Flor Postat Decembrie 1, 2010 Partajează Postat Decembrie 1, 2010 ...Totul a inceput sa depinda numai de puterea financiara a fiecaruia. Bineinteles ca si priceperea fiecaruia este demna de luat in seama. Eu sunt inginer electronist si multe din subansamble le-am proiectat si realizat in regim de home made.....Cum am acelasi titlu, si -ii multumesc lui Dzeu ca -am mai ramas in bransa, printre picaturi, mai pot construi si colabora uneori cu colegii, te inteleg perfect. Link spre comentariu
Vizitator Tomato Paste Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 mi-au dat drumul iar la pagina web. se pare ca si-au rezolvat problemele http://www.qsl.net/yo4fng/ aveti acolo sper multe lucruri de vazut referitor la traficul EME. 73! Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 26, 2011 Partajează Postat Septembrie 26, 2011 Am vazut niste antene (biquad, double-biquad, connifer dish) cu niste castiguri grozave, de la 11dbi pana la 24!, acestea fiind pt. 2,4Ghz. Oare n-ar putea fi folosite, redimensionate, pt. 23cm? Sunt f. simplu de executat si ieftine. Oare se pot sinfaza? Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Am gasit, cu informatia unuia cu suflet, programul AppCad care imi arata tot ce doresc referitor la f. multe lucruri in VHF si UHF.Poate imi spune si mie cineva (tot cu suflet!) care ar fi impendanta unei antene Biquad si dubla Biquad; s-o privesc ca pe un dipol inchis?. Multumesc. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 29, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2011 Este un dipol inchis, dar observ ca la aceste constructii cablul coaxial se conecteaza direct la dipol fara nici o adaptare si simetrizare, ceea ce inseamna ca impedanta acestui "dipol biquad" coincide cu a coaxialului (75ohmi) si nu este de cca 300 de ohmi asa cum are un dipol inchis normal Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 30, 2011 Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Eu am observat ca sunt 2 dipoli in paralel defapt, deci, teoretic ar fi 150 ohmi impendanta..Am cautat pe net si am gasit o constructie pe 1296Mhz la care nu se vedea legatura din spate din cauza reflectorului..Mai caut.. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 30, 2011 Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Noi suntem 3 radioamatori cu locatiile apropiate, sa zicem; oare nu am putea "imparti costurile" adica 2 dintre noi sa bata Luna, fiecare cu-n Kilo! iar cel de-al treilea sa fie pe receptie..(mai scoatem ceva si din cheltuieli din relee hi,hi!). E chestie de defazaj? (desigur va fi o automatizare ce s-ar face pe alta frecventa).Am mai vazut cum cu acel program se pot dimensiona cuploare cu 4 antene (pe 70cm ma intereseaza, deocamdata); nu ar fi mai ieftin?Tomato paste scrie "Ca o concluzie, pentru a putea lucra cat de cat multumitor in 144 MHz EME trebuie sa ai 4 antene in jurul la 10 m lungime boom fiecare si cam 1 KW pe antena." Fiecare antena poate avea cate un amplificator separat de 1kW? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2011 Eu am observat ca sunt 2 dipoli in paralel defapt, deci, teoretic ar fi 150 ohmi impendanta..Am cautat pe net si am gasit o constructie pe 1296Mhz la care nu se vedea legatura din spate din cauza reflectorului..Mai caut.. La un dipol inchis normal (tip Yagi) cu impedanta de 300 de ohmi, lucrurile stau cam asa: punctul de masa/pamant este la jumatatea de sus a dipolului, pe regleta unde acesta se fixeaza mecanic impreuna cu reflectorii si directorii. Acesta poate fi deci "descompus" teoretic in doua jumatati de 150 de ohmi care sunt "fizic" legate in serie. Aceste jumatati se conecteaza in paralel in raport cu masa, prin intermediul buclei de adaptare si simetrizatre. De fapt tensiunile la capetele dipolului (in raport cu masa-punctul central) sunt defazate cu 180 de grade si rolul buclei este de a obliga semnalul de la unul din capete sa parcurga un drum suplimentar de lambda/2 pentru a ajunge in faza cu semnalul de la capatul celalalt pentru a putea fi puse in paralel. Astfel se ajunge la 75 de ohmi (150//150) si uite cum s-a facut adaptarea cu coaxialul La antena biquad, cei doi dipoli patrati nu au fiecare bucle si nici punct central la masa ca cel clasic, nu stiu cum ajung la 75 de ohmi pusi in paralel, poate la double biquad. Probabil daca studiem fazele semnalului prin cele doua patrate iese, dar inca nu m-am prins cum ... Referitor la EME, de ce vrei sa lucrezi neaparat pe 70 cm? Atenuarea semnalului pe traseul "urias" de trei sferturi de milion de km este mult mai mare decat in banda de 2m, deci vei avea nevoie de mai multa putere. Referitor la puterea necesara: probabil depinde de ce inseamna "multumitor" pentru fiecare, am citit pareri ale unor radioamatori, conform carora se poate lucra sigur si cu 600W plus 4 antene long-yagi cuplate sinfazic. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 1, 2011 Partajează Postat Octombrie 1, 2011 Din motive de spatiu; posibil sa ma duc in 23 cm!! . Link spre comentariu
SirRoger Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 Din motive de spatiu; posibil sa ma duc in 23 cm!! .Mult succes! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum