Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trafic EME pe 144MHz

+_Florin_+

Postări Recomandate

Si eu sunt deosebit de recunoscator pt informatiile oferite cu atata amabilitate. Sper ca discutia va continua in modul constructiv. Cum (deocamdata) am (doar) un F9FT (modelul de la lcccom), un FT857 si 40m de cablu (H1000) cred ca as fi prea visator daca m-as gandi la modul serios la luna.Dar macar o sa incerc sa vad daca receptionez radarul ala, asa ca va multumesc inca o data pt informatiile descrise.Ce bine o sa fie atunci cand Ministerul de Finante va aproba rotorul H si V..Poate ca la anu (si La Multi Ani...)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

7

• Flor

5

• gica70

5

• ywar2

3

Top autori în acest subiect

Vizitator Tomato Paste

Pacat ca nu pot posta poze. V-as mai arata cate ceva din realizarile mele. Pentru 432 MHz EME folosesc urmatorul setu:- Transverter DEMI 432 - ISS, cu 10 W out ;- PA Ericsson Compact 9000+ - 300W out ca excitator ;- BEKO HLV 550 - 550 W out. - sistem de 4 antene cu 19 elemente (4m boom) F9FT, sinfazate oprizontal, cu polarizare orizontala, capabile full Azimuth/Elevatie, rotor YAESU G-5500, interfata Winrotor si program de tracking PstRotator al lu YO3DMU. Ca o paranteza fac aici precizarea ca eu nu urmaresc manual luna, sistemul de antene urmareste in mod automat luna, astfel incat chiar daca nu ai contact vizual traficul se poate desfasura fara probleme. Apropo de sateliti, PstRotator, programul de tracking al lui YO3DMU este foarte performant, si poate sa faca tracking dupa multe alte softuri, inclusiv dupa Orbitron - programul de sateliti. Automat sistemele de antenele urmaresc satelitul dorit iar YAESU FT 847, transceiverul meu este dotat cu software special de satelit, astfel incat stie sa faca automat trackingul, doplerul si alte chestii. Nu m-a pasionat lucrul pe sateliti, mi se pare ceva banal si usor, lucrezi statii pe banda rulanta, asa ca m-am plictisit repede. Acum ceva timp ma saturasem si de lucrat ISS (apropo de ce spunea un coleg de-al dvs, l-am lucrat in toate modurile si frecventele posibile), astfel incat la trecerea pe deasupra tarii noastre, ma strigau ei si spuneau "Hello Romania, hello Liviu, are U here?" si apoi treceau la "Hello Turcia, hello Kadri - TA1D".- Preamplificator SSB electronics 20 db, 0.4 NF- relee coaxiale TOHTSU, cabluri Andrew, sumator lambda/4, conectica de calitate, bla bla bla.In 432 statiile sunt mai putine, asta si fiindca echipamentul trebuie sa fie performant, asa ca am lucrat pana acum 3 statii - K5QX, I1NDP, DL7APV si am ratat statii din Australia, Africa de sud, Grecia si Noua Zeelanda. Sunt in reclasificarea sistemului, deoarece celebrul BEKO HLV 550 PA - (final de 2000 de euro ) a luat foc si mai ales faptul ca nu era al meu. Am in constrtuctie un PA cu GS31b - 1,2 KW out si pana atunci mai vedem.

Link spre comentariu
Vizitator Tomato Paste

Serverul unde aveam eu pagina de web a fost atacat saptamana trecuta de hackeri si deocamdata este indisponibil. Acolo aveam multe poze, sa speram ca se va repara in timp util.

Puteti insa citi din articolele mele de pe radioamator.ro.

- http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=703

- http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=362

- http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=665

- http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=573

Mai sunt si altele dar astea le-am gasit acum la repezeala. Le-am scris in speranta ca poate sunt cuiva folositoare. Despre 1296 EME in curand. 73's de YO4FNG Liviu

Link spre comentariu

Felicitari Liviu pentru rezultate!

Eu lucrez de cativa ani la un sistem complet home made.Satisfactia este maxima cand stii orice componenta din statie.

Aseara am avut o mare bucurie, am facut prima receptie cu antenele spre luna, imediat au aparut 5 statii (YU7XL,RK3FG,PA3ECU,CT2GUR,SW6KRW).Nu imi venea sa cred...

Pentru moment am 2xDK7ZB 6m.Transverterul + tcvr-ul HF depasesc lejer un TS780.Urmeaza un test cu FT847.

Din cauza lipsei de materiale nu am TX, QRO cu YL1056 asteapta pe masa.O sa incerc sa ma joc cu cei 50W.

Ar fi foarte interesant daca la acest topic ar participa mai multa lume cu diverse intrebari si idei.Merita incercat!

Costi te astept cu rezultate si iti multumesc pentru gestul deosebit.AD9951 va intra in componenta urmatorului tcvr.

73!

Link spre comentariu

Felicitari Robert ptr reusita. Ti-am analizat pozele si sint placut impresionat. Receptia cred eu, este primul pas spre EME, restul este chestiune de timp. Eu am incercat si desii eram pe frecventa qso-ului ...nimic, nimic. Poate anul viitor cind ma voi reintoarce la tara am sa fiu mai norocos, pina atunci nu pot decit sa visez, hi!!!Cum ai izolat elementii de boom, nu apar in nici o poza. Eu am o varianta a lui DK7ZB de 3.3m, demontabil si izolarea am facut-o cu placute de plexic si elementii fixati cu bride in forma de U, mai complicat un pic dar alta solutie nu am gasit. Poate o sa revin si cu niste poze. Pe curind si te astept si cu primul qso !!!

Link spre comentariu

Felicitari Robert ptr reusita. Ti-am analizat pozele si sint placut impresionat. Receptia cred eu, este primul pas spre EME, restul este chestiune de timp. Eu am incercat si desii eram pe frecventa qso-ului ...nimic, nimic. Poate anul viitor cind ma voi reintoarce la tara am sa fiu mai norocos, pina atunci nu pot decit sa visez, hi!!!Cum ai izolat elementii de boom, nu apar in nici o poza. Eu am o varianta a lui DK7ZB de 3.3m, demontabil si izolarea am facut-o cu placute de plexic si elementii fixati cu bride in forma de U, mai complicat un pic dar alta solutie nu am gasit. Poate o sa revin si cu niste poze. Pe curind si te astept si cu primul qso !!!

Nu cred ca trebuie sa te chinui sa izolezi elementii de boom, ci doar elementul activ...DK7ZB explica acolo ca surubul trecut EXACT prin mijlocul elementului si prin boom nu are nici un efect negativ (pozitia respectiva este neutra d.p.d.v. RF) ba chiar pozitiv: sarcinile electrostatice acumulate se descarca la pamant prin boom/mast. Alta e situatia cand boomul e cu sectiune patrata (dreptunghiulara) si jonctiunea cu elementii antenei se face pe o lungime de 20-30mm. In cazul acesta la lungimea elementului se adauga, pentru corectie, latimea boom-ului.
Link spre comentariu

Multumesc.

Elementii i-am izolat cu ajutorul unor segmente de teava din polipropilena(fara insertie).Am ales acesta metoda pentru ca elementii de 10mm intrau perfect pe teava.Teava am taiat-o ca in poza de mai jos.Exista diverse metode de izolare.Amanunte poti gasi pe site lui DK7ZB.

SirRoger a explicat foarte bine ce se intampla in cazul neizolarii.

Exista loc si de mai bine, in viitor doresc sa mai adaug 2 antena si sa folosesc doar aluminiu.

Nu am avut probleme cu SWR.Cele 2 antene rezoneaza undeva la 144,350.

Inainte sa ridic pilonul am putut verifica doar sinfazarea.Acordul antenelor la 5m de sol a fost o pierdere de timp.Sunt destul de sensibile la obiectele din jur.Daca respecti dimensiunile totul o sa fie ok.

Cateva imagini cu prima receptie EME http://www.qsl.net/yo4hfu/EME_RX.html ,

scuze pt calitate, data viitoare voi folosi print screen.

73!

Link spre comentariu

Salut Cristian. Cred ca cea mai mare problema a antenelor lui DK7ZB este tocmai acest izolator pus la fiecare element in parte. Am vazut pozele, stiu ca electric exista contact ferm prin surubul de sustinere, dar cred ca rolul lui este tocmai de a mentine fix lungimea elementului. La trecerea elementului prin boom sau tangent la acesta apar acei factori de corectie care daca nu sint corect cunoscuti si aplicati vor da o alta caracteristica electrica antenei. In mare masura cele spuse aici sint spuse si de tine in raspunsul tau. Cred... ca este mai bine sa nu facem experimente nefaste pe banii, timpul si munca noastra si sa incercam sa rezolvam aceasta problema tocmai asa cum a si construit autorul antena. Riscam mai putin.Eu am rezolvat problema izolatorilor ca in poza de mai jos, elementii fiind de cca 4mm. Deocamdata nu am un cablu de 50ohmi de calitate, dar cu ceea ce am in casa antena a mers excelent.

Link spre comentariu

Salut Cristian. Cred ca cea mai mare problema a antenelor lui DK7ZB este tocmai acest izolator pus la fiecare element in parte. Am vazut pozele, stiu ca electric exista contact ferm prin surubul de sustinere, dar cred ca rolul lui este tocmai de a mentine fix lungimea elementului. La trecerea elementului prin boom sau tangent la acesta apar acei factori de corectie care daca nu sint corect cunoscuti si aplicati vor da o alta caracteristica electrica antenei. In mare masura cele spuse aici sint spuse si de tine in raspunsul tau. Cred... ca este mai bine sa nu facem experimente nefaste pe banii, timpul si munca noastra si sa incercam sa rezolvam aceasta problema tocmai asa cum a si construit autorul antena. Riscam mai putin.Eu am rezolvat problema izolatorilor ca in poza de mai jos, elementii fiind de cca 4mm. Deocamdata nu am un cablu de 50ohmi de calitate, dar cu ceea ce am in casa antena a mers excelent.

Felicitari! Solutia adoptata in cazul de fata (element de 4mm) e super buna. Un surub prin element nu confera rezistenta mecanica suficienta.
Link spre comentariu

Mi-a sarit in ochi tresa balunului tau...hi!Sa-ti spun si de ce: SWR foarte mic l-am obtinut doar daca desfaceam tresa in doua si o lipeam scurt la conector.La prima incercare am legat tresa doar intr-un punct si swr nu era perfect.Astfel am fost nevoit sa refac cele 2 balunuri, adica 4 tronsoane taiate cu grija :nebunrau: Cablul coaxial de 75 l-am masurat pentru a afla cu precizie factorul de viteza.Toate masuratorile le-am efectuat cu o punte echilibrata si un generator rf.Dupa diferite teste am renuntat la conectori si am cositorit direct balunul la cablul de 50.Rezultatele sunt excelente si am scapat de teama contactelor oxidate.Poate nu este o solutie prea eleganta dar este sigura.

Link spre comentariu
Vizitator Tomato Paste

Aveti aici sistemele mele de 144 MHz si 432 MHz.Vedeti si la interior dipolul DK7ZB si modul de prindere al elementelor pe boom. Folosesc ca boom, profilul de aluminiu de 25 x 15 mm, folosit la plasele de tantari. Rezista perfect, au deja cativa ani si nici o problema.

Link spre comentariu
Vizitator Tomato Paste

Adaptarea la DK7ZB se face foarte usor, folosind un MFJ, analizor de antene:

http://www.thiecom.de/mfj/mfj-259b/index.htm

Cele 2 bucati se cablu coaxial de 75 ohmi se taie la o lungime mai mare, la un cap se lipeste conectorul (conform indicatiilor lui DK7ZB) iar la celalat cap se lipeste un rezistor neinductiv de 28 ohmi cu picioarele cat mai scurte (am folosit un SMD). Apoi se ajusteaza lungimea tronsonului de coaxiale pana se citeste la frecventa 144.300 MHz (sau alta frecventa unde vrem sa acordam antena), X=0, R=50 si swr 1:1. Atunci e perfect acordata. Nu mai trebuie decat sa lipim capetele pe dipoli. Am folosit coaxiale de 75 ohmi de calitate, pentru ca eu folosesc putere mare (2KW).

Tot cu MFJ am acordat si sumatorul, se folosesc 4 inchideri de 50 ohm pentru conectorii utilizati si se urmaresc aceiasi parametrii.

Link spre comentariu

Mie mi-a sarit in ochi din poza atat turnul cat si rotorul. Recunosc ca am ramas masca...Felicitari, cred ca dincolo de bani si muuuunca la greu au insemnat si foarte multi nervi.Poti, pls, sa ne dai niste amanunte si despre ele?Asa am o senzatie ca contribule ambele amandoua si daca nu ar fi, nu s-ar mai povestii..Multumesc anticipat.FlorPS. Daca scot poza la imprimanta si i-o arat XYL-ului, cred ca o sa vad....(Cate ceva, dupa 3 zile, dar numai cu dreptul. Ca stanga ei e mai mortala decat dreapta, hi, hi, uff).

Link spre comentariu
Vizitator Tomato Paste

Fantezia EME nu cunoaste limite. Totul a inceput sa depinda numai de puterea financiara a fiecaruia. Bineinteles ca si priceperea fiecaruia este demna de luat in nseama. Eu sunt inginer electronist si multe din subansamble le-am proiectat si realizat in regim de home made.Nu mai sunt foarte incantat de receptia globala a sistemului, desi imi aud ecoul retur de pe luna aproape in mod constant. Am ratat multe DXpeditii si m-am suparat oarecum. Dintre ele citez: Svalbard, Botswana, Guiana Franceza, Mauritius, Arabia Saudita, Vietnam, Algeria (acum 3 zile hi hi hi), Insula Pastelui, Bermuda, Malij Vysotsky, Andora, Monaco, Vatican, Ordinul Cavalesrilor de Malta, Tunisia, si altele. Asta doar in 144 MHz. In 432 ratarile au fost la fel de multe. Poate si datorita faptului ca toate aceste DXpeditii se fac cu echipament modest (in general cu una sau maxim 2 antene de dimensiuni mici) evident usor de transportat. Licentele de emisie obtinute sunt cu puteri limitate. Ca sa le lucrezi trebuie in primul rand sa le auzi, apoi sa poti sa patrunzi prin pile-up si sa te faci auzit. Asta inseamna echipament performant la tine in shack si multa multa rabdare. Greu sa te compari cu statiile big gun asa ca piticii nu sunt invitati la masa principala. 2 KW ai mei si 4 antene de 5 m, este aproximativ un vax in EME. Se sta la coada, poate mai prindem si noi cate ceva. Foarte rare DXpeditiile in clasicul CW, nici vorba de SSB. Peste tot digitale. Daca vrei sa lucrezi cu ei te adaptezi conditiilor, daca nu, good bye. Pentru acest fapt sunt in modernizari. Trec la SDR, am vazut ce inseamna receptia EME in SDR si am ramas impresionat. Incomparabil. De fapt asta este si viitorul. Cat de curand, asa cum am sarbatorit ultima emisiune oficiala la nivel profesional pe plan modial, vom sarbatori si productia ultimului transceiver cu microfon.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări