TAO Postat Decembrie 26, 2009 Partajează Postat Decembrie 26, 2009 am achizitionat o statie portabila alan42 ptr. masina si vreau sa o adaptez ptr. a-mi bate macar 70-80 km. ce antena cu ce caracteristici trebuia sa-mi iau si daca trebuie si un ampli . ?MULTUMESC Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 26, 2009 Partajează Postat Decembrie 26, 2009 Iti va trebui un amplificator. Cu toate acestea, nu inteleg la ce iti va folosi ca vei fi auzit la 70-80 km, cand tu nu-l vei auzi pe corespondentul de la acea distanta. Oricum, slabe sanse cu antena care se poate monta pe masina. Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 26, 2009 Partajează Postat Decembrie 26, 2009 am achizitionat o statie portabila alan42 ptr. masina si vreau sa o adaptez ptr. a-mi bate macar 70-80 km. ce antena cu ce caracteristici trebuia sa-mi iau si daca trebuie si un ampli . ?MULTUMESC"Macar 70-80 Km". Nici o sansa.. Link spre comentariu
TAO Postat Decembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2009 cum adica "nu se poate" ? daca s-a emis si la 1000km. cu o antena care emite 1500W continuu si 5000W puterea max. de unde pot fi receptionat si cam las ce distanta pot emite ?tinand cont ca 20 km. ii pot face in 10-15 min. iar 80km. in 45min. cred ca trebuie cu cel putin 10 min. inainte unde am un filtru de control A.R.R. , POLITIE.......ca astia nu se instaleaza si pleaca imediat de acolo. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 26, 2009 Partajează Postat Decembrie 26, 2009 In mod normal si eu pot emita 1000 km cu 5..6W. Dar antena cu care emit eu nu o poti monta pe o masina. Pe un vapor, poate. Antena pe care scrie ca poate emite 1500W continuu, asta poate face. Adica nu o sa se topeasca/ distruga daca o pui dupa un amplificator de 1500W. Dar, antenele care se monteaza pe auto sunt un compromis. Ti-ar trebui o antena lambda/2 (macar), daca nu o antena directiva. La frecventa aia L/2 inseamna 5,5m, fara a se tine seama de factori de scurtare si alte chestii. Iar ca se pot emite 1000 km... se poate si asta, dar in anumite conditii de propagare. Si, pe de alta parte, ca sa poti receptiona pe cineva de la 80km, ori acel cineva trebuie sa aiba o antena teapana si un amplificator, ori... lipsa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 26, 2009 Partajează Postat Decembrie 26, 2009 cum adica "nu se poate" ? daca s-a emis si la 1000km. cu o antena care emite 1500W continuu si 5000W puterea max. de unde pot fi receptionat si cam las ce distanta pot emite ?tinand cont ca 20 km. ii pot face in 10-15 min. iar 80km. in 45min. cred ca trebuie cu cel putin 10 min. inainte unde am un filtru de control A.R.R. , POLITIE.......ca astia nu se instaleaza si pleaca imediat de acolo.In functie de propagare te poti face auzit si la 10000km cu puteri mici(5w)dar asta in conditii speciale.Chiar daca maresti puterea ,la 60-70km nu o sa te auda nimeni deoarece la 27mhz(11m) undele emise se propaga in linie dreapta parasind suprafata solului(intervine curbura Pamantului).Cauta pe google propagarea undelor radio si ai sa te lamuresti cum sta treaba.Nu mai punem la socoteala ca ai nevoie de o legatura stabila,deci sansele sunt 0,01%. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 26, 2009 Partajează Postat Decembrie 26, 2009 In zilele de vara, propagarea undelor de frecvente ridicate (partea superioara a undelor scurte) se face foarte bine prin reflexie ionosferica. Si eu am auzit pe CB-ul meu instalat acasa soferi de tir aflati la aprox 1000km distanta. Propagarea se face evident si pe unda directa, dar pe distante mult mai mici (uzual 20...30km). Intre locul unde se termina "bataia" pe unda directa si locul unde "cade" unda reflectata de ionosfera exista o zona de tacere unde nu se receptioneaza nimic.Deci o statie poate fi auzita la 1000km distanta, insa la 100...500km nu. Cam asa stau lucrurile pe la 27MHz. Link spre comentariu
TAO Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 atunci daca numai cu o antena buna pot bate 15-20 km. , atunci de ce s-au facut amplifurile de ....100-200w ? chiar si cu preamplificare (nu stiu sa atasez fisiere ptr. exemplificare).multumesc ptr. raspunsuri Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Pentru a putea emite in marile aglomerari urbane, unde zgomotul radio are un nivel mare si trebuie sa te poti face auzit. Sau poate vrei sa emiti din varful dealului, si atunci orizontul este mult mai departat. Sau poate pentru ca exista cerere pe piata. Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 atunci daca numai cu o antena buna pot bate 15-20 km. , atunci de ce s-au facut amplifurile de ....100-200w ? chiar si cu preamplificare (nu stiu sa atasez fisiere ptr. exemplificare).multumesc ptr. raspunsuriCum a spus cineva, idiferent de antene si puteri intervine curba naturala a Pamantului la un relief aprox. plat (campie). Daca doresti o legatura sigura (in orice conditii meteo) cu un corespondent in varful muntelui poate s-ar justifica investitia.Puteri mari si amplificatoare de antena folosesc si radioamatorii (desigur in banda lor de 10m) pentru legaturi prin sateliti-frecventa up (asta demult; acum nu mai stiu). Link spre comentariu
TAO Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 deci sa inteleg ca amplifurile sunt facute ptr. a putea sa-i acoperi intr-un fel pe altii ca sa te poti face tu mai bine auzit , nu ptr. distanta ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Sigur ca distanta de emisie pe unda directa creste pe masura ce marim puterea, daca cu 4W te duci 12...15km la 100W bati mai mult poate peste 30km, insa nu proportional cu marirea puterii. Cu cat frecventa de lucru creste (pe unde scurte), bataia unei statii pe unda directa scade datorita faptului ca absorbtia solului pt aceste frecvente este din ce in ce mai mare.Deci marirea puterii la emisie duce si la marirea distantei, dar nu prea mult (in camp deschis).Unda reflectata poate cadea insa la 1000km distanta pe pamant, iar daca puterea este mare, poate face un nou "salt" de 1000km, s.a.m.d.Insa, repet: orice statie pe unde scurte are ZONA DE TACERE, cu cat frecventa e mai ridicata cu atat zona de tacere e mai intinsa. Abia de la 4MHz in jos zona de tacere tinde catre 0. Link spre comentariu
TAO Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 cineva pe un alt site mi-a recomandat un ampli cu preamplificare.citez: '' daca vrei 100 Km incearca un amplificator dar care sa aiba si preamplificare. '' ce diferenta este intre un ampli care are : Amplificator 100Watt RM Mod 160P KL200p cu preamplificare pentru statii CB 26-30 Mhz Modes - AM/FM or SSB Input Power - 1-5 W AM/FM, 2-10 W SSB Output Power - 100 W max. AM/FM, 200 W SSB Current Drain - 8-11 amps Power Supply - 13.8V DC si Amplificator statie radio cb RM KL 500 Putere de intrare : 1-15 W AM/FM 2-30 W SSB/CW Putere de iesire : 300 W max AM/FM 600 W maw SSB/CW precizez ca doresc sa achizitionez numai in scopul folosirii pe masina VA MULTUMESC pentru explicatiile oferite Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Output Power - 100 W max. AM/FM, 200 W SSBCurrent Drain - 8-11 ampsPower Supply - 13.8V DC 13,8 x 11 = 151 wa?i putere consumat?, randamentul în SSB este aproximativ 50 ... 60%, deci cam 75 wati out, mai sunt pierderi ?i în anten? etc... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Eu l-as cumpara pe cel cu preamplificare pentru receptie, chiar daca elibereaza mai putina putere la emisie. Degeaba "dai cu 300W" in antena, cei care te vor auzi nu-i vei putea receptiona tu. Plus ca al 2-lea amplificator necesita o putere mare de atac, care nu o poate furniza o statie obisnuita de 4 sau 7W.Oricum, daca esti avertizat cu 30km inainte de prezenta ARR-ului (sau cantarul ) eu zic ca e suficient, ai timp sa opresti sau sa schimbi traseul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum