greenhorn Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Salut,am si eu o nelamurire despre tranzistor,cum reuseste sa amplifice,pentru ca am studiat de nu stiu cate ori jonctiunile,curenti prin tranzistor, aproape tot ce tine de tranzistor si tot nu reusesc sa imi dau seama de ce amplifica...??? Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Salut,am si eu o nelamurire despre tranzistor,cum reuseste sa amplifice,pentru ca am studiat de nu stiu cate ori jonctiunile,curenti prin tranzistor, aproape tot ce tine de tranzistor si tot nu reusesc sa imi dau seama de ce amplifica...???Cata vreme un curent foarte mic in baza controleaza un curent foarte mare in colector ===> nu inseamna ca amplifica ????!!!????Sau poate nu stiai ce e amplificarea ? Link spre comentariu
greenhorn Postat Decembrie 30, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Pai da asta e problema, ca nu stiu exact ce e amplificarea,pt ca dak stiam atunci imi dadeam seama cum amplifica tranz. deci ai putea sa imi explici cat de cat?? thx Link spre comentariu
vio2007 Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Amplificarea consta in transformarea semnalelor de mica putere aplicat la intrare intr-un semnal de iesire, cu puterea, tensiunea sau curentul mult mai mare, avand aceiasi forma de variatie in timp cu semanlul de intrare. Link spre comentariu
greenhorn Postat Decembrie 30, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2009 ok, am inteles asta,dar acum vine chestia care nu o inteleg eu,cum face tranzistorul transformarea asta Link spre comentariu
Mikrosha Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 O explicatie mai atehnica dar sugestiva: Presupunem tranzistorul in regim activ normal. Adica jonctiunea BE polarizata direct, iar BC polarizata invers. Tranzistor NPN. Electronii din emitor traverseaza jonctiunea polarizata direct si ajung pe baza. Baza fiind foarte subtire, ei sunt atrasi de campul electric pozitiv al colectorului. Asa ca cea mai mare parte a lor traverseaza jonctiunea polarizata invers, si doar o mica parte se opresc pe baza. De-asta curentul mic de baza controleaza curentul mare de colector, ceea ce reprezinta amplificarea. Ceva foarte sugestiv: http://amasci.com/amateur/transis.html Link spre comentariu
Vizitator crazy_rider Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Buna ziua, ma bucur ca am dat peste acest subiect, am si eu o nelamuriredar sa o luam cu inceputul. Dupa cum screi mai sus, tranzistorul are 3 pini, 1 colector, 1 baza si 1 emitator, de aici se intelege ca: la colector si baza se leaga semnalul de la sursa de sunet si alimentarea si la emitator se leaga + de la difuzor(boxa). ( asa inteleg eu lucrurile)acestea fiind zise, pt ce sunt necesare celalalte piese [rezistente, condensatori(in afara de cei de la filtrarea alimentariii) si ce se mai gaseste pe acolo], eu as pune tranzistorul direct pe radiator cu cele 3 fire si gata Link spre comentariu
vioara Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Tipul de conexiune descris mai sus se numeste colector comun iar amplificarea in tensiune a unui tranzistor montat astfel intr un circuit este aproximativ 1, din cauza asta nu poate fi folosit singur pentru a obtine o putere decenta.Se poate construi un amplificator cu un singur tranzistor dar ar mai fi nevoie de cateva componente pe langa :cel putin o rezistenta pentru polarizarea lui in clasa a,o rezistenta folosita ca sursa de curent un condensator care sa decupleze sarcina (sa nu permita curentului continuu sa treaca prin difuzor),o rezistenta inseriata cu baza(pentru a comanda in curent tranzistorul) si un condesator inseriat cu aceasta rezistenta pentru a izola sursa se semnal de tensiunea de polarizare a tz.Un astfel de amplificator ar avea putere mica(functioneaza in clasa a),impedanta de iesire mare si amplificarea va fi dependenta de frecventa.Ca sa faci un amplif mai performant folosesti mai multe tranzistoare cu functii diferite unele amplifica in tensiune altele in curent ,altele intra in componenta unor surse de curent .Pe langa asta mai folosesti si reactie negativa ca sa ai amplificare constanta si ca sa cresti/scazi impedanta de intrare/iesire. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 4, 2010 Partajează Postat Ianuarie 4, 2010 Cum functioneaza un tranzistor ? Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 ,cum face tranzistorul transformarea astaDupa cum spuneau si colegii, un semnal mic la intrare comanda un semnal mare la iesire. Semnalul "mare" e obtinut din sursa de alimentare. Cu alte cuvinte, amplificarea nu inseamna ca tranzistorul face un semnal mai mare dintr-unul mai mic de unul singur, prin vraji, ci ca "comanda" curentul/tensiunea sursei de alimentare (mari) in functie de un semnal (mic) la intrare. Link spre comentariu
greenhorn Postat Ianuarie 7, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Remus ai putea sa postezi sau sa imi trimiti (sau macar sursa de unde as putea sa il iau) si restul acelui document pe care la atasat,pentru ca am citit cuprinsul si cam tot ce este acolo imi va fi foarte folositor...ms Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Se gasesc foarte multe aici viewtopic.php?f=16&t=46960&st=0&sk=t&sd=a&hilit=CARTI Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum