Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROBLEMA NEI NTV-5570 TXT

raizenkohakus

Postări Recomandate

Si uite asa te costa pina la urma mai mult decit daca il duci la service si nici nu stii ce o sa iasa :speriat .Oricum nu folosi pasta decapanta , nu pe placa daca tot vrei sa rezolvi , dar mai bine apeleaza la cineva care se pricepe !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• raizenkohakus

59

• sorinpavel

12

• dan cod

10

• elmar

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si uite asa te costa pina la urma mai mult decit daca il duci la service si nici nu stii ce o sa iasa :speriat .Oricum nu folosi pasta decapanta , nu pe placa daca tot vrei sa rezolvi , dar mai bine apeleaza la cineva care se pricepe !

Acu' si dumneata dom' Nae! Pai nu ramane omu' si cu letcon si cu multimetru si cu pompa? Basca experienta :rade:
Link spre comentariu

Basca experienta :rade:

Adevarat : a aflat cum arata un tranzistor !!!!!!! :da
intr-adevar nu am mai "lucrat" in domeniul asta, poate se datoreaza faptului ca sunt in anul 3 de liceu. Referitor la postul extrem de folositor topicului, de mai sus , stiu cum arata un tranzistor, este un dispozitiv folosit in general pentru amplificarea semnalelor digitale, format din3 jonctiuni: colector comun, emitor si baza. in legatura cu experienta, nimeni nu s'a nascut invatat :wergEditat de remus68 - nu cred ca este frumos sa scoti limba, catre cei care incearca sa te ajute !
Link spre comentariu

Nu am nimic cu incepatorii, toti am fost odata asa si oricat ai invata la un momentdat tot prost te consideri(te ingenuncheaza un rahat de 11ak30 sa zicem).Singura mea dorinta este ca cei care posteaza sa aiba un minim de cunostinte.Eu, de exemplu,nu am carnet de conducere.Credeti ca pot sa invat de pe forum sa conduc? Repet:vreu sa ajut dar cel care cere ajutor sa stie cat de electronica.Nu am vrut sa jignesc pe nimeni.

Link spre comentariu

un minim de cunostinte se poate zice ca am, sunt profil Automatizari, fac electronica dar una e sa invat teorii si sa rezolv probleme cu CLC-uri sau elemente de circuit, una e sa inlocuiesc circuite pe un PCB :d

Link spre comentariu

am cautat astazi BU'ul si... nu e de gasit, nici dupa numele Q609 nici dupa BU808, numai 2 tranzistori am gasit, cei din poza, se poate citi numele lor :| unu e IC804 celalalt IC803, i'am cautat dupa serie si singurul rezultat este o fabrica din China. :nebunrau:

Posted Image

Posted Image

in cealalta poza am gasit C613 pe langa Trafo linii.

Link spre comentariu

am prin casa numai ce se folosea acum 20 de ani, fludor cat de cat gros si o cutie cu pasta (seamana cu vaselina)

Pasta aceea se numesta "decapanta" si nu se foloseste la televizoare deoarece distruge cablajul imprimat. Foloseste in locul ei saciz, iar la final spala placa cu alcool izopropilic(depanatorii stiu de ce!)
Link spre comentariu

stiu cum arata un tranzistor, este un dispozitiv folosit in general pentru amplificarea semnalelor digitale, format din3 jonctiuni: colector comun, emitor si baza

Daca faci electronica la scoala si ai spus cele de mai sus, inseamna ca nu cunosti suficient de mult materia ! In alta ordine de idei, nu recunosti suficient de bine tranzistoarele ! In prima poza, desi au cite 3 terminale, sint doua circuite integrate stabilizatoare de tensiune - in dreapta de 5V si in stinga de 8V. In poza a doua, se pare ca acea componenta are mai multe terminale si daca vei scoate clipsul care o fixeaza de radiator,vei vedea ce scrie pe ea. Ca sa identifici mai usor finalul in discutie, urmareste pe traseul de cablaj cum se duc traseele, asa cum sint reprezentate pe schema. Pleaca de la transformatorul de linii, care are terminalele notate atit pe schema cit si pe placa. Terminalul 1 de la transformator e legat de pinul din mijloc (colector) de la BU.
Link spre comentariu

intr-adevar nu am mai "lucrat" in domeniul asta, poate se datoreaza faptului ca sunt in anul 3 de liceu. Referitor la postul extrem de folositor topicului, de mai sus , stiu cum arata un tranzistor, este un dispozitiv folosit in general pentru amplificarea semnalelor digitale, format din3 jonctiuni: colector comun, emitor si baza. in legatura cu experienta, nimeni nu s'a nascut invatat :werg

Editat de remus68 - nu cred ca este frumos sa scoti limba, catre cei care incearca sa te ajute !

Uite asa arati ca esti departe de a sti ce este un tranzistor . Foarte bine ca vrei sa inveti , dar nu esti apt de a repara un tv , inca , trebuie sa mai citesti , sa te mai documentezi si dupa aia si ceva practica , eventual pe ceva care nu conteaza daca-l strici . Citeste chiar si aici cit mai multe , sint si lucruri foarte folositoare , dar mai bine ar fi daca ai gasi ceva carti .
Link spre comentariu

poate o fi un prototip si nu are final de linii. :ras: vezi ca trebuie sa fie pe un radiator langa trafo linii si este notat BU808DFI sau C5388(se citeste 2SC5388).aceste 2 tranzistoare sun echivalente si poate de aceea nu l-ai gasit(poate este c5388).cele 2 piese din poza ta sunt surse stabilizatoare de 8v si 5v(seamana cu finalul de linii).

Link spre comentariu

poate o fi un prototip si nu are final de linii. :ras: vezi ca trebuie sa fie pe un radiator langa trafo linii si este notat BU808DFI sau C5388(se citeste 2SC5388).aceste 2 tranzistoare sun echivalente si poate de aceea nu l-ai gasit(poate este c5388).cele 2 piese din poza ta sunt surse stabilizatoare de 8v si 5v(seamana cu finalul de linii).

am pozat radiatorul de langa trafo linii (e chiar in spatele lui) m'am uitat peste schema si bu808 (C5388) ar trebui sa fie pe langa cei 3 condensatori albastrii, o sa demontez placa si o sa ma uit.
Link spre comentariu

l'am gasit ! nu ma asteptam sa fie tocmai acolo ! nu am putut citi ce scrie dar pariez pe cateva beri ca el este, ce este si mai ciudat , este ca am gasit resturi de ...gandaci :nebunrau: doar pe acest bu808 si in nici o alta parte, nu ma asteptam sa am asa ceva in sufragerie, si daca in sufragerie in televizor! am pus mana pe tranzistor, din greseala, m'am electrocutat destul de frumos :ras: nu ma asteptam sa aibe curent cand el de 2 zile sta oprit, este ok sa il re'testez? sa il bag in priza? acum ca am "curatat" circuitul in zona respectiva, poate nu mai are nevoie de inlocuire.

Posted Image

edit: mda, imi faceam sperante degeaba =) acum stiu ce trebuie inlocuit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări