Vizitator tzili Postat Ianuarie 1, 2010 Partajează Postat Ianuarie 1, 2010 Va salut.Vreau si eu ca multi altii sa invat sa lucrez cu microcontrolerele si de aceea m-am gandit la un mic proiect in acest sens. La baza nu cred ca este ceva foarte complicat, si am tot timpul la dispozitie sa-l fac. :naughty: In principiu va fi o mica jucarie cu 4 roti, la care sa poti introduce din doua butoane (UP sau DOWN), o distanta dorita (cred ca va fi multiplu de 10 cm), si apasand pe un buton START, chestiuta sa inceapa sa parcurga acea distanta :supz: Asadar, eu in prostia mea m-am gandit ca as avea nevoie de urmatoarele:1. Una bucata MCU. Aici e problema ca nu stiu care ar fi resursele recomandate pe care ar trebui sa le detina. Aplicatia nu se va rezuma doar aici. In viitor vreau sa o dezvolt un pic, in sensul ca jucaria asta va trebui sa poata descrie si patrulatere si cercuri cu dimensiuni stabilite. Nu vreau sa cumpar un PIC prea slabut dar nici unul foarte puternic, pentru ca ala va costa mai mult. Stiti voi la ce ma refer.2. Sigur imi va trebui un display numeric cu minim 3 digiti, recomandat 4.3. Motorase pas cu pas. Nu prea sunt sigur cate. Pentru inceput minim unul care sa actioneze doar o roata, pentru ca am vazut ca sunt cam scumpe.4. Memorie externa? Nu stiu.5. Vreun circuit pentru tensiuni? Iar nu stiu. Am gasit motoras la 3.15V. Poate daca as putea sa fac totul sa mearga la 3V, ar fi perfect.6.7......si cam aici se termina cunostintele mele. Distanta as calcula-o cam asa: Am vazut ca motorasul pe care l-am gasit stie sa se roteasca cu pas de 1.8 grade si in functie de diametrul rotii, pot sa stiu cati pasi trebuie sa se invarta pentru fiecare 10 cm.Nu stiu ce presupune interactiunea dintre acele butoane (UP, DOWN, START) si microcontroler. Presupun ca aceste butoane vor pune niste HIGH-uri pe niste porturi de intrare la controler. Deci cred ca in acest caz voi folosi input digital. Oricum nu strica daca controlerul accepta si input analogic, ca poate, cine stie, cand am sa ies din prostia in care ma aflu, jucaria mea va putea sa interpreteze si elevatii sau temperaturi. Nu stiu. Sau poate acesti parametrii pot fi cititi de senzori care transmit digital totul .Oricum, tare as avea nevoie de ceva ajutor. Un bun inceput ar fi alegerea MCU-ului.Va multumesc pentru rabdarea de a-mi fi citit postul si astept cu nerabdare raspunsurile voastre.PS: Cred ca l-am gasit! Poate va fi PIC24HJ128GP502-I/SP. Vad ca nu e scump tare si pot sa-l pun si pe socket.Caracteristicile ar fi:- MCU, 16BIT,128K FLASH,40MIPS,28SPDIP - Series:PIC24HJ - Flash Memory Size:128KB - RAM Memory Size:8192Byte - No. of I/O Lines:21 - No. of ADC Inputs:10 - No. of Timers:7 - No. of PWM Channels:4 - Clock Frequency:32.76MHz - Interface Type:ECAN, I2C, SPI, UART - Min Supply Voltage:3V - Max Supply Voltage:3.6V - Termination Type:Through Hole - Case Style:SPDIP - No. of Pins:28 - Operating Temperature Range:-40°C to +85°C - SVHC:No SVHC - Max Operating Temperature:85°C - Min Temperature Operating:-40°C - Base Number:24 - Digital IC Case Style:DIP - Logic Function Number:24HJ128GP502 - Memory Size:128KB - Memory Type:FLASH - No. of Bits:16 - No. of MIPS:40 Link spre comentariu
Laci Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Salut, daca vrei neaparat PIC iti recomand clasa 18F in capsula DIP cu 40 de pini, si 2 motoare pas cu pas, in nici un caz sa nu cumperi unul nou ca este scump.Ca display un LCD de 2x8(sau 2x16) caractere. Link spre comentariu
Vizitator tzili Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Multumesc de raspuns. Ce inseamna DIP? Practic eu as vrea un MCU pe care sa-l pot monta si demonta de pe un soclu. Exista un loc de unde as putea sa iau motorase pas cu pas, SH? Unul nou am vazut ca sare de 30 euro.Display 2x8 inseamna ca are 16 puncte (2 randuri de cate 8)? Sau? Link spre comentariu
caddyct Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 DIP este exact ceea ce vrei tu.da 2x8 inseamna 2 randuri de cate 8 caractere. Link spre comentariu
Laci Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 DIP vine de la Dual Inline Package, sa cauti 32kbyte flash si RAM cat mai mare, asa iti ajunge memoria pentru program.Am si eu cateva motoare pas cu pas, lasa o adresa de mail si iti trimit poze, iar pretul o sa fie mic ca oricum nu am timp sa fac ceva cu ele. Link spre comentariu
Laci Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Am aceste 2 motoare pas cu pas, din harduri vechi: http://img301.imageshack.us/img301/9024 ... 80x768.jpg Daca esti interesat lasa un pm. Link spre comentariu
Vizitator tzili Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Multam fain Laci. Adresa mea de email este: [email protected]. Poti sa-mi dai mai multe detalii despre aceste motoare? De cati volti au nevoie si cam cat curent absorb. Stii cumva care este pasul lor? Ma intereseaza foarte mult acest aspect. Nu cred ca trebuie sa fie obligatoriu la fel, dar daca sunt, ma ajuta foarte mult. In privinta MCU-ului puteti sa ma lamuriti si pe mine in privinta memoriei? RAM este memoria in care se incarca programul si ruleaza, corect? Iar Flash-ul este memoria in care se stocheaza programul si parametrii acestuia? Este ca un fel de HDD pentru un PC, corect? Controller-ul la care m-am gandit consuma mult nu-i asa? Vad ca poate rula la peste 30MHz. Oare frecventa asta se poate si ajusta, in sensul ca sa o pot reduce, iar daca complexitatea aplicatiei o va cere, sa o pot creste? Multumesc pentru raspunsuri. Cred ca topicul asta se va lungi foarte tare si am sa va stresez cu o gramada de intrebari, unele chiar stupide. Link spre comentariu
nooob64 Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Pentru ce proiect vrei tu sa faci iti ajunge 8 KB program memory si 1 KB ram SUFICIENT cu 28 sau 40 pini (chiar si un banal 16F628 ar fii de ajuns) asta ar fii la seriile 16F , depinde cite periferice o sa aibe , daca vrei mai mult poti alege ceva de la seria 18F , dar iti garantez ca nu ai nevoie de 128KB program memory , si 8 KB ram .... doar nu vrei sa faci analizator de spectru audio sau ce stiu ce calcule care au nevoie de rami , cit despre viteza de lucru ... picurile din seria 18F sunt destul de rapide dar si aici ... depinde ce procesezi tu , daca vrei sa stea vertical pe 2 roti si sa se si miste , atunci ai nevioe de un procesor rapid.Eu nu iti recomand sa te arunci la 24HJ sau dsPIC ... nu isi au rostu pentru acest proiect.Motoarele alea daca sunt de la hdd'uri functioneaza la maxim 12V, nu cred ca trebe sa iti faci probleme la ce tensiune lucreaza daca ai de unde sa le alimentezi.Dar daca tot vrei cu ceva MCU avion , ar fii bine sa ai multe idei , ai putea face chiar un robot , accelerometru , senzori , etc ... toata problema vine la mecanica :rade:Dar cu programarea lor cum stai ? Link spre comentariu
Vizitator tzili Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Cu programarea lor stau de la foarte varza in jos . Dar nu ma sperie pe mine asa usor. Sunt un om cu vointa atunci cand vreau. Asa cum am spus si la inceput, nu ma preseaza timpul. Evident ca am sa incep cu mici secvente de cod si am sa le fac in asamblare. Va trebui sa-mi aduc aminte de pe la facultate. Atunci uram materia asta. Acum va trebui sa descopar ca imi place. Si pe langa toate astea, va am si pe voi, nu-i asa?Oricum, in privinta MCU-ului m-am hotarat la familia PIC24H. La 4-5 euro cat costa, nu e o tragedie. Link spre comentariu
Laci Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Iti recomand sa descarci compilatorul oferit de microchip, nu are nici un rost sa te apuci de assembler, ca 1. nu este necesar, 2. o sa-ti cam de 10x mai mult timp sa inveti.Referitor la motoare, sunt identice, au 1.8 grade/step. Au 6 fire, deci se pot conecta unipolar sau bipolar, rezistenta unei bobine este de 72Ohmi, deci prespupun ca functioneaza la 12V. Link spre comentariu
nooob64 Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Referitor la compilatoare , poti alege ori de la microchip ori de unde vrei , eu folosesc MikroC de la Mikroelektronika http://www.mikroe.com/en/compilers/ si e destul de bun , totusi citeva baze de asm ai nevoie ... cum zice Laci limbajul de ansamblare nu este necesar dar bazele sunt .Te sfatuiesc sa nu te apuci asa dintr-o data de seria 24H ... mai bine incepi cu cele mai simple (parerea mea ) , o sa ai batai de cap cu configurarea lor ... cel mult sa incepi cu 18F . Link spre comentariu
Laci Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Eu am folosit C18 ca nu are limita de cod cum are mikroC, si se integreaza usor in MPLAB.16F nu este optimizat pentru C, de asta am pomenit de 18F(ma rog nici asta nu este foarte optimizat). In orice limbaj scrii codul oricum trebuie sa stii registrii, si modul de utilizare, solutia ideala este sa incepi cu assembler si dupa sa treci la C sau la orice alt limbaj de nivel inalt, ca asa o sa stii diferenta intre int x int si unsigned char x unsigned char si nu declari din start fiecare variabila int Link spre comentariu
Vizitator tzili Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Deci fratilor, am descoperit ca-mi trebuie si un programator pentru PIC-ul asta. Aici e o problema. Nu costa putin. Departe de mine ideea ca vreau sa fac cu nimic totul, dar totusi..Poate n-am cautat eu ce trebuie. Pana acum am gasit la un pret cat de cat decent programatorul de mai jos:OLIMEX - PIC-MCP-USB - PROGRAMMER, PIC MCU, MPLAB COMPATIBLE - 68.34 EuroAcesta stie sa lucreze doar cu PIC18F4550. Interesant este ca producatorul ofera schema electronica si poate il pot face si eu singur.Puteti sa-mi dati ceva idei in sensul asta? E clar ca PIC24H nu cred ca voi putea folosi pentru ca eu unul, nu am gasit un programator la un pret decent.Stiti mai multe despre programatoarele astea? Cum e cu ele? Contin cumva protocolul de comunicare cu MCU-ul? Cum scriu eu efectiv hex-ul in controller?Multumesc.LE: MICROCHIP - PG164130 - PROGRAMMER, IN-CCT DEBUGGER, PICKIT 3 ar fi oare ok? Pe site la microchip scrie ca poate programa PIC24H si costa doar 32 euro. Hai ca v-am facut cu nervii Link spre comentariu
ramsesrr Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Construieste o clona pickit 2 sa cumpara unul nou (eu ma dat 110lei de la comet).Poti porgrama cu el aproape toate mcu de la microchip Link spre comentariu
Laci Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 Clona ICD2, ieftin si bun Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum