Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

acordare boxe

marcel87

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

2

• marcel87

2

• Toader

1

• mariobe

1

Top autori în acest subiect

O boxa are printre alte caracteristici ceea ce se numeste frecventa de rezonanta.Care de obicei este in zona joaselor si care trebuie sa fie in concordanta si cu frecventa de rezonanta a difuzoarelor de bass(degeaba incita rezoneaza pe 50 Hz daca diful nu poate reda aceasta frecventa bine)Rostul acestei "acordari"este acela de a reda cat mai puternic si profund joasele(asigurarea unei presiuni acustice cat mai ridicate) si depinde de volumul incintei de materialul din care este realizata de rigiditatea ei si daca este o boxa bass-reflex de deschiderea si lungimea tubului.O auditie de calitate depinde insa si de calitatea difuzoarelor folosite

Link spre comentariu

Frecventa incintei se impune de la inceput si astfel se calculeaza volumul ei si implicit dimensiunile.Insa dupa cum spuneam este bine ca cele doua frecvente (incinta si dif) sa coincida astfel se poate "scoate"maximum de la eleAsta nu inseamna ca daca difera putin nu se aude sau se aude oribil.Totusi daca se poate bine de ce sa dam "buleala"?Insa in practica nu intotdeauna se poate cunoaste frecventa difului din datele tehnice(dar se poate masura cu un generator un amplificator liniar si un voltmetru era un tutorial printr-un almanah tehnium mai vechi nu stiu insa cat este de precisa metoda)

Link spre comentariu

Rezonatorul Helmholtz, asta e o incinta acustica bass-reflex...

Suflati intr-o sticla de bere pe jumate goala, mai beti putin din ea si mai suflati odata... o sa auziti diferenta... si nu e de la alcool :da

Gogu sau biblioteca stiu mai multe!

Link spre comentariu

Un solist de la opera, bas, coboara cu vocea putin sub 100Hz si e vorba de o voce educata prin sute si sute de ore de repetitii ! Miram-as sa poti pronunta sunete inteligibile la 50Hz ! Nomikos a dat un exemplu foarte bun .

Link spre comentariu

sunt facute din PAL 2cm...insa nu stiu caracteristicile difuzoarelor.sunt home-made izolate cu polistiren de 2cmin interior cadru din lantet nu vibreaza incintele.bass de 388mm un driver blue tech si cate 3 piezo Tweeter piezo Monacor MPT-005 insa la drivere si la bass nu cunosc parametri...suna foarte bine dar nu stiu asta e tot ce pot difurile...???bassi 400W(RMS)...arata ca si HP-15W desing...momentan am un amplif Pioneer A-66X.si suna destul de clar si bineo sa masor tubul de bas reflex...si o sa revin si cu parametri difuri...multumesc pentru interesu acordat...respect :aplauze

Link spre comentariu

Aia cu cîntatul în baie mi-a pl?cut. :ras: În alt? ordine de idei: se acordeaz? incintele cînd vrei s? ias? de dimensiuni decente, dac? le faci cît camera nu mai conteaz?. La boxe de bas-reflex am acordat dup? metoda de m?surare a frecven?ei de rezonan??, cu generatorul, amplif cu ie?ire prin condensator, multimetru cu ac ?i o rez de 47 Ohmi, pe care m?suram valoarea la diverse frecven?e. Dac? diful are frecven?a de rezonan?? la 30Hz, montat în cutie calculat? ptr acea frecven?? + un mic volum de rezerv?, la m?sur?toare vom avea 2 cocoa?e, cea de la 30Hz ?i cea de la 60Hz. Important e s? fie egale ca valoare. Se ajusteaz? gaura în acest sens. Cu tuburile e mai complicat pu?in, în sensul c? trebuie scurtate sau lungite. :sparge:

Link spre comentariu

acordul unei cutii cu rezonator helmholtz se face in fctie de parametrii electromecanici ai difului gazduit si raspunsul pe care vrem sa-l obtinem :liniaritate,extensie,presiune mai mare intr-o anumita zona etc.Se poate calcula si doar acordul cutiei ,fara dif,dar sunt slabe sanse sa se pastreze cand este introdus diful,acordul 'cutiei' si acordul ansamblului dif-incinta nu prea corespund,mai ales cand exista material fonoabs din belsug si filtre pasive care modifica simtitor calculele intiale

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări