Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comunicatie

Vizitator alex_pescaru

Postări Recomandate

Vizitator alex_pescaru

Am un proiect in care trebuie sa fac 2 microcontrolere sa comunice serial intre ele. Pana aici nimic nou. Dar vreau ca aceasta comunicatie sa se desfasoare pe o distanta de aprox. 10-20 m intre ele.Aveti idee de ceva integrate care se interfateaza cu microcontrolerele (sau orice microprocesor) si imi permit o comunicatie sigura si fara erori pe distante mari?Mentionez aici ca viteza nu este critica. De fapt m-as multumi si cu 200-400 bytes pe secunda.Thanks!PS: Scuze daca am postat in loc gresit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sifor

4

• Cristiano

3

• psanyi

2

• Pasare Dan

2

Top autori în acest subiect

Vizitator alex_pescaru

Am intrebat de ceva _integrate_de_interfata_ cu care ati lucrat si care v-au multumit din punct de vedere al sigurantei si mai ales al calitatii transmisiei pe distante mari. Protocolul de transmisie nu e atat de important.Calitatea transmisiei este in schimb importanta. De aceea prefer viteze mici...Si ar mai fi ceva. Am spus 2 microcontrolere. Dar pe viitor preconizez ca pe acelasi bus sa fie mai multe. De aceea RS232/485/422 nu prea se preteaza... Poate ceva gen I2C sau orice altceva cu arbitrare de comunicatie...

Link spre comentariu
Vizitator mic

incearca rs485 si bagi un controller sa interogheze linia si sa faca treaba "super-masterului" daca vrei sa ai mai multi "masteri" si slaveri (asta in cazul in care nu te intereseaza viteza asa mult sau mai mult de i2c).protocolul e realizabil mai usor , parerea mea....

Link spre comentariu

1 - Distante mari inseamna peste 1 Km2 - RS 485/422 este solutia cea mai buna ! Nu are nici o legatura cu protocolul !3 - Daca vorbesti de I2C la asemenea distante, esti complet pe dinafara in problema comunicatiei seriale !4 - Chipuri sunt zeci de tipuri ! ST 232, MAX 232 = RS 232 ,ST 485, MAX 485 = RS 485/422 si mai sunt multe ! Don Mario

Link spre comentariu
Vizitator mic

1 - Distante mari inseamna peste 1 Km => omu' vrea o chestie generala daca asta am inteles 10-20m poate mai mult...2 - RS 485/422 este solutia cea mai buna ! Nu are nici o legatura cu protocolul ! => ba are, pe rs485 semiduplex nu prea sti cine "vorveste primul" din mai multi masteri asa ca trebuie sa mai ai un disp. care le interogheaza dupa o secv. prestabilita sa se poate intelege intre ele (era o idee proasta dar care functioneaza de 2,5 ani)3 - Daca vorbesti de I2C la asemenea distante, esti complet pe dinafara in problema comunicatiei seriale ! => cand m-am referit la i2c m-am gandit la viteza, nu la lungimea traseului "clasic", pentru ca philipsu' a scos acu' 2 ani un driver i2c pe 2Km (da nu despre asta era vorba...)4 - Chipuri sunt zeci de tipuri ! ST 232, MAX 232 = RS 232 ,ST 485, MAX 485 = RS 485/422 si mai sunt multe ! => cred ca pe astea le stiu... (vezi ca TI scoate SN75176 la pretul 1/3 din MAXIM)multumesc mult celor care citesc in graba ceva ce este scris putin.

Link spre comentariu

M-ai contrazis in tot ce am scris ! Si bine ai facut ! Da nu ai propus nici o solutie concreta ! Sau stii tu pe plaiurile mioritice, drivere de I2C pentru 20 m, cit vrea omul nostru ! ? Spune-ne si noua daca stii, si la ce firma.Chestia cu semiduplex este valabila numai la 485 ! daca citeai atent vedeai ca am scris si 422 ! Adica un fel de 232 da pe distanta "ceva" mai mare ! Chestia cu protocolul de interogare si master - slave, este usor de scris pentru un softist mediu.Si functioneaza nu bine,ci foarte bine, cam pina la 10Mbps, si nu de 2,5 ani, ci de vreo 10 ani, cel putin !Don Mario

Link spre comentariu

vezi ca TI scoate SN75176 la pretul 1/3 din MAXIM

SN75176 nu se compara cu MAX485 sau MAX487. Protectia sa la ESD este mult mai slaba decat cea de la Maxim. Maxim are si versiuni cu slew-rate limitat (important cand liniile sunt lungi si insuficient ecranate si/sau incorect terminate), si cu pana la 1/8 unit load (maxim 256 pe bus in loc de numai 32) si versiuni care lucreaza si in gama de temperaturi pt. aplicatii industriale (de la -45 pana la 85 grade - comercial numai 0 - 70 grade).

cand m-am referit la i2c m-am gandit la viteza

Si viteza este mai mare pe RS485 (pana la 10Mbit, unele chiar si mai mult) decat pe I2C. Daca mai luam in considerare si faptul ca nu sunt chiar multe microcontrollere care suporta I2C multi-master, precum si faptul ca I2C nu merge la distante mari (exceptand driverul ala de care spui tu, despre care nu stiu cat de usor poate fi procurat, si nici la ce pret), atunci nu prea ramane nimic care sa sustina varianta cu I2C. Dupa parerea mea solutia cea mai potrivita este RS485 + un protocol simplu care sa asigure o arbitrare pe bus. Alternativa: CANbus (mai complicata decat un simplu protocol simplu de arbitrare).
Link spre comentariu
Vizitator alex_pescaru

Thanks guys pentru tot ceea ce ati scris. Cu mai multa sau mai putina patima... :wink: :d M-ati ajutat mult la alegere cu mica polemica pe care involuntar am starnit-o.Voi merge pe MAX489 (RS485), deoarece prin reducerea interna a slew-rate-ului semnalele trimise/receptionate de el par mai imune la zgomote pe linie. Si oricum viteza nu era importanta. Are si doi operatori inauntru si deci poate fi folosit usor ca full duplex. Si dupa cum il lauda producatorul se pare ca duce ok pana la 1Km. In aplicatia mea nu vor fi mai mult de 50m.Si voi implementa un protocol serial simplu cu arbitrare pe bus.Thanks again to all!

Link spre comentariu
Vizitator mic

Linia i2c - expandoare, huburi, repetoare : PCA9511, PCA9512, PCA9513, PCA9514, PCA9515, PCA9516, PCA9518, P82B96, P82B715

in special ultimele doua.

Toate productie Philips.

Solutia cu RS485 am realizat-o personal cu mai multi "masteri" si este ok pe semiduplex (asta sa nu intind cabluri multe). Producatorii mari de echipamente cu BUS industrial au inceput sa scoata din productie RS485, ca sa nu mai vorbim de RS422. Lumea merge pe ProfiBUS si HART BUS.

Am crezut ca-i las la Alex sa inteleaga ce sa faca de la bun inceput.

Cristiano, in legatura cu IC de la TI sunt foarte multumit, inclusiv cu ADC-urile de cand cu BB-urile. Sa lasam MAX-urile celor care vor sa scrie prin reviste si reclame.

Am avut ocazia sa testez comparativ mai multe tipuri de integrate pentru BUS-uri si de asta vorbesc.

Link spre comentariu

Producatorii mari de echipamente cu BUS industrial au inceput sa scoata din productie RS485, ca sa nu mai vorbim de RS422. Lumea merge pe ProfiBUS si HART BUS.

Nu stiu de HART BUS, dar ia ghici ce physical layer se foloseste pt. Profibus.

Cristiano, in legatura cu IC de la TI sunt foarte multumit, inclusiv cu ADC-urile de cand cu BB-urile. Sa lasam MAX-urile celor care vor sa scrie prin reviste si reclame.Am avut ocazia sa testez comparativ mai multe tipuri de integrate pentru BUS-uri si de asta vorbesc.

ADC-urile sunt ok. Cat despre transceiverele 485, nu ma bazez pe reviste/datasheet, ci pe experienta (am avut un fail-rate mult mai mare cu SN75176 decat cu MAX487, si asta la un numar de cateva sute bune de produse).
Link spre comentariu

Ai dreptate Cristiano ! Multe "bus-uri" au ca suport fizic RS485 ! Dar amatorii nu stiu lucrul asta ! Bietii de ei, fac comfuzie intre suportul hard si diversele protocoale care ruleaza pe layerul hard !Sunt de acord cu diferenta intre chipurile TI si Maxim ! Maxim face in general chipuri mult mai bune decit TI ! Dar stitzi voi cum e ! ? Vulpea daca n-ajunge la Maxim-uri, zice ca-s acri !Don Mario

Link spre comentariu

Chiar stie cineva mai multe despre protocolul PROFIBUS ???? ca si pe mine ma intereseaza. Am cautat pe Net gu google dar am gasit mai multa publicitate decat ce ma intereseaza.Banuiesc ca e pe bani :) dar poate este printre noi vreun prieten care lucra si pt Siemens ... Doresc sa fac un adaptor PROFIBUS --> RS232

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări