sebi_c Postat Decembrie 28, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Multumesc pt aprecieri, HpaVictor! Ideea e sa incercam configuratii noi, beneficiind de inovari tehnice neexplorate.Schema nu este deloc complicata, dupa parerea mea. Are doua etaje diferentiale din care cel de la intrare are o sursa de curent constant pentru un mai bun cuplaj catodic. Se putea complica mai mult, dar cu efecte neconcludente.Cand am inceput acest design, m-am gandit la o structura simpla. Am vrut ceva extrem de clasic, cu defazor catodina. Am fost nemultumit de distorsiuni si nivelul mare necesar la intrare cu o reactie eficienta (nici prea profunda, nici cu scop decorativ). Asta cu lampi cat mai putine ( o dubla trioda + o trioda). Se stie ca pentru o reactie care sa diminuieze variatii fata de semnalul de intrare de +/-1% (pentru distorsiuni sub 1%) este necesara o amplificare globala pe la 52..58dB in bucla deschisa pt a asigura circa 32dB amplificare cu reactie.Acest fapt corelat si cu nevoia de stabilitate realizata cu un minim de compensari pentru a nu afecta banda de frecvente a dus la alegerea celui de al doilea etaj diferential care are castigul controlat de rezistenta dintre catozi. Bineinteles ca totul si pe fondul neegaltatii triodelor chiar din acelasi balon (rezistentele necomune din catod au efect de egalizare).Pana la urma, folosind cuplaje capacitive putine fac ca la frecvente joase sa avem defazaje acceptabile si niciodata riscante. Astfel un singur cuplaj capacitiv si unul inductiv nu vor permite un defazaj mai mare de 180grade la frecvente foarte joase, fara reactie. Practic la amplificare unitara defazajul este sub 120grade, iar cu reactie la frecvente interesante (20..30Hz) nu va depasi 10grade. La frecvente inalte defazajul e determinat de capacitatile tubului. Daca ar fi un singur etaj defazajul limita ar fi 90 grade. La trei etaje, 3x90 defazajul limita ajunge la 270grade, fara reactie. Se observa ca s-a depasit 180grade si amplificatorul poate oscila cu reactie la anumite amplificari. Important e ca la amplificarea dorita (32dB) sa avem o margine de faza confortabila de cel putin 30 grade, adica un defazaj de 150grade. Unii dau margine de faza de 45grade, in general pentru orice sistem cu reglare. La amplificatoare, insa, dupa unii autori este suficient 30grade si constatat practic de mine ca au dreptate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2009 Partajează Postat Decembrie 29, 2009 Unde faci cablajele ?,au treceri metalizate intre straturi ?,ca asa pare. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 29, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2009 Unde faci cablajele ?,au treceri metalizate intre straturi ?,ca asa pare.Le fac la CEE, o firma din Timisoara (1km de la baza mea)! Cablaje fac din 1993 la ei. Nu sunt chiar ieftini, mai ales pentru cateva.Pt lampi eu fac pe cablaj e de 2mm grosime, doua straturi, gauri metalizate si solder mask. Nu fac inscriptionare ca ma costa prea mult si folosesc plan de plantare din programul PCB. La doua straturi e nevoie intodeauna de gaura metalizata. Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 2, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Azi am mai facut o modificare! Am schimbat trafo de iesire cu trafo de la GU19_PA (toroidale). Mai am o pereche si avand Raa to 10K la 30W, am vrut sa vad cum se comporta. Rezultatul este admirabil! Joasele au coborat si mai mult iar inaltele au crescut putin. Sunetul este comparabil cu cel de la GU19, dar mai catifelat si parca inaltele stralucesc mai mult. Oricum, joasele rastoarna casa la cei 10..11W cat scoate cu aceste trafuri. Distorsiuni sub 0.8% la maximum de putere.Pun o oscilograma la 28Hz cu semnal dreptunghiular. Nu am excitat cu mai mult pentru ca consumul crestea nepermis de mult. Comportamentul la joase este datorat si configuratiei schemei, nu numai transformatoarelor. Simetria etajelor diferentiale si numai un singur cuplaj cu condensator (cu etajul final) cred ca indreptateste acest raspuns.Sa aveti un an cat mai bun! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Totul arata foarte bine, felicitari! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 ...Pun o oscilograma la 28Hz cu semnal dreptunghiular...Esti sigur ca raspunsul asta este la 28Hz ?,parca nu imi vine sa cred (e mult prea bine !...,cam ce amplitudine are semnalul de la un palier la altul ?,12v sqw=6Vef ?)...Oricum daca asa arata semnalul sqw la 28Hz si 6Vef e ne-mai-pomenit !=intilnit !,(pare totul galvanic !) , pt un final cu tub(inclusiv traf de iesire)... Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 2, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 ...Pun o oscilograma la 28Hz cu semnal dreptunghiular...Esti sigur ca raspunsul asta este la 28Hz ?,parca nu imi vine sa cred (e mult prea bine !...,cam ce amplitudine are semnalul de la un palier la altul ?,12v sqw 6Vef ?)...Incredibil, nu! 12V de la palier la palier sau 6V de la zero la palier pe 4 Ohm la iesire. Puteam sa mai ridic putin, dar am un amarat de radiator la sursa. Mi-e lene sa scot amplificatorul de le difuzoare sa arat si la 10KHz. E mai putin ondulat decat la trafurile de 11.5K. De fapt cand am schimbat trafurile a trebuit sa compensez din nou amplificatorul. Am micsorat capacitor din catod prefinale de la 210pF la 82pF. 'Naltele se aud excelent, foarte fin, nu zanganit.Data viitoare am sa fac un amplificator fara nici un condensator. Singurul defazaj la joase o sa fie dat de trafo final.PS: Pe oscilograma, 8diviziuni X 5mS= 40mS. 1/40mS = 25Hz. Ttusi, Fluke arata 28Hz! Altfel, mare atentie! Din 10 lampi am gasit 4 care convin pe deplin. La QQE03/12 din 5, 4 sunt super. Scot peste 11W la 0.7%dist. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Da...,este aproape incredibil !,nu ma refer la cuplaje-sau mod galvanic, ma refer la ansamblul transformator+finale,pt a se putea obtine un asfel de raspuns pe sqw la 28Hz trebuie o inductanta peste 150H-asociata cu o rezistenta interna a lampi foarte mica,ASADAR DIN PCT MEU DE VEDERE ESTE O PERFORMANTA MAI MULT DECIT NOTABILA !!!!(DE EXCEPTIE as zice !)>>>.... (raspunsul pe sinus in aceasta situatie atinge LEJER 5Hz-sau poate fi cotat ca plecind de la 5Hz-ma rog cu o oarecare atenuare/pierdere dar NU mare). PS.Este foarte greu de prins 20Hz-SINUS(pe ansamblul tub-traf=curat si nedeformat),sqw de aceasta maniera ne-maivorbind(cu palierul aprope orizontal la 28Hz)... Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Incredibil, Sebi ai creat ceva uimitor ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 ... Scot peste 11W la 0.7%dist.La 11W si 0.7%dist nu poate fi vorba de THD zic,...de linearitate sau orice alta natura, la 11W sa zic maximul puteri sinus!- THD nu poate avea 0.7% in configuratia data(ma indoiesc CERT).La 11W THD_ul are citeva procente bune,dar la 6-7w este posibil sa existe acel THD avind in vedere ca distorsiunile cresc exponential in raport cu puterea..."Fluke" ala face si el ce poate...O ureche antrenata sesizeaza distorsiuni cam de la 2%-3%,O ureche normala cam la 10%....,dinamica sunetului este foarte complexa,astfel cind avem o crestere rapida de semnal(un virf semnificativ,care apare in special la bas) oricum se va produce o supra modulare,(cine foloseste compresor cu prag ca sa asculte muzica ?!=ar fi o greseala evidenta si o pierdere de dinamica...)asadar atunci cind dispunem de 10-11w se asculta de regula la 5-6w astfel incit virfurile sa aiva ude sa se desfasoare...Daca avem doua semnale unul sa zic de bas 63Hz in 0db si unul de medii sau inalte cu un nivel dat rezultanta se compune si depasim 0db pt ca nu dispunem de cai separate de sunet,daca fiecare instrument ar avea calea lui de sunet separata alta ar fi chestiunea...,din acest motiv o orhestra simfonica face o impresie total diferita audiata in sala in raport cu o inregistrare de orice natura+amplificator si incinte de calitae...,ne-mai-vorbind ca dinamica este limitata de raportul semnal/zgomot al lantului audio,asadar de preferabil este ca totul sa fie mut in lipsa semnalului pt ureche... Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Extraordinar! :aplauzeCe inseamna un traf toroidal?!!!!!!...dar si montajul totul galvanic.....,foarte faina realizare!Felicitari! Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 2, 2010 Partajează Postat Ianuarie 2, 2010 Daca imaginile nu sunt cosmetizate , este un amplificator adevarat ! Rezultatul efortului si al experientei este pe masura constructorului ! FELICITARI si sper sa mai vedem si alte surprize deosebit de placute si sa-l ascultati sanatos mult timp de acum inainte ! Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 3, 2010 Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Va rugam sa ne dati mai multe informatii despre oscilograme , deja sunt absolut contrariat despre tot ceea ce cunosc eu despre modul de functionare in regim tranzitoriu considerand sarcina complexa trafo out+ rezistenta de sarcina , care integreaza din greu orice front , va rog sa revedeti atasamentul Dvoastra , poate s-a strecurat o eroare si ati scapat o foto in care va calibrati sonda osciloscopului pe un generator bun , in caz contrar mai atasati va rog alte probe pentru ca totusi , raspunsul amplificatorului este absolut incredibil de bun , si chiar stiu ce spun , din experienta , nu am vazut niciodata un semnal tranzitoriu asa curat , niciodata , la un amplificator cu lampi , poate la semiconductori ! Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Daca imaginile nu sunt cosmetizate , este un amplificator adevarat ! Rezultatul efortului si al experientei este pe masura constructorului ! FELICITARI si sper sa mai vedem si alte surprize deosebit de placute si sa-l ascultati sanatos mult timp de acum inainte !Multumesc pentru felicitari!Domnilor, chiar credeti ca ma tin de prostii? Este absolut ceea ce se vede! Sunt convins ca THD este sub 1%. Acum ascult Jazz si e incredibil, chiar si pe RFT-urile mele. Trafurile sunt supradimensionate, pentru 30W, de la proiectul cu GU19.Nu am facut altceva decat sa ma straduiesc ca diferentialele sa mearga acceptabil si sa pozitionez PSF la GU17 (cele mai bune pe care le-am avut) la circa 15mA. Bineinteles, mai intai am reglat regulatoarele de tensiune, asa cum imi place mie.La primavara o sa le iau in traista pe toate si o sa merg la Bucuresti, la cineva care are boxe si ma primeste, sa le ascultati! Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2010 Va rugam sa ne dati mai multe informatii despre oscilograme , deja sunt absolut contrariat despre tot ceea ce cunosc eu despre modul de functionare in regim tranzitoriu considerand sarcina complexa trafo out+ rezistenta de sarcina , care integreaza din greu orice front , va rog sa revedeti atasamentul Dvoastra , poate s-a strecurat o eroare si ati scapat o foto in care va calibrati sonda osciloscopului pe un generator bun , in caz contrar mai atasati va rog alte probe pentru ca totusi , raspunsul amplificatorului este absolut incredibil de bun , si chiar stiu ce spun , din experienta , nu am vazut niciodata un semnal tranzitoriu asa curat , niciodata , la un amplificator cu lampi , poate la semiconductori !In fine, n-am chef de glume! Imaginea este la 28Hz (5mS/div), timpul de ridicare de 5uS(vezi celelalte oscilograme la 1KHz) si nu se vede front de loc. Ce e asa complicat! Ca e parca prea drept, adica paliere prea orizontale, asta e altceva. Chiar si generatorul este cuplat galvanic. Chiar si in simulare, banda e de la cativa hertzi.Daca vreiti il pun in pachet si vi-l trimit pe cheltuiala dvs. sa vedeti ca nu e de la extrateresti. Fara gluma! Nu fac electronica de ieri.PS: Uite aici 30Hz la GU50. download/file.php?id=36166&mode=view Acolo se mai vede efectul integrativ pentru ca diferentialul ala are o intrare decuplata de un capacitor, pe cand asta este pur in curent continuu (diferentialele). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum