sebi_c Postat Ianuarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Mai adaug imagini, pentru cei care cred ca fac trucaje!Prima imagine s-a obtinut prin marirea nivelului pana cand au aparut intrarea in saturatie pe unul din fronturi la semnal de 28Hz. A doua, este un semnal de 5Hz, 1V amplitudine. La un nivel mai mare ar fiintrat in saturatie miezul.O observatie importanta este ca miezurile Petra intra in saturatie brutal (variatie rapida), cand se depaseste un prag.Am uitat sa mai fac o imagine cand pun un condensator la intrare. Apare putin efect integrativ (se inclina palierul). Ieri, mi s-a parut ca introduce componenta continua generatorul si am pus un condensator. Efectul s-a vazut imediat.Asta e! Cine vrea sa creada, e bine. Cine nu, iar e bine! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Ca sa se poata obtine acest raspuns sqw la 5Hz inductanta anod-anod ar trebui sa fie situata undeva la 300H(chiar peste). As fi tare curios daca poti masura aceasta inductanta,chiar empiric folosind o tensiune alternativa de 50Hz(zeci de volti) din care sa alimentezi primarul prin intermediul unei rezistente neinductiva 10k serie,masurind apoi tensiunea la bornele primarului se poate deduce XL implicit L...,Oricum sa zicem ca L ar fi in jurul a 300H isemnind un XL aprox.=90k la 50Hz, raportul XL/Ra=9 pt 50Hz respectiv XL/Raa=0,9 pt 5Hz...La 50Hz nu as fi afectat aproape de loc la 5Hz as fi afectat oarecum... 5Hz sqw are lungimea de palier de 0,1s ca timp,adica palierul pt timpul de 0,1s poate fi considerat curent continiu,ca un miez feromagnetic sa raspunda corect ar trebui sa fie iesit mult din comun. Sar putea spune si altfel cind raportul XL/Raa=1 sau mai mare la frecventa minim redata aceasta fregventa va fi amplificata(redata) corect cel putin din punct de vedere sinus... Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Pentru 5 Hz, primarul de 180H are Xl mai mica de 1K. Singura varianta plauzibila prin care palierul e aproape orizontal la 5 Hz e ca semnalul de iesire sa fie corectat de reactia negativa. Cinstit nu am mai vazut asa ceva. Esti sigur ca totul e in regula? Eu cred ca nici cu 300H in primar, cum zice valderama, semnalul nu arata asa. Ai putea sa faci niste masuratori si in bucla deschisa? Sunt foarte curios de ce merge asa bine. Cred ca merita studiat.Care ar fi evolutia tensiunilor si curentilor in preamplificator si defazor prin uzura lampilor? Oare dupa cite ore de functionare trebuie sa bagi surubelnita in semireglabile? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Nu misa nu arata asa nici cu 300H(perfect adevarat ce spui) dar raspunsul in sinus la 5Hz isi pastreaza amplitudinea la 300H sau inregistrez pierderi mici,reactia negativa este una globala nu este una pe traf nu poate face mare brinza in mentinerea palierului orizontal in situatia sqw.M_am ocupat ani de zile de amplificatoare sub-sonice pt prospectiuni geologice...,asadar nu stiu ce miez ar putea fi !? sa raspunda asa la 5Hz sqw(0,1s per palier=semiperioada,perioada=0,2S,FRECVENTELE FOARTE MICI SQW pe timpi scurti=o semiperioada pot fi considerate CC)...,dar ma rog o fi... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Trebuie masurat pe sinus la putere maxima cit e de liniar la frecvente joase , asta e testul adevarat pana la urma . Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 De ce am zis de reactia negativa care ar putea compensa inclinarea palierelor: Mai demult am facut niste masuratori pe un amplif cu semiconductoare cu traf de iesire pentu linie. La iesire, pe la 70Hz, palierul era orizontal, iar in primar palierul era crescator si putin deformat. Asta dupa ce i-am facut reactie negativa globala. Cred ca asa ceva se intimpla si aici. (ampliful despre care vorbesc nu era prea "serios") Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 La mine nu functioneaza partea de manipulare a constiintei prin conditionare verbala sau prin imagini ca la restul poporului , la inceputul carierei mele am fost invatat sa nu cred nimic din ceea ce vad sau ascult , si sa consider ca fiind posibil numai dupa ce este confirmat cert din minim trei surse independente ( vezi cazul Revolutia 89 , Caritas , FNI , trucarea rezultatului alegerilor prezidentiale , etc ) dar toate astea nu exclud posibilitatea functionarii aproape incredibil de bine a unui amplificator proiectat perfect , cu componente fara compromis , si transformat in arta contemporana la care tindem cu totii....o data cu succesul apare si invidia celorlalti....e omeneste....chiar daca e greu de recunoscut din motive de orgoliu , statistic , e posibil ca un amplificator creat si construit de un coleg de forum sa functioneze aproape perfect , iar asta ar trebui sa fie un motiv de mandrie si bucurie pentru toti ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 ... La iesire, pe la 70Hz, palierul era orizontal,... iar in primar palierul era crescator si putin deformat...As zice descrescator(dar se intelege idea)...,Chestiunea in aceasta situatie cu sau fara reactie este data garantat de miez(propirtatile lui),in cazul ferosiliciu orientat(E+I) numai sectiuni foarte mari permit un astfel de raspuns si nu la puteri apreciabile(adica 4-5w la 14-15 centimetri patrati sectiune miez)...Reactia negativa globala nu poate face minuni(mai ales sqw 5Hz)...,RASPUNSUL LA 5Hz sqw este mai mult decit impresionant !(chiar asa la o amplitudine mai mica).Aparent este SIMILAR raspunsului unui AO in bucla inchisa cu totul galvanic unde nu mai conteaza ca discutam de CC sau CA. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Nu valderama, in primar era crescator si tindea sa compenseze tendinta de descrestere in secundar datorita reactiei negative. Pina la 60-70Hz reusea sa o compenseze. (bine, traful era subdimensionat) Am zis astea doar ca principiu pentru ca ar fi singura explicatie pe care o pot eu da pentru semnalul de 5Hz al lui Sebi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 @misa,A...,CU REACTIA APLICATA consideram fara reactie... Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Valderama, daca pun un capacitor la intrare sa vezi ce "normal" arata! In fine, la 5Hz nu se poate da un nivel rezonabil, sa intre in limitare, pentru ca intra traful in saturatie (nu agreez, probabil, sa distrug ceva). La nivelul cu saturatie incipienta inductanta primarului este convenabila, chiar daca nu este de multe sute de henry. Eu am masurat bobina primara, dar sigur eronat, 60H (anod to anod). Asta ar fi la 3dB in putere (Raa=XLprimar), Fjos=Raa/(2*Pi*Lprimar)=10000/(2*Pi*60)=26.5Hz. Totusi, hai sa pun un condensator la intrare in val de 100N. Sa vedem imaginile in acest caz! Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Condensatorul de intrare e in afara reactiei negative. De ce sa pui 100n? Pune mai mare. Inclinarea depinde de aceasta capacitate si nu e in cadrul nelamuririi de care discutam. Si in grilele finalelor ai cond de .47 dar ei sunt in interiorul reactiei. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Domnule sper ca ne putem intelege ? 0,1uF are si el la rindui un Xc invers proportional cu fregventa desigur ca apare un fenomen de integrare dictat de capacitate(marimea ei-impedanta de intrare-frecventa) ,nu asta discutam cred !? .Eu am spus in felul urmator Nu iau in calcul nici un cuplaj capacitiv(consider inexistent orice cuplaj capacitiv-totul galvanic)totusi i_mi ramine un cuplaj INDUCTIV(TRAFUL DE IESIRE) faptul ca acesta poate mentine palierul orizontal la 5Hz sqw(0,1s cc)chiar la o putere mai mica inseamna ca miezul lui este deosebit ___asadar nu stiu ce miez ar putea fi !? sa raspunda asa la 5Hz sqw(0,1s per palier=semiperioada,perioada=0,2S,FRECVENTELE FOARTE MICI SQW pe timpi scurti=o semiperioada pot fi considerate CC)...,dar ma rog o fi... sau ___in cazul ferosiliciu orientat(E+I) numai sectiuni foarte mari permit un astfel de raspuns si nu la puteri apreciabile(adica 4-5w la 14-15 centimetri patrati sectiune miez)...Reactia negativa globala nu poate face minuni(mai ales sqw 5Hz)...,RASPUNSUL LA 5Hz sqw este mai mult decit impresionant ! (chiar asa la o amplitudine mai mica). Aparent este SIMILAR raspunsului unui AO in bucla inchisa cu totul galvanic unde nu mai conteaza ca discutam de CC sau CA. sau samd Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 La mine nu functioneaza partea de manipulare a constiintei prin conditionare verbala sau prin imagini ca la restul poporului , la inceputul carierei mele am fost invatat sa nu cred nimic din ceea ce vad sau ascult , si sa consider ca fiind posibil numai dupa ce este confirmat cert din minim trei surse independente ( vezi cazul Revolutia 89 , Caritas , FNI , trucarea rezultatului alegerilor prezidentiale , etc ) dar toate astea nu exclud posibilitatea functionarii aproape incredibil de bine a unui amplificator proiectat perfect , cu componente fara compromis , si transformat in arta contemporana la care tindem cu totii....o data cu succesul apare si invidia celorlalti....e omeneste....chiar daca e greu de recunoscut din motive de orgoliu , statistic , e posibil ca un amplificator creat si construit de un coleg de forum sa functioneze aproape perfect , iar asta ar trebui sa fie un motiv de mandrie si bucurie pentru toti !Nu e un amplificator perfect! E o placere sa-l asculti, chiar la nivele foarte mici. Basul e prezent fara loudness effect sau alte smecherii. Hai sa arat si un sinus de 50KHz.Bineinteles, toate oscilogramele sunt cu reactia globala prezenta. Dupa cum se observa din schema e o structura asemanatoare AO cu exceptia cuplajului cu condensator la etajul final si a transformatorului de iesire. Am simulat si cu reactie dubla (iesire simetrica), era si mai eficient, dar am renuntat la idee din cauza rezistentei de intrare mica (2..4K cu reteaua aleasa). In acest caz mai trebuia un etaj care cuplat galvanic ar fi fost ceva mai dificil. Ca baza de evaluare a stabilitatii (vezi figuri Lissajous) a stat criteriul Bode dupa Crowhurst Cooper "High Fidelity Circuits Design-1956", actualizate putin la prezent (mijloace de simulare-evaluare). Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Condensatorul de intrare e in afara reactiei negative. De ce sa pui 100n? Pune mai mare. Inclinarea depinde de aceasta capacitate si nu e in cadrul nelamuririi de care discutam. Si in grilele finalelor ai cond de .47 dar ei sunt in interiorul reactiei.De ce sa pun? Eu nu pun nimic, e cuplat direct din placa de sunet! Condensatorul l-am pus sa-i vada efectul cei care nu cred ca e ceva real.La urmatorul amplificator voi cupla totul galvanic cu exceptia trafo iesire. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum