Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Burete sau sacaz curatat letcon?

Vizitator acker

Postări Recomandate

Vizitator acker

Salut?ri ?i o urare de la mul?i ani!În mod normal când faci ni?te lipituri cu letconul vârful ar trebui cur??at într-un burete umezit (specializat, nu conteaz?) sau într-o bucat? de sacâz? Am lipit foarte pu?in ?i pân? acum îl b?gam într-un cubule? de sacâz ?i p?rea s? se cure?e. Care ar fi ordinea? Burete umezit, sacâz, vârful atins u?or de fludor? Se stric? vârful dac? e b?gat prea des în sacâz? Completa?i dac? n-am întrebat ce/cum trebuie v? rog.Mul?umesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

1

• dorofteius

1

• __farad__

1

• Dj Alex

1

Top autori în acest subiect

Incearca o chestie din aia de sarma pt curatat vasele. E cea mai buna. Nu uita ca, prima incalzile a varfului se face in sacaz, si tot acolo ii dai si fludor, pana se face frumos. Ideea e sa stea fludorul curat pe el, nu sa se innegreasca.E o chestie de simt si asta.

Link spre comentariu

Buretele de sarma poate degrada mai repede ansa sau varful.Eu folosesc un burete de vase si da rezultate.Oricum varful trebuie inmuiat si in sacaz, daca faci mai multe lipituri fara sa-l inmoi in sacaz vei observa cum se acumuleaza mizeria pe varf.Si ai grija ca varful sau ansa sa fie in permanenta acoperite de un strat fin de fludor(nu foarte mult ca la lipiturile mai fine si cu trasee foarte apropiate se pot forma punti intre trasee).Cu timpul varful se degradeaza oricum(depinde si de calitatea lui, am un letcon antic,cred ca e de o seama cu mine si a facut mii de lipituri si pt tatal meu si pt mine si inca rezista,dar la chinezariile de azi...)Cel mai mare dusman al cuprului este pasta decapanta sau apa tare.Pt lipituri doar sacaz.

Link spre comentariu

burete de celuloza, gasesti in magazinele de electronica sau in supermarketuri (dar e ceva mai mare)

http://www.tme.eu/katalog_pics/1/2/8/12 ... 743708.jpg

se inmoaie in apa si e perfect pentru curatarea varfului.

sacazul ajuta la executarea unor lipituri de calitate,decapeaza suprafetele ce urmeaza a fi lipite si aliajul de lipit "uda" mai bine suprafetele (mai ales ca acum se scoate Pb din aliajul de lipit :cry: )

depinde si de varful letconului, au iesit niste prostii de varfuri cu o pelicula de ceva (Ag cred) si daca nu il "ingrijesti" perfect imediat pica pelicula si il poti arunca.

Link spre comentariu
Vizitator acker

Mul?umesc de r?spunsuri.Cur??at vârful cu burete de celuloz? îmbibat cu ap?; cur??at de gr?simi, oxizi cu sacâz; vârful s? fie acoperit de un strat fin de fludor (f?r? s? se înnegreasc?).

Link spre comentariu

Bravo. :aplauze .Deja ai invatat ceva de aici.Buretele de bucatarie e din plastic ,deci nu,buretele de sarma zgarie,deci nu.Atunci ramane buretele ala care cand il bagi in apa se umfla ca biscuitele.Succes

Link spre comentariu

Sau o laveta de bucatarie, de aia care absorbe apa, si cand e uscata e mica, cand se uda, se mareste.Eu asta folosesc de cand s-a dostrus buretele pe care l-a avut letconul, am taitat o bucata din laveta de bucatarie si merge prefect, o folosesti in acelasi mod ca si buretele special; adica o umezesti putin inainte sa stergi varful letconului pe ea.Succes.Bogdan

Link spre comentariu
Vizitator Iuly_007

salut baieti :) am si eu un pistol de lipit,dar de cand l-am luat nu am folosit sacaz deloc pentru ca mi s-a terminat si nici nu am gasit sa cumpar pe la magazinele din orasul meu :(( bineinteles ca nu fac de 4-5 lipituri maxim cu el si deja varful de imbacseste :( ca sa il pot folosi in continuare curat varful cu smirghel fin...mai fac 4-5 lipituri...iar il curat,si tot asa :( am cautat pe site la mivar**m si nu am gasit decat o chestie numita "colofoniu"...are acelasi rol ca si sacazul,sau e cu totul altceva??? si doi..ce fludor imi recomandati sa cumpar de pe acelasi site? (din nou la mine in oras se gasesc numai chinezarii cu plumb 120 % =))) ) va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru acest post asa lungLE: imi puteti spune si cum as putea sa separ plumbul din fludor?

Link spre comentariu

Da, sacîzul e acela? lucru cu colofoniul. În lipsa lui, se poate folosi lacul de pe mobil?, mai ales cel lucios, gros ?i transparent, aten?ie c? e toxic. Eu iau cu degetele zgura la letcon, la pistul nu e nevoie c?-l ?in mereu plin de sacîz. Ca s? separi plumbul din aliaj e destul de greu, mai ales la cantit??i mici, în orice caz, prin topire ?i men?inere în stare topit? mai mult timp, plumbul se las? la fundul recipientului, cum faci în continuare separarea cu linguri?a, asta nu pot estima.

Link spre comentariu

pt letcon folosesc burete special pt asa ceva inmuiat in apa,se gaseste in comert, e vreo 15mii bucata.daca se oxideaza rau vf il sterg si pun o picatura de flux pt smd-uri di acela la tub si putin fludor si gata.merge mult mai bine ca sacazul pt refacerea varfului.

Link spre comentariu
Vizitator Iuly_007

va multumesc pentru raspunsuri :) de fapt am tot letcon si eu,dar din graba nu am mai facut diferenta cand am scris :( 1. trebuie sa imi cumpar sacaz 2. o sa-mi cumpar si un alt varf la letcon(am vaz ca e ieftin)eu ca sa imi pot face treaba topeam fludorul si ii dadeam drumul pe aragaz,iar dupa ce se racea il puteam folosi. prindea mai bine :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări