Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Grundig Stereomeister 3000... cu ECLL 800

ctepeo

Postări Recomandate

Pai........6L31=EL95 ? Stiam ca este egal cu 6AQ5=EL90. EL95 are 6W anodica, EL90 are 12W , e drept conexiunile la pini sunt identice.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6aq5.html

http://www.qrz.ru/reference/tubes/foreign/01/EL95.gif

Difera si impedanta anodica. La o adica EL90 ( 6AQ5, 6L31) poate fi substituit cu EL84 daca se modifica baza. Insa revenind la aparat, am vazut si eu ce constructie ingrijita are. Problema este ca daca se face totusi aceasta tiganie cu soclurile de adaptor , tubul mi-e ca va da cu motzul de carcasa in partea superioara, plus ca totusi constructia e cam inghesuita. De asemenea este interesant decodorul stereo cu tuburi, o chestie destul de rar intalnita.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

7

• ctepeo

4

• Trabant

4

• feri.visky

3

Top autori în acest subiect

Nu zice nimeni sa se faca o tiganie . montajul cu alte tuburi se poate executa pe o mica placa pe care sa fie montate cele 3 socluri necesare si o mufa tata de tip noval montata direct pe spatele acesteia ( s-au folosit la conectarea alimentarii la RR "Modern" ) astfel incat inlocuirea sa se faca pur si simplu ca inlocuirea unui tub, fara a modifica sau intrerupe cablajul original . Si acea placuta cu cele 3 tuburi poate fi executata foarte ingrijit .Totul depinde de limita spatiului existent in aparat . In acest fel se pot experimenta mai multe variante fara a afecta cu ceva aparatul . ( da, m-am referit la conexiunile tuburilor ).Decodorul este intr-adevar o bijuterie .Intreg aparatul , de fapt .

Link spre comentariu

Mai sunt si tuburi miniatura care au pini ce se lipsec direct pe cablaj.Da, ar putea fi o problema inaltimea tubului.Si mai este un criteriu care da peste cap constructia cu un mic pcb si doua sau trei lampi.Noile lampi nu trebuie sa depaseasca insumate, curentul de filament al vechiului tub ca altfel apar probleme pe partea de alimentare.

Link spre comentariu

Daca este realizabil cu 2 buc EL 95 , si EC 92 consumul filamentelor ar fi chiar mai mic decat al tubului original ( o solutie ar fi folosirea unei jumatati de ECC83 , si asa, consumul ar fi numai cu o,1 A mai mare , sportabil sigur ).

Link spre comentariu

EC92= 1/2 ECC81Are Tensiune de filament 12V 150mA sau 6V 150 mA pe sectiune ( adica 300 mA in total). La tuburile ECC81,82 ,83 poti sa nu alimentezi ambele filamente ci doar unul , asta in situatia in care lucrezi doar pe 6 V. Adica bagi tensiune doar pe pinii 4+9 sau 5+9. Pe 12 V se schimba treaba , doar 4+5.EC92 are 150 mA filamentul. EL95 are 200 mA. Deci un surogat de ECLL800 va avea la filament: 150+200+200=550 mA. Iar Ecll800 original are 600 mA. Deci e o economie de curent. nu mare dar e. Exact de inaltimea tubului am pomenit si eu, ca daca se mai baga si adaptor, lampa va da cu capul de carcasa , daca aparatul e mai pitic.

Link spre comentariu

Cred ca am starnit o mica furtuna intr-un pahar cu apa,Stereo nici macar nu a cumparat aparatul si cum ii cunosc reticentele vis-a-vis de aceste tuburi si de alimentarile universale(nu este cazul aici) nici nu cred ca il va cumpara.Oricum solutiile tehnice sant bine venite.

Link spre comentariu

Asa este , poate fi totusi de folos in alte cazuri . e drept ca si EL 95 este destul de rar insa e o solutie mai accesibila in caz de nevoie atat pentru inlocuirea tubului in discutie cat si pentru ELL80 .

Link spre comentariu

Din punct de vedere financiar nu renteaza modificarea. Un ECLL800 costa 35Euro si modificarea ar ajunge pe la 25 Euro . Ce se obtine in urma modificarii? Un radio care nu mai este original si care nu mai are nicio valoare istorica....

Link spre comentariu

Din punct de vedere financiar nu renteaza modificarea. Un ECLL800 costa 35Euro si modificarea ar ajunge pe la 25 Euro . Ce se obtine in urma modificarii? Un radio care nu mai este original si care nu mai are nicio valoare istorica....

E un punct de vedere,eu am alta viziune despre modificare,in sensul ca tot ce modific o fac nedistructiv,(reversibil)pt moment,pt a nu tine un cadavru in colectie,si in timp ma intrebuintez si fac rost de ce-mi trebuie,asa,daca imi doresc un aparat,sa luam exemplul asta,il iau,il pun la punct(cu modificare)dupa care incep sa caut lampa cu pricina,in felul asta e mai usor de completat decat de gasit unul neatins,cu lampi noi in el,cu "valoare istorica".Sfatul meu e sa pui mana pe el,si in timp se rezolva,am avut aparate pe care le-am finalizat si in 3 ani,din lipsa de fonduri sau piese.
Link spre comentariu

Probabil tocmai asta e problema,ca nu se prea gasesc,nu stiu ce pret are,dar gandesc e mai dificil sa cumpere si lampa(lampile) acum,costa destul daca ala e pretul,dar modificarea se face cu ce se gaseste,fara a investi prea mult,avand in vedere ca e ceva temporar.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

salut pe toti lampariila EAF801 nu se gindeste nimeni!!!!personal nu as cumpara aparatul!este frumos ,conceput bine,are decodor ,dar si nemtii au facuto lata cu lampile din etajele finaledaca va fi modificat nu stiu cum se va auzi EL95 si EC92 se gasesc greuinca un aspect,traful de alimentare va suporta un consum mai mare pentru filamentele lampilor cu care va fi adaptat etajul final????au sfat pentru toata lumea!evitati sa cumparati aparate cu lampi care se gasesc greu SAU se gasesc dar au preturi prohibitive pentru unii colectionari!!!sunt de preferat aparatele care contin tuburi usor de gasit sau destul de ieftinepun jos o lista cu tuburile cele mai usor de gasitECH816I1PECC856H3P6H2PEF89EF80EBF80EBF89EABC80EL84ECL82ECL866P14P6F3P6J1PECC81,82,83

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări