Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Boxe Unitra 75W

Vizitator rickar

Postări Recomandate

Vizitator rickar

Salut! In revista.......aia de elctronica care incepe cu T :freaza: ......4/2000 este un subiect care trateaza cresterea performantelor incintelor Tineret 1.Spune despre modificarea filtrelor ,care sunt tip I,in cele de tip 2.in revista se dau formulele de calcul si valorile bobinelor si condensatoarelor,dar facand calculele dupa aceste formule http://www.electroniq.net/ro/scheme-ele ... asive.html am alte valori.

Unpic de ajutor la treaba asta as avea nevoie.

Impendanta difuzoarelor edte de 8 ohmi la toate.Frecventele de taiere sunt 500 woofer si 3000 tweeter.Si inca o nelamurire in leg cu cond care trebuie puse:trebuie cond nepolarizate....dar pot pune ceramici sau plastici....pe cei plastici scrie ca sunt de cc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• Th3_uN1Qu3

2

• bucegi

1

• ex.escu

1

Top autori în acest subiect

Vizitator rickar

Thx de raspuns inseamna ca i-am cumparat bine.....am o valoare mai ciudata la 2 dintre condensatori mai exact 28 uF.L-am facut din 2 de 10 uF si unu de 8.2....problema este ca nu e recomandat sa pun nici 2 in paralel nus ce sa mai zic de 3.

Link spre comentariu

Asta era o fric? de pe vremuri cînd erau condensatorii electrolitici pro?ti (nu c? ar fi mai buni azi), cînd erau mai mul?i nu mai aflai imediat care e în scc. Nu ?tiu cum s-a transferat asta la toate tipurile de condensatori, îns? exemple de conectare în paralel a mai multora, chiar de tipuri diverse, avem la tot pasul pe net.

Link spre comentariu
Vizitator rickar

Am facut teste si merge bine cu cond care i-i am,singurii de 10uF care i-am gasit in Craiova sunt la 630v.....Are ceva daca am pentru valoarea de 28uF 2 cond la 630v si unu la 250?Eu ma gandesc ca nu ar trebui sa influenteze cu nimic.Partea mai putin frumoasa este constructia bobinelor.......dar sper sa reusesc.:d

Link spre comentariu

Nu ai treaba cu tensiunea conzilor, e ok. Atat timp cat tensiunea celui mai slab este mult sub tensiunea la care vor lucra in amplificator, ca in cazul tau, nu ai de ce sa'ti faci probleme. Intr'adevar partea cea mai grea e constructia bobinelor, dar merita.

Link spre comentariu

Nu ai treaba cu tensiunea conzilor, e ok. Atat timp cat tensiunea celui mai slab este mult sub tensiunea la care vor lucra in amplificator, ca in cazul tau, nu ai de ce sa'ti faci probleme. Intr'adevar partea cea mai grea e constructia bobinelor, dar merita.

De fapt e ''peste'' tensiunea necesar? filtrului.
Link spre comentariu

De fapt e ''peste'' tensiunea necesar? filtrului.
Dap, greseala mea. Scuze.
Link spre comentariu

Un aspect mai putin cunoscut din pacate este cel al interdependentei dintre frecventa de rezonanta a difuzoarelor de medii,inalte ,frecventa de separare a filtrelor , panta acestora ,si puterea maxima admisa.Concret,frecventa de rezonanta a difuzorului de medii e de cca. 580 hz-din datele producatorului,cu o plaja de toleranta destul de mare;in acest caz se recomanda ,pentru un sunet curat,nedistorsionat,o frecventa de separare de cca.1khz ,cu filtru de ordinul doi..In cazul difuzorului de inalte frecventa de separare recomandata de producator era de min. 4.5 khz.Functionarea difuzoarelor de medii,inalte la frecvente apropiate de frecventele de rezonanta se traduce de multe ori prin un sunet metalic ,distorsionat.

Link spre comentariu
Vizitator rickar

Am schimbat Tweeterele cu unele "Titanium Super Bullet Tweeter" 300w muzicali cred ca 115 sau 100 rms.Trebuie recalculate bobinele pentru o frecventa de taiere de 3000Hz-tweeter si 500Hz woofer sau in alte reviste am gasit 600Hz pentru ca este o problema cu valorile condensatorilor.Oricum valorile exacte nu am reusit sa le calculez eu........o sa le iau ca atare si o sa fac teste......multe teste.Celelalte schimbari sunt usor de facut.....mai putin cu rigidizarea peretilor.....dar cred ca am cateva posibilitati.Daca nu :sparge:

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator rickar

Am terminat modificarile in sfarsit si nu sunt atat de multumit pe cat ma asteptam.Sunetul este infundat ,basul nu are puterea pe care i-l are cealalta boxa.......am inteles ca nu trebuie pus burete ci foaie de polistiren.Ca si claritate nu am ce zice se aude impecabil doar ca ma deranjaza lucrul asta cu sunetul parca se aude dintr-un butoi inchis.Nu stiu daca ar trebui sa se auda asa.......

Link spre comentariu

NU, nu asa ar trebui sa se auda. Motivul pentru care se aude asa este foarte simplu: Nu asa se calculeaza\proiecteaza un filtru pasiv pentru boxe. Cred ca am scris deja de cel putin 10 ori pe acest forum ca o astfel de abordare este total eronata iar rezultatele vor fi garantat dezamagitoare.

Un filtru se face urmarind pasii descrisi aici:

http://www.diy-audio.ro/index.php?optio ... &Itemid=31

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări