Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire la un montaj cu AO


Nucleu

Postări Recomandate

Salut! Desi suntem in pragul revelionului...am totusi o nelamurire legata de un montaj si anume acesta:

 

http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

 

Am facut montajul acum ceva vreme in urma....si nu a functionat din prima (nu vreau sa zic ca am facut totul perfect si nu a functionat dar a trebuit sa mai scot din piesele din schema ca acest montaj sa devina functional...prin urmare functioneaza cu mai putine piese) Dupa ce l-am "sucit pe toate partile" si a inceptu sa functioneze am obsrevat comporamentul urmator:

 

- incalzesc cu o bricheta pentru o perioada ff scurta de timp termistorul(rezistenta lui devine 0R foarte rapid)... releul porneste ventilatorul

- dupa ce ventilatorul este pornit functioneaza aproximativ 10 secunde dar in aceste 10 secunde degeaba racesc termistorul (il racesc chiar cu ventilatorul pe care montajul il porneste) ca ventilatorul ramane tot pornit... se comporta ca un timer!

 

Cred ca asta se intampla de la reactia pe care o are AO si anume Rezistenta R3.

Am facut o simulare a unui montaj asemanator pentru o alta aplicatie si am pus o rezistenta cum este R3 in schema de mai sus dar nu se comporta la fel (cel putin in simulare)...!

Ce as vrea eu este cam asa...: Cand refetintele de pe intrarile AO se modifica si AO da un semnal pe iesire as vrea ca semnalul sa mai tina o perioada de timp chiar daca tensiunile de pe intrari au revenit la starea initiala!

Se poate asa ceva?

 

Astept cu interes sfaturi! La Multi Ani! :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Nucleu

    9

  • cosmin_h

    1

  • nickrvl

    1

  • Mikrosha

    1

Top autori în acest subiect

Comportamentul se datoreaza intr-adevar rezistentei R3, care transforma operationalul intr-un "comparator cu histerezis" aka "schmitt-trigger". Acesta are 2 praguri la care se comuta iesirea. In cazul schemei prezentate, aproximand un AO ideal cu iesirea rail-to-rail (stiu ca nu e prea corect, dar iese mai repede rezultatul :jytuiyu) avem praguri de 5,8 respectiv 6,2V. Adica la 6,2V porneste ventilatorul, iar la 5,8 se opreste. Delay-ul de care intrebi, pentru ce ai nevoie? Ce semnal ai la intrare; impuls o variatie lenta? Cat vrei sa fie intarzierea?La multi ani si tie! :101

Link spre comentariu

Se mai poate construi un termostat f. precis din senzorii de gaz.Senzorul se extrage din soclu(durata de viata a unui senzor catalitic este limitata la 3-4ani)iar in locul senzorului se monteaza un ntc10kohmi/25grade,obtineti astfel un termostat deosebit de precis cu piese din recuperari.Cel din imagine are histerezisul de 0,3grade.Potentiometrul semireglabil de pe placa se poate scote pe panou pentru reglarea temperaturii.

Link spre comentariu

Salut! Si multumesc pentru variantele de scheme legate de temperatura! Ce vreau sa fac este sa masor o presiune dintr-o butelie cu un senzor de presiune pentru ulei provenit de la autoturismul Dacia! Senzor la care rezistenta la presiunea atmosferica are 250 ohm iar odata cu cresterea presiuni rezistenta scade (pe la 6 bar probabil are 0) cand presiunea scade sub un prag stabilit as vrea sa porneasca un motor iar cand ajunge la presiunea dorita sa mai mearga de exemplu 10 secunde pentru a evita situatile incare scade presiunea putin si motorul porneste. Asta ar insemna ca motorul sa stea majoritatea timpului pornit deoarece presiunea nu este constanta!Variatia semnalului inca nu o stiu dar nu cred ca poate fi prea lenta...Daca as folosi un comparator montajul ar fi mai simplu?Este suficient sa adaug un rezistor pentru calea cu reactie sau un potentiometru ca obtin rezultatul dorit? :freaza:

Link spre comentariu

Atunci poti folosi un senzor de presiune cu senzor Hall care este mult mai precis.De exemplu de la centralele Protherm,se gaseste ca piesa de schimb la cei care se ocupa cu service la c.termice.Acolo senzorul masoara presiunea apei,acum nu stiu ce vrei sa masori cu el,daca ai substante mai deosebite e posibil sa nu mearga.

Link spre comentariu

Aha,in cazul asta mai ai nevoie de o supapa de descarcare ca atunci cand motorul primeste comanda de pornire aerul sa nu se afle sub presiune pe capul pistonului.Supapa asigura pornirea usoara a compresorului indiferent de presiunea aflata in butelie.

Link spre comentariu

Daca nu as folosi o supapa de descarcare care ar putea fi dezavantajul? Ca si compresor vreau sa folosesc unul din acela de masina cu care se umfla rotil. Si are incorporat pe el si manometru. Banuiesc ca acest compresor are deja incorporat o astfel de supapa. nu?Daca as folosi un comparator montajul ar fi mai simplu?Este suficient sa adaug un rezistor pentru calea cu reactie sau un potentiometru ca obtin rezultatul dorit? :freaza:

Link spre comentariu

Daca vrei un compresor fiabil si silentios atunci poti folosi unul de frigider,de la un agregat defect.Chiar si uzat face 7-18bari si ptr. ce ai nevoie cred ca e suficient.Alea de auto la 12vcc nu sunt prea fiabile si fac galagie.

Link spre comentariu

da...am mai auzit de lucrul asta...si daca pun mana pe un frigider defect il fac bucati :da Cele auto cum zici fac galagie destul de mare dar sunt mici si ieftine. Probabil unu de frigider ar fi mult mai bun din punct de vedere al calitatii!Dar trebuie sa il comand cu un circuit sau cu ceva...sa se opreasca la presiunea dorita... :freaza: Am circuite 741 si un senzor de presiune rezistiv si as vreasa realizez asta cu ele... :da Schema de principiu am facut-o dar mai trebuie sa rezolv acea perioada de timp...! Am sa cercetez putin si montajul din primul mesaj al topicului ...si schimb rezistenta cu un potentiometru sa vad cum functioneaza!Compresorul de frigider are supapa de descarcare incorporata? (sau nu are nevoie de asa ceva?) :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări