Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat!


Cilibiu

Postări Recomandate

Vreau si eu un pic de ajutor in legatura cu un termostat care vreau sal fac!Acest termostat vreau sa fie ambiental , cu senzorul in aer, vreau sa fie reglabil in urmatorul exeplu, deci cand scate temperatura sub 20 grade- sa se activeze releul, iar cand ajunge temperatura in camera la 23 grade sa se dezanclanseze releul, ce tip de senzor sa folosesc ca sa fie asa precis, si ce montaj miati recomanda, releul vreau sa fie de 12V CC si montajul tot la fel alimentat!Cam ce scheme imi recomandati?, doar sa nu fie cu microcontrolere sau alte minunati complicate, cat mai simplu de preferat! :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    14

  • Cilibiu

    13

  • miron1947

    10

  • gica70

    2

Top autori în acest subiect

In mod normal,la asa histerezis(3 grade)nu ar trebui sa ai probleme,cu orice jonctiune cu Si merge,si cu un operational banal,sau comparator,iar ca tampon,unu-doi tranzistori,in functie de releu,cat consuma bobina,dar daca il vrei ca termostat de incinta,pt centrala termica,o sa ai ceva disconfort,e cam mare intervalul intre pornit-oprit,ideal ar fi 0,5 sau 1 grad diferenta.Daca vrei schema "la gata"cred ca pot sa-ti trimit cateva,numai ca iarasi vin si te atentionez,schemele simple se fac repede,dar cu anumite dezavantaje,cum ar fi deriva termica,instabilitatea in timp,si multe altele...Pt senzor,poti folosi o dioda banala(1N4148),are masa mica si preia usor variatiile de temperatura,e un domeniu in care iti trebuie multa rabdare,mai ales pt calibrare,sigur gasesti scheme si pe net,eu pe la servici nu ajung mai devreme de anul viitor,adica dupa 4 ian.

Link spre comentariu

Daca vrei poti pune schemele si tot la ceva de genu cu un op , sau poate si 2 sau 3 dar numa sa nu fie cu CI care costa o avere sau in cel mai rau caz cu microcontrolere, si tot nu am inteles cu de dioda rapida 1n4148 poate sa se comporte ca un termistor? :nas: si te rog posteaza cateva scheme macar sa am de unde pleca!

Link spre comentariu

Sincer sa fiu nu inteleg schema deloc, ce cauta rezistenta acea langa dioda si de ce sunt in capsula ambele, acea capsula cred ca trebuie bagata in apa,2 la mana nu e ambintal, dar ma pot orienta un pic dupa ea dar nu prea cred eu ca ma ajuta cu ceva, dar apreciez ajutorul. Ceva care ar fi mai bine cu termistor e mai simplu de inteles pentru mine decat cu dioda!Preciez ajutorul vostru!

Link spre comentariu

Nu stiu ce treaba ai tu cu rezistenta respectiva,aia incalzea solutiile in baia de developare,dioda pusa in aer va masura temperatura aerului,si fata de termistor,are avantajul ca variatia e liniara pe tot domeniul,fata de termistor,care are o caracteristica neliniara cu temperatura...Daca asta ti se pare "complicata" atunci te sfatuiesc sa rasfoiesti colectia Tehnium,si sigur vei gasi multe scheme,care mai de care mai simple,si sigur mai afli si "noutati".miron 1947-nu e mic histerezis-ul de +/-0,5 grade,asa il am eu la termostatul industrial pe care il folosesc in apartament,si tot cam atata m-am straduit sa-l fac si la cel pe care l-am folosit pana au aparut la preturi accesibile in comert,la vremea cand mi-am montat centrala,nu erau o varietate asa de mare de termostate de ambient,cu pret accesibil,si am fost nevoit sa merg vreo 4 ani cu cel ciocanit de mine,si nu au fost probleme,am avut la inceput o diferenta intre pornit-oprit de 2 grade,si nu mi-a prea convenit,se simtea disconfort pana ce cupla din nou centrala,cu variatie intre 19-21 grade,de asta am zis ca +/- 0,5 e numai bun(normal ca e subiectiva valoarea)

Link spre comentariu

Acuma am inteles cum functioneaza, ma gandeam ca dioda si acea rezistenta este intro capsula si pusa in acea apa ca sa masoare temperatura, de aceea nu intelegeam rolul acele "capsule". Acuma am inteles si cred ca ma apuc sa o fac dupa sarbatori sa vad cum functioneaza, dar intrebarea mea este>>>> ste detul de eficient montajul? adik chiar se incadreaza la -/+0,5 grade? sau ma trezesc ca setez termostatul la 21 grade si in loc sa porneasca la cel putin 20,5 grade vad ca porneste numa la 19 grade! :speriat , nu as vrea sa fie diferenta mare intre setare si activare! Precizarea in montaj este de +/-0,1 grad, chiar asa sa fie? si acum cele 2 semireglabile >>>> care din ele este pentru min si care este pentru max? care este placa de reglaj a montajului? ex: -20-+200 grade?In loc de acel op pot folosi altul? ex care? am o gramada de tl072 prin casa si poate mai multe op-uri pe alte placi! ce ar trebui sa aibe la fel intre cele 2 op?>>adik care este in schema si care vreau sal pun, dupa ce caracteristici sa ma orientez?Eu daca fac o schema vreau sa inteleg si principiul de functionare! nu doar o cer, o fac, merge si gata! Si nu am inteles cu de o dioda 1n4148 poate sa se comporte ca un termistor? atunci de ce mai folosim termistoarele? Diodele sunt mai ieftine! :nebunrau:

Link spre comentariu

Se exploateaza "defectul"jonctiunilor cu Si,de a avea o variatie(deriva) de 2,2mV/grad celsius,in conductie directa,si cu cat domeniul de temperatura e mai redus,cu atat precizia e mai mare,prin stabilirea corespunzatoare a pantei de amplificare a operationalului.Dupa cum spuneam,la schemele simple,o sa ai si anumite dezavantaje,dar daca accepti compromisul,se obtin rezultate destul de bune,eu am lucrat cu banalul 741 de la IPRS,si dupa o calibrare corespunzatoare,am obtinut rezultate bune si durata mare de exploatare(daca cei 4 ani spun ceva),l-am schimbat pt ca intre timp au aparut in comert cele moderne,cu setari pe zile,cu mai multe programe orare pe zi,histerezis reglabil,si de ce sa nu recunoastem,cu aspect mai placut,cu afisaj,cu alimentare la baterie,un rand de baterii tine pana la 2 ani(daca le procuri in varianta"de calitate"-alcaline,long life,etc)

Dar daca tii neaparat sa-ti faci un termostat,nu e mare filozofie,o sa-ti manance cateva ore sa-l faci,si cateva zile sa-l calibrezi, asta e "lucrul in temperatura" :rade:

O sa revin si cu schema incercata de mine.

LE-cu jonctiuni de Si poti lucra lejer doar in domeniul 0-100 gradeC

Ca la orice aplicatie unde vrei precizie,iti alegi componentele care prezinta deriva termica redusa,zgomot propriu mic,compensate extern sau nu,si de ce nu,ca in orice domeniu,e valabila zicala...gunoi bagi,gunoi scoti(chiar daca a fost in domeniul PC)

Link spre comentariu

Nu mai pot edita,cam asta e toata tarasenia,cum se zice,mare branza un kg de cas?

http://i45.tinypic.com/2ajoz6u.jpg

http://i45.tinypic.com/30rmskp.jpg

Am folosit 741 in varianta cu 2X4pini,sau rotunde,dar doar din considerente de miniaturizare,merge cu orice operational,primul e in regim amplificator cu tranzistorul senzor in bucla de reactie,si al 2lea OP e in regim comparator,nu mai zic de ce trebuie tensiunea riguros constanta(stabilizata),se poate folosi in stabilizare clasic,tranzistor cu dioda zener in baza sau un 7812,mai comod.

Am folosit releu de 24V,ca de asta am avut,si daca folosesti releu de 12V nu e nici o problema,important e sa il pui inainte de stabilizator,si folosesti pe alimentare un traf adecvat.Schema nu am clocit-o eu,e preluata dintr-un Tehnium,nu mai retin ce numar.si adaptata la ce mi-a trebuit,de asta iti spuneam ca daca o sa rasfoiesti revista,o sa gasesti o gramada de aplicatii cu termostate,si nu numai,ca sa nu mai spun ca poti sa-ti proiectezi singur asa ceva daca dispui de cunostiinte,rabdare si ai si timpul necesar,numai ca timpul e limitat mai totdeauna,si se prefera preluarea de scheme gata facute.

In principiu toate schemele prezentate pe acolo merg,doar trebuie bibilite si adaptate scopului la care vrei sa le folosesti(sa nu uitam si de dispersia valorilor componentelor folosite)

Cutia am preluat-o de la un microfon Tesla,am pus si modelul in poza,poate te inspira,si un exemplar de cablaj,desi asta ti-l faci cum ai nevoie,si in functie de cutia care o ai la indemana,am mai zis ca mie cel mai urat mi-a fost incasetarea montajelor,prefer sa fac si sa testez(reglez) 5 cablaje in locul unei cutii,si nu ma refer doar la pocnitoarea asta de termostat,care e compromisul intre simplu si performanta,dar merge garantat.In schema ai si o "iesire"cu tiristor,pt sarcina rezistiva,dar varianta cu contact(releu) e universal valabila la centrale de orice tip.

 

Succes.

Link spre comentariu

se simtea disconfort pana ce cupla din nou centrala

Pentru aceasta aplicatie, folosirea robinetelor termostatate, este in opinia mea, cea mai buna rezolvare.Eu nu am centrala de apartament, sunt racordat la un sistem centralizat, dar cu aceste robinete, am temperatura constanta in camere .
Link spre comentariu

La agent termic de la sistemul de termoficare,e normal sa fie mai indicati robinetii termostatati,mai ales ca acum aveti probabil si repartitoare,dar cu centrala proprie cum am eu de prin '98,e mai avantajos din urmatoarele motive-pe timpul cat in incinta se mentine temperatura stabilita,pompa de recirculare sta,si daca raportam la ore/zi si apoi la ore/an,se aduna cate ceva(nu e vorba doar de consum de energie,cat de uzura prematura a pompei),si apoi la varianta cu robineti,trebuie lasat macar un calorifer "la liber"pt bypass,exista posibilitatea ca la un moment dat sa fie toti inchisi,si pompa de recirculare sa mearga,pt ca fara acel termostat de incinta,fie ca ai flacara la cazan,fie ca nu,pompa merge nonstop,de asta am preferat termostatul de incinta cu histerezis mic.

Link spre comentariu

trebuie lasat macar un calorifer "la liber"pt bypass,exista posibilitatea ca la un moment dat sa fie toti inchisi

Eu stiu ca sunt cuplati in paralel la retea.Dar centrala nu are senzor pentru titlul agentului termic?
Link spre comentariu

Pai tocmai de aia,ca sunt in paralel,si daca la un moment dat sunt toti inchisi,circuitul se face prin (macar)un singur calorifer,lasat cat de cat deschis,dar nu asta e problema principala,important e ca se obtin timpi de pauza la functionarea pompei de recirculare,am optat pt calorifere din fonta,cu inertie termica mare,ii incalzesc in 20-30 min,de ex,si in functie de pierderi(cat de frig e afara)obtin pauze cuprinse intre 1-6 ore,ceea ce nu e de neglijat,dar asta e binenteles la optiunea fiecaruia,eu asa am constatat ce e mai economic pt mine,nu zic nici ca varianta cu robineti termostatati nu e buna,doar un pic mai scumpa,la vremea cand am facut optiunea,era 90 lei un termostat de incinta(lasand la o parte pe cel facut de mine)si 45 lei un singur robinet termostatat,si daca facem socoteala ca am 8 calorifere... :rade:

Link spre comentariu

trebuie lasat macar un calorifer "la liber"pt bypass,exista posibilitatea ca la un moment dat sa fie toti inchisi

Eu stiu ca sunt cuplati in paralel la retea.Dar centrala nu are senzor pentru titlul agentului termic?
Si eu stiu de conditia de a ramane un calorifer fara robinet termostatat (la baie nu am robinet termostatat, e un calorifer tip cadru uscator). Fi, te rog, mai explicit cu titlul si legarea in paralel a robinetilor termostatati. Robinetii ii am montati la intrarea in calorifere pe tur. Multumesc. Precizez ca instalatia este cu centrala murala (la casa).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări