sebi_c Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Azi, dupa cateva analize (si o bere!), am zis sa termin cu acest amplificator!Nu voi intra in cine stie ce detalii, doar voi puncta cateva chestiuni mai interesante. Ideea initiala a fost ca intreg amplificatorul sa fie facut pe o singura placa impreuna cu regulatoarele de tensiune. Schema e un PP clasic atacat de un diferential cuplat galvanic cu alt diferential ca etaj de intrare. Etajul final este realizat cu dubla-tetroda de RF GU17, echivalenta cu QQE03/12. Etajul de atac este un circuit diferential cu amplificarea controlata. Din punct de vedere constructiv, din cauza simetriei, triodele din acelasi balon trebuie sa fie aproape egale, in special cea de la intrare. Etajul de intrare are in catod o sursa de curent constant realizata cu 6J5B, o pentoda miniatura.Transformatoarele au fost facute de dl. Lazaroiu, pentru care ii multumesc. Din prea mult calcul, nu prea a reusit sa le faca pentru Raa=10K, in realitate fiind cam de 11.5K. Din aceasta cauza puterea la iesire este de aproximativ 9.5W, in realitate, lampa GU17 permitand peste 10W. Din socotelile si simularile mele ar fi trebuit sa fie spre 12W.Sunetul este frumos, profund si cu nuante de inalte pronuntate, parca putin mai catifelat ca la GU19.PS: Am incercat si cu QQE03/12! Merge cam la fel, poate sinusul de 30KHz arata mai bine. Nici o modificare, in afara de curent in gol si echilibrare. Am una TFK, este cea mai frumoasa! Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 O sa continui sa pun imagini mai interesante. Voi incepe cu cateva figuri Lissajou.Asta pentru a arata liniaritatea si evolutia defazajului. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Inca cateva imagini cu figuri Lissajou. Se observa ca la 300KHz, amplificarea este unitara si inca nu s-a ajuns la 180grade!Cteva imagini cu semnale dreptunghiulare. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Pun si o imagine cu sinus de 20KHz. Urmatoarele imagini arata cum este tensiunea pe placile triodelor de atac (axat pe 225V) cu semnal putin limitat si tensiunea pe placile lampii finale (50V pe diviziune). Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Foarte interesant, bravo!Inca un amplif marca sebi_c, dupa cum ne-a obisnuit cu finale de rf, cablaje de calitate si masuratorile aferente. Doar ca de aceasta data observ ca s-a mers pe principiul unui singur cablaj care contine ambele canale si sursa => dimensiuni mai mici si mai putine fire.Ca o sugestie, cred mergea pus si un lm317 pe post de sursa de curent constant in loc de 6j5b(ce are randament mai mic si ocupa mai mult spatiu). Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Foarte frumos ?i reu?it ca proiectare. Cred c? s-ar putea adapta ?i 2xEL84/6P14P la soclul GU17, doar ptr experiment. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Ce sa mai spunem?!?!?!O realizare profesionista,inginereasca,stiintifica!FELICITARI! Pozele acelea cu Lissajous sunt cele mai edificatoare,trebuie neaparat si o auditie in comparatie cu alte amplificatoare,chiar si cu cele de firma.La asemenea realizari trebuie facuta si o proba de auditie colectiva,bineinteles la mai multe beri!!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Domnule oscilograma Sq_30Hz.JPG este aproape incredibila ! (super ! raspunsul la joase este perfect !!!!>>>......=nu se poate gasi asa ceva pe tot netul !),daca oscilograma este reala acest amplificator se poate spune ca merge de la citiva Hz(8-10Hz sinus).Transformatorul de iesire fiind de EXCEPTIE ! .Pentru ca exista un raspuns atit de BUN la 30Hz-sqw si raspunsul la 10Kh-sqw este foarte bun(uimitor balansul la capetele benzi audio). Etajul diferential reusit si original. Si rezistenta interna mica la GU17 permite un raspuns atit de bun la 30Hz-sqw. Intr_un cuvint High-End. Intresant ar fi ce inductanta are acest traf anod-anod inprimar ????(aproximativ-ma rog),chiar si anod-(+Ub). PS.Aceasta realizare merita inramata... Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Multumesc pt aprecieri!Dl. Valderama, ar putea sa-l intrebe pe dl. Lazaroiu care este inductanta pt ca scula mea nu mai masoara chiar bine. Ultima data a spus, parca, ar fi 30H pe fiecare primar, deci 120H in total. Merge si la 10Hz, dar nu cu +/-1dB. Ceea ce-i interesant e ca ruptura de intrare in saturatie este mult mai lenta decat la trafo Petra.Cosmin, se poate pune o sursa de curent constant, asa cum zici! Eu nu am mai avut loc pe cablaj, dar 6J5B se gaseste cu 3lei pe forum. Nu este deloc pretentioasa!Pe aceeasi placa am pus si o versiune cu 6N7S (dubla trioda de 10W), atacat cu trafo in AB2. O sa fac teste si cu aceasta lampa pe alt cablaj.Obs. constructive specifice: Am pus o imagine cu semnale etaj de atac care arata destul de bine echilibrat. Asta dupa multe lampi testate. In concluzie, nu e necesara o axare chiar asa de buna. Esential este sa aiba loc unde sa excursioneze tensiunea. Initial am incercat cu curenti mai mari prin triode si nu am reusit sa-l fac functioneze deloc acceptabil, desi simulat merge perfect (lampi absolut egale). Atunci am micsorat mult curentii prin lampi si am observat ca la reglajul curentului de la sursa de curent constant tensiunile se egalizeaza per global (in anozii de la triodele de atac) cand sunt lampi destul de egale.La sursa de alimentare am pus un circuit enable pt. tensiunea anodica si de ecran. Foarte simplu si eficient. Daca se doreste un timp mai lung de 10s se schimba condensator de 220u cu 470u si timpul creste la peste 20s. Imi place cum functioneaza! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Domnule trebuie sa faceti de asa maniera (sa cumparati ,sa confectionati,etc) sa va "pricopsiti" cu o pereche de "boxe" cu SPL_ul cit mai mare si care sa coboare pina la cel putin 25Hz...pt un asa amplificator sau altele ca el... Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Foarte frumos ?i reu?it ca proiectare. Cred c? s-ar putea adapta ?i 2xEL84/6P14P la soclul GU17, doar ptr experiment. Chiar ma gandesc sa fac un cablaj cu mai multe socluri la lampile finale! De exemplu, EL84 si 6P15P(am multe!) impreuna cu 6P3S si EL34(regina unora!). Sa vad in ce masura am sa reusesc. La acest montaj e mai dificil pentru ca sunt baloane prea multe si am vrut un cablaj minimal. Oricum, daca iese si cel cu 6N7S pe acelasi tip de PCB, e destul!Sarbatori fericite in continuare, lamparilor!PS. Asa e Valderama, trebuie niste boxe mai bune! La 25Hz este un pic mai putin de -3dB in valoare absoluta. Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Exceptionala lucrare iar oscilogramele sint senzationale, incredibile ! Te felicit pt profesionalismul constructiei, imi place... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 ... Oricum, daca iese si cel cu 6N7S pe acelasi tip de PCB, e destul!...Cu 6N7S pe acelasi tip de PCB...4-5w maxim..., dar nu cred ca se va obtine nici macar atit...(chiar in clasa AB2,poate B)...ar putea fi testat usor un soclu octal si citeva fire de conexiune scurte...si 5w daca s_ar obtine ar fi o performanta notabila...(Raa ar fi bun pt test...). Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 ... Oricum, daca iese si cel cu 6N7S pe acelasi tip de PCB, e destul!...Cu 6N7S pe acelasi tip de PCB...4-5w maxim..., dar nu cred ca se va obtine nici macar atit...(chiar in clasa AB2,poate B)...ar putea fi testat usor un soclu octal si citeva fire de conexiune scurte...si 5w daca s_ar obtine ar fi o performanta notabila...(Raa ar fi bun pt test...).Nu e chiar aceeasi schema! Driverul e mai puternic si excita finalul cu trafo defazor (driverul e totusi in PP, circa 1W). 6N7S este cu grila la potential continuu de zero volt. O sa vedem ce va fi, cel putin simulat functioneaza. Chestiunea sensibila e la primul etaj diferential, care va trebui sa nu aiba in DC dezechilibru prea mare. Daca va merge, il voi pune pe forum. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Felicitari ! Si va rog sa o tineti tot asa ! Din punctul meu de vedere etajul de intrare / defazor sunt un pic cam complexe si neconventionale pentru majoritatea constructorilor , dar tinand cont de rezultate , e clar , se justifica ! Oricum se pare ca daca cineva vrea sa sa mandreasca cu ceva adevarat , ataseaza si figurile Lisajoux ca proba ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum