste 100w(declarat de fabrica) Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 ...saptamina asta fac un traf de iesire identicconstruiesc un canal(pe masa)... Chiar sînt curios. Ce bine ai gindit !...,vrei sa fac si eu unul tot dupa aceleasi date...si configuratie...?(ca mi_a venit mosorul cu sirma de 0,35 Cu, adica 0,38mm-Cu-Em)...Am si ceva tole...,o sa le duc la analiza ,perechi de 6n13s nu_i o problema...,sau puterea mea nu_i acreditata ?!(fiind sinus "nelimitat",nelimitat sinusul vreu sa spun care va genera puterea ,sau discutam de sinus transformat prin limitare in SQW ?!SAU TRAPEZ MA ROG , CE O MAI FI ACOLO...ca forma de unda pervertita si nedefinita ,transformatorul ala de iesire asa cum sint datele nici daca va fi pus secundarul in scurt nu va genera atita putere , poate pt situatia secundar in scurt -puterea respectiva va fi generata in primarul lui sau in lampile finale .Transferul maxim de putere se va face numai in cazul adaptari optime a sarcini pentru acest lucru-puterea "aia" care va fi...sau altfel spus in situatia in care adaptarea nu este cea mai fericita, se va produce o "auto-adaptare" diferenta de putere fiind descarcata pe lampile finale... ). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum