Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sare siguranta de la ferida


vdingo11

Postări Recomandate

Buna seara. Am incercat sa incadrez problema mea intr-o categorie cat mai apropiata dar nu am gasit. Daca am postat unde nu trebuie imi cer scuze si rog moderatorii sa faca o redirectare catre alta categorie. Problema mea este urmatoarea: Stau la casa si incepand de ieri seara imi arunca afara siguranta de la firida(cred ca asa se spune) Cu limbajul meu de lemn in domeniu o sa incerc sa explic: pe casa exista o teava prin care vin firele de la stilp. La capatul ei este o cutiuta in care sunt 2 butoane: unul rosu si unul negru. Contor am de tip vechi cu sigurante de 16 A. Aseara s-a interrupt brusc lumina. Am verificat sigurantele si erau ok. Apoi am mers afara si am verificat acea cutiuta si am vazut ca butonul rosu este apasat si cel negru nu. Am apasat si butonul negru si curentul a pornit. (Normal trebuie sa fie ambele apasate?) Nu am stat nici 2 ore si a sarit din nou butonul negru si a trebuit apasat din nou. Cand sa-l apas nu mai statea. Am verificat din nou sigurantele si erau bune. Apoi am apasat din nou butonul si a stat. Dar dupa vreo 2-3 a sarit din nou. Chiar acum cand scriam acest mesaj a sarit din nou. Din exeperienta voastra imi puteti spune care sa fie cauza? Am vreun scurt pe retea sau o fi de pe la stalp?Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • __farad__

    5

  • vdingo11

    5

  • miron1947

    1

Daca era scurt in instalatie ar fi sarit instantaneu si ar fi sarit si sigurantele din casa.Citeste ce scrie pe acel buton(valoarea curentului suportat).Fie ai un consum mai mare decat poate suporta bransamentul tau (firida) fie acele sigurante sunt batrane si au inceput sa cedeze(s-au decalibrat intre timp si decupleaza mai jos decat ar trebui)Alta problema ar fi un contact imperfect care supraincalzeste siguranta(lucru usor de verificat imediat ce a sarit siguranta ar trebui sa se simta caldura din firida daca apropii mana de sigurante).Deci verifica suruburile de prindere ale firelor si strange-le bine.Foloseste o surubelnita izolata pana la partea activa sau da-o cu banda izolatoare pana la partea latita ca sa nu risti sa atingi alte puncte sub tensiune.ATENTIE!! FIRIDA SE AFLA SUB TENSIUNE IN PERMANENTA, INDIFERENT DE POZITIA SIGURANTELOR.DECI MARE GRIJA.Solutia cea mai sigura este cea data de userul Danila Cornel anume sa anuntati deranjamentele

Link spre comentariu

E posibil sa fie diferentiale(sigurantele)si daca este undeva un defect de izolatie sar fara a se depasi puterea pentru care sunt calibrate.De regula curentul de reactie la sigurantele diferentiale este de 0,03A(30 miliamperi).Daca e asa defectul se poate gasi decupland cate un consumator si facuta proba pana se gaseste care este cel cu probleme.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru sfaturi. Pana la urma am gasit un scurt la o anexa. Era impuscat firul si facea scurt.Totusi am urmatoarele nelamuriri:- eu am observat acel scurt trecand prin acea zona. Intrebarea mea este cum se poate verifica daca exista scurt pe instalatie (priza, lustre etc). Se decupleaza consumatorii pe rind si se vede daca sare siguranta sau exista si aparate pe care le bagi in priza, la becuri si poti vedea daca este problema acolo sau in alta parte- la mine la tablou am 4 sigurante: 2 mai sus si doua mai jos. Imi poate spune cineva care este rolul acestora (care este pentru becuri care pentru priza? De ce sunt 4 ca ei am priza si becuri?)- din cele 4 am 3 de 16A si 1 de 20A. Este bine sa le pun pe toate de 20 sau ar trebui sa pu la priza mai mare. Cum imi dau seama care este pentru prize?Multumesc anticipat si sper sa nu deranjez cu intrebarile mele.

Link spre comentariu

S-o luam pe rand.Ai 4 sigurante pt ca ai cate doua pe circuit(una pe nul una pe faza)si doua circuite(unul de iluminat si unul de prize).Ca sa iti dai seama scoate pe rand sigurantele si vezi ce se stinge.In mod normal circuitele sunt asezate pe orizontala(faza in stanga daca s-a respectat standardul la montare)Marimea sigurantelor este dictata de destinatia circuitului pe care il protejeaza si se iau si in functie de conductorul folosit(diametru si material).Informativ valorile sunt urmatoarele:-pt aluminiu de 1,5 max 10A(recomandat 6A)-pt aluminiu de 2,5 max 20A(recomandat 16A)-pt cupru de 1,5 max 16A(recomandat 10A)-pt cupru de 2,5 max 25A(recomandat 16-20A)Scoate capacul tabloului si vezi firele din ce sunt si ce grosime au dupa care decizi ce sigurante folosesti(eu unul as schimba tabloul cu unul cu sigurante automate).Mai jos iti pun si schema tabloului cu doua circuite(model standard Electrica)Ca sa vezi daca ai un scurt decuplezi toti consumatorii de pe circuitul respectiv si alimentezi circuitul.Daca sare e clar

Link spre comentariu

Multumesc. Se pare ca lucram pe doua fronturi. (ma refer si la celalalt topic deschis de mine)Firele sunt de cupru dar la dimensiune nu ma pricep. Par ele destul de grosute, cred ca sunt de 2,5.Acum intrebarea mea este: inainte eu aveam 3 siguante de 16 si 1 de 20. Cea de 20 era faza de la priza (acum tot asa am pus-o). Intrebarile mele sunt urmatoarele:1- ca sa nu te curenteze cand umbli cu firele este suficient sa scoti numai siguranta de la faza pentru bec(respectiv priza in functie de ce lucrezi) sau trebuie si de la nul-l corespunzator?2- daca pentru null se pune o siguranta de 16 si pentru faza una de 20A este vreo problema. Trebuie sa fie de aceeasi marime? Ma refer la faza si nul-ul pentru acelasi circuit.3- cineva imi spunea ca pentru priza trebuie de 20A. Dar atat timp cat siguranta depinde de conductor exista vreun avantaj/dezavantaj daca pui mai mari?4- am observat ca atunci cand pun un consumator mai mare (un aparat de sudura etc) sarea siguranta. Banuiesc ca era nevoie de un consum mai mare si nu suporta. Dar daac ar fi avut niste sigurante mai mari ar fi mers? Sau exisa riscul ca neavand sigurante potrivite, acestea sa nu sara si cablurile sa se supraincalzeasca si sa cedeze?5- "Ca sa vezi daca ai un scurt decuplezi toti consumatorii de pe circuitul respectiv si alimentezi circuitul" -aici nu am inteles. Deci scot toti consumatorii (sa zic priza). Ce inseamna ca "alimentezi circuitul" - adica pun din nou sigurantele si daca sare inseamna ca am scurt pe priza. Si cum sunt mai multe prize cred ca trebuie sa le decuplez pe arnd sa vad la care nu mai sare. Am inteles bine?Sper ca nu am pus prea multe intrebari, dar de fapt sunt foarte multe.Sincer acum imi dau seama ca trecem prin scoala asta romaneasca degeaba. Citeam ieri pe un forum ca, chestia cu legatul unui bec la un intrerupator se face la fizica. S-o fi facand da eu nu imi aduc aminte sa fi vorbit de asa ceva la ora. Poate teoretic da, dar fara sa atinga partea practica ca sa ramai cu ceva. Evident nu sa te invete sa lucrezi la 220 ca cine stie ce catastrofe se mai pot intampla dar niste chestii mai practice prin anii terminali de liceu cand esti mai matur nu ar strica.Ca uitati ne lovim in viata de ele si pana vine electricianul ne mananca "gaia"

Link spre comentariu

Chestia cu intrerupatorul(de fapt circuite electrice se invata in generala la fizica parca prin a 5-a sau a 6-a).La verificarea circuitelor ai inteles bine scoti totul din priza(sau scoti becurile si lasi intrerupatorul in pozitia aprins) dupa care pui sigurantele.Sigurantele se iau de anumite valori mai mult pt protectia instalatiei pt ca depasirea curentului maxim suportat de o sectiune de cablu duce la supraincalzirea ei(cu risc de incendiu in cel mai rau caz sau "impuscarea" adica intreruperea cablului in cel mai bun)Ca o explicatie mai putin stiintifica dar pe intelesul tuturor este bine ca sigurantele de pe faza sa fie egale cu cele de pe nul deoarece curentul ce vine pe faza se intoarce prin nul(nu e chiar asa dar da o idee despre ce se intampla).In consecinta daca pe faza am sig. de 20A ea va duce pana la incarcarea fazei cu 20A insa daca pe nul am avea sa zicem 16A va ceda cea de pe nul.Ca sa nu te electrocutezi este bine sa scoti ambele sigurante.Este adevarat ca faza este cea care zguduie dar in cazul in care instalatia are probleme pe nul poate aparea o tensiune indusa suficienta sa scoata ceva reumatism.(De altfel la depanarea unei instalatii intregi se recomanda decuplarea de la firida).Daca ai nevoie de putere mai mare(cum ai spus un aparat de sudura)solutia nu este marirea capacitatii unui circuit peste limita lui ci suplimentarea circuitelor(mai adaugi doua sigurante un cablu si o priza) sau decuplarea tuturor consumatorilor de pe circuit(ex priza)si alimentarea aparatului de sudura.Asta deoarece toti consumatorii din toate prizele in cazul tau se intalnesc in siguranta de prize din tablou.Deci se insumeaza.Instalatia ta interioara fiind pe cupru ti-as recomanda 10A pe iluminat si 20 sau 25A pe prize.Iar eventualele anexe alimentate(garaj magazie etc)daca au un consum mai mare decat niste simple becuri ar fi bine sa le prevezi cu un circuit separat din tablou dimensionat in functie de ce ai nevoie(de regula un cablu de 3x2.5mm cu sigurante de 20)

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru lamuriri dar vreau sa te intreb daca am inteles bine urmatoarea problema:- pp ca am cupru de 2,5 atunci admite maxim siguranta de 25A. Deci pe acel circuit P=U*I=220*25=5500. Nu stiu daca am facut bine, dar parca asa era pe la fizica. Acum fiecare aparat pus in priza are o putere P1, altul P2, etc.Aceste puteri se insumeaza si se scad din P. Daca P1+P2+.... este mai mare decat P atunci siguranta se arde.Acum daca pentru un cablu de 2,5 pun o siguranta de 35A (nu stiu daca exisa asa ceva, dar dau ca exemplu ca sa vad daca rationamentul meu este corect) atunci puterea in circuit va fi P=220*35=7700, ceea ce teoretic ar permite mai multe aparate conectate. Acum avand siguranta mai mare ea nu va sari dar cablurile nu vor suporta aceasta supraincarcare si se vor supraincalzi.Deci pentru o anumita grosime a cablului trebuie o anumita siguranta care sa sara daca se trece de limita suportata de acel fir.Nu stiu daca acele formule sunt corecte, dar ma intereseaza daca rationamentul meu este corect.Numai bine.

Link spre comentariu

Atat rationamentul cat si calculele sunt corecte.Sigurante de 35A nu exista(standard este 32A) si intr-adevar ai avea o putere mai mare dar cu pericol pt cabluri(nu poti cara 10 litri de apa cu un borcan ca sa fac o analogie amperii fiind apa).Si ar mai fi o chestie:puterea totala consumata in casa(pe toate circuitele) nu trebuie sa depaseasca puterea maxima admisa a bransamentului(adica daca in bransament ai 32A atunci puterea maxima admisa este de 7Kw).Bineinteles daca aduni consumurile tuturor aparatelor din casa poti obtine mai mult de 7Kw dar nu trebuie sa uitam ca nu merg chiar toate odata.

Link spre comentariu

Multumesc mult. Cel putin pentru aceasta "particica practica" a vietii lucrurile sunt clare cu toate ca aici nu am inteles: "puterea maxima admisa a bransamentului(adica daca in bransament ai 32A atunci puterea maxima admisa este de 7Kw)". Cand spui bransament te referi la toti consumatorii mei (prize+becuri), iar prin faptul ca in bransament as avea 32A, banuiesc ca te referi la siguranta de la ferida care este inaintea tabloului si care dicteaza cat poate duce circuitul meu intern)Multumesc din nou si un an nou plin de bucurii si impliniri.La multi ani!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări