Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator acumulatori auto

Vizitator microunde

Postări Recomandate

• Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator mihai_atanasiu

Am vazut schema;deci tranzistorul este 2N3055;mai e o rezistenta R si inca una Rb;teoretic am inteles ca trebuie mai multe diode inseriate dar nu ma prin din tabelele alea cite sa punca sa ajung la 1A; iar diodele de care sunt ? din alea 1N...? obisnuite ? sau trebuie de putere mai mare ?electronica am facut pina prin '92 dar acum nu mai stiu detalii;multumesc mult pt ajutor;

Link spre comentariu
Vizitator tyc

@cristian_draghiescutensiunea de incarcare pt bat cu plumb de 12V e 14,4V. 3x14,4=43,2,deci 48V merge...Curentul max acceptat de tipul acesta de bat e C20,recomand inserierea unei rezistente de putere(~15W,cu nichelina),calibrate asfel incat curentul= 1,2A.La 80 ron am varianta cea mai simpla ,numai cu indicarea sfarsitului incarcarii.In scurt timp o sa am si acumulatori 12V/12Ah :rade: .Orice e posibil,depinde numai de cat de mult vrei sa utilizezi acel obiect.

Link spre comentariu

Multumesc, socoteala asta o stiu si eu, dar se pare ca este aplicabila numai la bateriile cu electrolit lichid. Eu m-am referit la curba dupa care se face incarcarea; intr-un post anterior ati precizat ca sursa de curent constant nu este potrivita pentru acest tip de acumulatoare si v-am dat dreptate.

Daca ar fi sa ma iau dupa diagrama de incarcare, prima faza este o incarcare la curent constant, urmata de o a doua faza la tensiune constanta, pe parcursul careia curentul de incarcare scade dramatic.

Cred ca viata bateriei SLA/VRLA este mult scurtata daca se utilizeaza alte regimuri de incarcare.

Deci problema unei incarcari cat mai corecte ramane.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Intradevar,viata bat este scurtata pt moduri de incarcare diferite de cel optim.Avand in vedere ca e vb de bat chinezesti(care nu sant adevarate) se pot aplica diverse curbe de incarcare,atentia find orientata spre nedepasirea unei temperaturi,nedepasirea curentului de incarcare(C10),nedepasirea tensiunii max admisibile.In general,PT INCARCAREA DE SCURTA DURATA TREBUIE RESPECTAT GRAFICUL DE INCARCARE DAT DE PRODUCATOR,in lipsa acestuia(nu se da de fiecare data,e un non sens sa tot se repete),graficul de incarcare corespunzator chimiei si tipului constructiv a acumulatorului.Daca incarcarea se face fara a fi limitat in timp,se pot aplica metode mai putin precise.Incarcarea corecta a SLA se face cu ajutorul IC specializate/uC programate cu functiile IC specializate.Scc recomandat de miron1947,e f bun pt alte tipuri de bat,la asta(SLA)tre sa-i tai curentul ca incepe sa fiarba...si se usca.

Link spre comentariu
Vizitator mihai_atanasiu

@cristian_draghiescutensiunea de incarcare pt bat cu plumb de 12V e 14,4V. 3x14,4=43,2,deci 48V merge...Curentul max acceptat de tipul acesta de bat e C20,recomand inserierea unei rezistente de putere(~15W,cu nichelina),calibrate asfel incat curentul= 1,2A.La 80 ron am varianta cea mai simpla ,numai cu indicarea sfarsitului incarcarii.In scurt timp o sa am si acumulatori 12V/12Ah :rade: .Orice e posibil,depinde numai de cat de mult vrei sa utilizezi acel obiect.

Sa inteleg ca aveti o solutie practica ?

La 80 ron am varianta cea mai simpla ,numai cu indicarea sfarsitului incarcarii.

Dau banii daca e solutia care trebuie; inca nu m-am hotarit sa ma reapuc de cablaje, clorura feerica, lipit, etc.Dar sa vedem si schema...
Link spre comentariu
Vizitator mihai_atanasiu

Din schema data aici :http://www.niqro.3x.ro/alimentator/alimentator.htm se poate

"extrage" partea de limitare si reglare a intensitatii ?

undeva in text scrie asa:

"Pentru fixarea tensiunii de iesire putem fie sa montam pe panou un voltmetru de mici dimensiuni, fie sa fixam pe axul lui P1 un cursor indicator sau un disc, urmand sa inscriptionam prin scriere valorile de tensiune functie de pozitia potentiometrului. Pentru aceasta operatie se va folosi un voltmetru de c.c., foarte bine etalonat. Pentru etalonarea pozitiei cursorului lui P2 in valori de curent (1...3A) se va proceda in felul urmator: pentru stabilirea pozitiei corespunzatoare protectiei la 1A se confectioneaza din sarma de nichelina, avand diametrul de minim 0,5mm, un rezistor cu valoare de 10 ohmi . Se fixeaza tensiu-nea de iesire Ue la valoarea de 10V, iar P2 se trece cu cursorul catre rezistorul R8. Se conecteaza rezistorul de nichelina de 10ohmi la bornele de iesire si se cupleaza alimentatorul la retea. Se roteste lent axul lui P2 pana in momentul cand beculetele L1-L2 se aprind. Pentru aceasta pozitie pe discul lui P2 se va inscriptiona valoarea "1A". In continuare se injumatateste firul de nichelina pentru a obtine un rezistor de 5ohmi ."

deci schema permite controlul intensitatii prin P2 din schema;

seamana cu ce a propus cristian_draghiescu;

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator mihai_atanasiu

M-am uitat pe circuitul imprimat de la incarcatorul chinezesc si contineun integrat LM324N;am incercat sa recompun schema dar ma pierd in piese; are si doua transformatoare cu 7 pini pe fiecare latura;am observat ca pe linga siguranta de 2 A explodata mai e si o rezistenta de 0.68 ohmi cam pirlita;mai sunt doua integrate unul cu 8 pini si altul cu 4 pini; pe cel cu 4 pini scrie PC817; pe celalalt nu se poate citi;am pus si o poza

Link spre comentariu
Vizitator mihai_atanasiu

pentru incarcarea celor 3 baterii de 12 v legate in serie o sa fac schema cu incarcarea fiecareibaterii in parte prin intermediul unui triplu incarcator; solutia propusa de tyc.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Am cautat o mufa corespunzatoare,una adevarata e la 100ron...817 e optocuplor, .86ohmi e Rsens,324 culege info de pe Rsens(culegea).Am gasit o mufa similara-perechea(foto).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări