mariobe Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 dupa cum va-ti dat seama din ce am mai postat pe aici nu sunt un expert in acest domeniu ci mai degraba un fan al acusticii care se delecteaza cu parerile voastre ale adevator pasionati(si sunt un pic mandru ca topicurile mele nu s-au inchis seci cu un raspuns, doua) am o problema pe care vreau neaparat sa o rezolv;deci:Acum nu mai sunt la moda combinele muzicale datorita sistemelor 2+1,5+1,7+1 etc ,dar am butonat pe vremea lor cateva si eram inebunit de calitatea lor acustica mai putin de faptul ca dupa ce se defectau partile mecanice numai prea puteai repara nimic la elecred ca va-ti dat seama ca era vorba de combinelea alea de firma de serie arhicunoscute gen panasonic samsung etc,acum intrebarea mea pentru voi e de fapt e urmatoarea:cum puteau boxele alea relativ mici cu difuri mici si cu niste reflexuri de 2-3 cm(si aici i-mi ve-ti scoate ochii ca la volum mai mare pierdeau din bas si inalte dar pe mine nu ma intereseaza sa sparg usi,geamuri cu ele)sa se auda asa frumos?ok stiu ca nu am urechile voastre si experienta voastra dar sunt sigur ca multora dintre voi v-a placut cum sunau combinele aceleasi daca nu sunau bine,puteti reproduce ce faceau aia din difuzoarele acelea mici fie si cu difuzoarele voastre de firma gen PA (acum nu i-mi mai vine in minte)multumesc Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Acum nu mai sunt la moda combinele muzicale datorita sistemelor 2+1,5+1,7+1 etc ,dar am butonat pe vremea lor cateva si eram inebunit de calitatea lor acustica mai putin de faptul ca dupa ce se defectau partile mecanice numai prea puteai repara nimic la ele Asta e o ironie diabolica? Si pe noi ne "innebuneste" sunetul ala, ceva mai rau decat ala nu se poate...poate doar gramofonul cu palnie de la 1920 sau radio-ul de buzunar "Cora" sa fie sub ala... Link spre comentariu
Vizitator Cm Punk vlad Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 dupa cum va-ti dat seama din ce am mai postat pe aici nu sunt un expert in acest domeniu ci mai degraba un fan al acusticii care se delecteaza cu parerile voastre ale adevator pasionati(si sunt un pic mandru ca topicurile mele nu s-au inchis seci cu un raspuns, doua) am o problema pe care vreau neaparat sa o rezolv;deci:Acum nu mai sunt la moda combinele muzicale datorita sistemelor 2+1,5+1,7+1 etc ,dar am butonat pe vremea lor cateva si eram inebunit de calitatea lor acustica mai putin de faptul ca dupa ce se defectau partile mecanice numai prea puteai repara nimic la elecred ca va-ti dat seama ca era vorba de combinelea alea de firma de serie arhicunoscute gen panasonic samsung etc,acum intrebarea mea pentru voi e de fapt e urmatoarea:cum puteau boxele alea relativ mici cu difuri mici si cu niste reflexuri de 2-3 cm(si aici i-mi ve-ti scoate ochii ca la volum mai mare pierdeau din bas si inalte dar pe mine nu ma intereseaza sa sparg usi,geamuri cu ele)sa se auda asa frumos?ok stiu ca nu am urechile voastre si experienta voastra dar sunt sigur ca multora dintre voi v-a placut cum sunau combinele aceleasi daca nu sunau bine,puteti reproduce ce faceau aia din difuzoarele acelea mici fie si cu difuzoarele voastre de firma gen PA (acum nu i-mi mai vine in minte)multumesc si tata are o combina de aia da nu prea o foloseste .dar nu am spart nimic cu ea pana cuma ..tin minte ca facea petreceri cu ea de rupea stilul ..si are la spate mai multe porturi are si pt AV in AV out pot so conectez si la dvd ...si apropo seful lu taicamiu are tot o combina care o conectato la pc cu mai mult chestii http://images.okazii.ro/auctions/2009/0 ... 00_500.jpg asta e modelul lui Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 si daca nu sunau bine,puteti reproduce ce faceau aia din difuzoarele acelea mici fie si cu difuzoarele voastre de firma gen PA (acum nu i-mi mai vine in minte)multumescSe poate, dar tre sa stii si cum. Combinele alea sunau bine tocmai pentru ca fabricantii lor stiau ce fac si mai stiau si segmentul de piata caruia se adreseaza. Acel bas-reflex este de cele mai multe ori acordat sus pe la 60-70Hz, si da impresia ca se aude tare, tocmai pt ca apare acea "bubuiala". Iar inaltele piezo... normal ca iti rup urechile.Am vazut si "combine" cu adevarat de calitate, fara zorzoane si cu boxe serioase, cu telecomanda completa, control de volum motorizat si alte chestii de genul. Insa au fost destul de rare.Treaba este urmatoarea: Cand erau la moda combinele, difuzoarele erau concepute special pentru ele. Nu am vazut combina cu amplificator mai mare de 2x 30W RMS, majoritatea se invarteau intre 10-20W si aia cu indulgenta. Insa aveau difuzoare cu sensibilitate foarte mare, in asa fel incat din aia 10W faceai galagie nu gluma. Erau facute special pentru aplicatia lor, daca dadeai cu 5W mai mult in difurile alea, le ardeai. Insa folosite in limitele lor sunau foarte bine. Ca nu erau "hi-fi" asta erau altceva, insa cei care cu adevarat sunt pasionati de hi-fi nu s'au incurcat niciodata cu asa ceva. Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 31, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2009 ca intodeauna Th3_uN1Qu3 ma multumeste cu raspunsuri la obiect cu cuvinte pe care le-ar intelege orice incepator sau nestiutor(mersi mult colega apreciez ca esti intradevar de ajutor pentru multi dintre vizitatorii forumului inclusiv pt mine).pt ironii ......voi repeta ce am scris mai sus :"ok ,stiu ca nu am urechile voastre si experienta voastra dar sunt sigur ca multora dintre voi v-a placut cum sunau combinele acelea "si in acea vreme mai toti oamenii necunoscatori ca mine de exemplu ravneam la un asemenea sistem ,nu pot totusi sa nu apreciez si o gluma fie ea nu foarte bine intentionata;macar a contribuit la nr raspunsurilor pt topic Link spre comentariu
ionescu liviu Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 Oricum un lucru e clar, ce au fost combinele odata au fost...dar ce se face acum... Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 31, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2009 o vecina a venit la mine zilele acestea cu un mini sistem vechi sony(sper sa nu fie reclama,daca e stege-ti va rog )vechi ,are cd player si cred ca s-a dus ceva la el pt ca nu mai citeste cd-urile mai precis nu stiu din ce motiv nu mai invarte motorul care invarte cd-ul ,in fine ideea era ca are boxe de marimea unei palme inaltime si cam jumatate adancime si se auzeau super tare pt marimea lor nu stiu ce putere au dar mi-a venit in minte sa-mi pun si eu boxele pe iesirea sistemului (tot cu difuri sony 40w dar facute la plezneala)si surpriza abea daca se auzea ceva la ele la volum maxim k,deci sensibilitatea era de vina ;nu o fi sony firma de mari pretentii dar pt ascultatorul de rand a avut impact Link spre comentariu
ionescu liviu Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 o vecina a venit la mine zilele acestea cu un mini sistem vechi sony(sper sa nu fie reclama,daca e stege-ti va rog )vechi ,are cd player si cred ca s-a dus ceva la el pt ca nu mai citeste cd-urile mai precis nu stiu din ce motiv nu mai invarte motorul care invarte cd-ul ,in fine ideea era ca are boxe de marimea unei palme inaltime si cam jumatate adancime si se auzeau super tare pt marimea lor nu stiu ce putere au dar mi-a venit in minte sa-mi pun si eu boxele pe iesirea sistemului (tot cu difuri sony 40w dar facute la plezneala)si surpriza abea daca se auzea ceva la ele la volum maxim k,deci sensibilitatea era de vina ;nu o fi sony firma de mari pretentii dar pt ascultatorul de rand a avut impactFaptul ca se aude tare nu ma incalzeste cu nimic daca nu se aude si bine, mai ales cu cat dai din ce in ce mai tare, si nu ma refer la distorsiuni...Si da, la difuzoare sensibilitatea e ceva foarte important, cum e consumul la masini .Sistemele acestea mici sunt "dragute" ca sa zic asa, ocupa spatiu putin si, teorectic, sunt ieftine. Pot fi si conectate la PC si nu ar sta urat pe birou, langa monitor... Link spre comentariu
junior Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 Aparusera prin '95 niste combine SHARP cu radio digital si afisaj LCD portocaliu .Am ascultat in magazin (Focsani , magazinul MILCOV pe atunci ) si am ramas placut impresionat de calitatea sunetului .Combina aia avea un sunet echilibrat , cu inalte frumoase si bas placut , foarte apropiat de realitate . Mi-a ramas intiparita in memorie ca o referinta a sunetului de calitate cum nu mai auzisem pana atunci . Link spre comentariu
ionescu liviu Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 Aparusera prin '95 niste combine SHARP cu radio digital si afisaj LCD portocaliu .Am ascultat in magazin (Focsani , magazinul MILCOV pe atunci ) si am ramas placut impresionat de calitatea sunetului .Combina aia avea un sunet echilibrat , cu inalte frumoase si bas placut , foarte apropiat de realitate . Mi-a ramas intiparita in memorie ca o referinta a sunetului de calitate cum nu mai auzisem pana atunci .De-asta spuneam ca-s dragute, sunt, sau cel putin erau, ca o piesa de mobilier, dar una practica pt ca si canta.Sharp faceau lucruri bunicele, am eu untelevizor sharp luat in 92 parca, si nu a fost reparat niciodata, si il folosesc eu si azi cu aceeasi regularitate ca si inainte, si e printre televizoarele acelea rare care imi plac mie, care se aprind repede si schimba canalele instantaneu, nu cum sunt multe, de exemplu multe sony am vazut, schimbi canalul, se face ecranul negru o juma de secunda, si pe urma apare si canalul, e enervant, eu sunt obisnuit la al meu sa schimb canalele ca clapetele de pian . Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 31, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2009 sper sa nu fiu of topic tocmai eu, dar ce da sensibilitatea asta la difuzoare ?eu i-mi inchiupui ca flexibilitatea partilor elastice din dif,si daca e asta, nu am putea sa spunem ca intervenim in constructia lor?(ma rog profesionistii nu chiar noi)sa schimbam partile acelea,eu am vazut anunturi gen:rebobinez difuzoare; la ei as putea apela dar sa-mi ziceti daca ma insel la ce am zis mai sus Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 sper sa nu fiu of topic tocmai eu, dar ce da sensibilitatea asta la difuzoare ?eu i-mi inchiupui ca flexibilitatea partilor elastice din difNu numai. Elasticitatea da in principal alti parametri, cum ar fi Qms, frecventa de rezonanta (Fs) si volumul de aer dezlocuit de difuzor (Vas). Sensibilitatea si raspunsul la frecvente inalte sunt date in mare parte de forta motorului (BL), care depinde de puterea magnetului si dimensiunea intrefierului (spatiul in care sta bobina). Cu cat intrefierul este mai stramt sensibilitatea creste, insa creste si sansa ca bobina sa frece in interior. De aceea difurile de sensibilitate mare nu au cursa mare a membranei, tocmai pentru a preveni frecarea si deci distrugerea bobinei. Iar asta se realizeaza prin suspensii mai rigide, nu mai moi. Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 31, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2009 sper sa nu fiu of topic tocmai eu, dar ce da sensibilitatea asta la difuzoare ?eu i-mi inchiupui ca flexibilitatea partilor elastice din difNu numai. Elasticitatea da in principal alti parametri, cum ar fi Qms, frecventa de rezonanta (Fs) si volumul de aer dezlocuit de difuzor (Vas). Sensibilitatea si raspunsul la frecvente inalte sunt date in mare parte de forta motorului (BL), care depinde de puterea magnetului si dimensiunea intrefierului (spatiul in care sta bobina). Cu cat intrefierul este mai stramt sensibilitatea creste, insa creste si sansa ca bobina sa frece in interior. De aceea difurile de sensibilitate mare nu au cursa mare a membranei, tocmai pentru a preveni frecarea si deci distrugerea bobinei. Iar asta se realizeaza prin suspensii mai rigide, nu mai moi.continuam cu oftopicul:sa inteleg ca un difuzor cu spl mare nu va reda si un super bas sau mai precis spus nici nu va suporta puteri prea mari,totusi un bas profund-puternic e dat de o membrana jucausa nu? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 continuam cu oftopicul:sa inteleg ca un difuzor cu spl mare nu va reda si un super bas sau mai precis spus nici nu va suporta puteri prea mari,totusi un bas profund-puternic e dat de o membrana jucausa nu?Da, in general difurile cu SPL mare nu au extensie in bas. Vezi pro audio - marea majoritate a sculelor pro sunt filtrate activ la 50Hz. Oricum in aer liber nu prea ai cum sa redai sub 50Hz, sunt amplifuri care au filtru selectabil intre 50Hz pentru outdoors, si 30Hz pentru mai multa zguduiala in club.In general da, o membrana "jucausa" reda bas mai puternic si mai jos. Pentru a mentine acelasi SPL cu o octava mai jos un difuzor trebuie sa aiba o cursa de 4 ori mai mare. De ex daca ai 100dB SPL la 80Hz cu 5mm cursa, pentru a obtine aceiasi 100dB la 40Hz cursa difului trebuie sa fie de 20mm, iar la 20Hz de 80mm. Se observa imediat ca acest lucru nu este tocmai practic, sunt foarte putine difuzoare care pot tolera asemenea cursa. De aceea daca vrei bas mai jos, cumperi un difuzor de diametru mai mare, care poate muta mai mult aer deci cursa necesara pentru obtinerea acelui SPL este mai mica. Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 31, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2009 hmmmmmmmmm aici mi-ai spulberat un pic visurile,deci nu poti avea un bas nebun si o sensibilitate mare la incinte tip coloana(ma refer la cele inguste)desi am vazut ceva proiect cu dif de bas mare de bas pe lateral, lucru de care eu nu sunt tocmai incantat;am avut un sistem 2+1 creativ ,mic si nervos avea un bas puternic pt marimea lui dar proiectat cu reflexul pe panoul frontal si cu difuzorul lateral,daca i-l pozitionam cu difuzorul spre camera si cu reflexul spre lateral se auzea mai bine decat in varianta in care era proiectat sa stea,de aici am ramas cu gustul amar vis a vis de difuzoare amplasate lateral incintelorsa speram ca nu suntem certati pt oftopic pt ca se pare ca discutia degenereaza in altceva Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum