Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator auto pus la 220v?

Vizitator bassbooster

Postări Recomandate

• Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

12

• amatorul

10

• Dj_Dog

8

• __farad__

8

Top autori în acest subiect

400W pe o sarccina de 4 ohmi, inseamna la iesirea amplificatorului, un semnal cu amplitudinea de 40Vef; de aici rezulta un curent de 10A prin sarccina. Ca sa obtii aceasta putere cu tranzistori bipolari, clasa AB de functionare, amplificatorul se alimenteaza cu +/- 60V (in sarccina - Atentie ! In gol tensiunea va fi mai mare !). La un curent mediu de aproximativ 7A pe fiecare rail de alimentare, amplificatorul va consuma in jur de 840VA din sursa de alimentare. Randamentul practic va fi undeva sub 50% ! Daca nu asiguri puterea suficienta din alimentare, nu e nici o problema ! Amplificatorul va functiona, dar va intra mult mai repede in clipping (tensiunea de alimentare va scadea foarte mult in sarccina) si te vei trezi ca masori la iesire o putere de 200...220W cu un transformator de 400VA ! Personal, am terminat acum doua saptamini un amplificator, alimentat la +/-50V(in gol) , alimentat dintr-un toroidal de 400VA, de la care am obtinut 29Vef pe o sarccina de 4 ohmi (210W) ! Atit !

Link spre comentariu

@DJ_DOG.Asa e.Dar ia uite ce am gasit.Ajuta-ma sa inteleg de unde a scos aiuritul asta un asa randament in clasa B?

Pentru calculul unui etaj final in contratimp clasa B se pot deduce puterile utila, absorbita si disipata pe tranzistoare, care vor depinde de acest coeficient ( Uom) .

Curentul de varf de sarcina Iom = Uom / Rs = K x Vcc / Rs ; aceasta valoare fiind si valoarea de varf a curentului prin fiecare tranzistor, i1 si i2.

Puterea utila de sarcina Pu = Uo x Io = (1/2)K x K x Vcc / Rs.

Curentul absorbit de la sursa +Vcc este i1, iar de la sursa -Vcc este i2.

Valoarea medie a curentului debitat de fiecare sursa( neglijand Ube deschis ) este It = ( 1 / pi) x Iom.

Puterea debitate de surse ( absorbita de amplificator ) este Pa = (2 / pi) x K x Vcc x Vcc / Rs.

Puterea disipata pe cele doua tranzistoare este diferenta dintre puterea absorbita si puterea utila.

Puterea maxima in sarcina ( teoretic ) se obtine pentru cazul K = 1 Pum = ( 1 / 2) Vcc x Vcc / Rs, pentru care corespunde o putere maxima absorbita Aam = ( 2 / pi) x Vcc x Vcc / Rs.

De remarcat ca maximul puterii disipate pe tranzistoare nu se obtine pentru K = 1, deci pentru putere utila maxima. Derivand Pd2 ( puterea disipata pe cele doua tranzistoare) in functie de K si egaland cu zero obtinem punctul de maxim la puterii disipate pentru K = 2 / pi = 0,64, deci solicitarea maxima a tranzistoarelor are loc pentru o tensiune de iesire egala cu 64% din tensiunea maxim posibila. Puterea disipata maxima este Pd2m = ( 2 / pi x pi )x Vcc x Vcc / Rs = 0,4 x Vcc x Cvv / Rs. Puterea disipata maxima depinde de Rs, de unde rezulta ca Rs are o valoare minima, sub care tranzistoarele se distrug si deci etajul trebuie protejat la scurtcircuite accidentale ale sarcinii. Randamentul etajului in clasa B are maximul pentru K = 1 aproximativ K x pi / 4 adica 78,6 %. Relatiile energetice deduse sunt utilizate in proiectarea etjelor finale. Se impune de obicei Rs si Pum, se calculeaza tensiunea de alimentare Vcc si se aleg tranzistoarele.

Link spre comentariu

dj_dog io nu vorbeam despre amplificator,io vorbeam despre traf ca 10% din undele magnetice nu sunt captate de spire

bine cum spui tu dar aici nu vorbim de facut de trafuriasta e problema producatorului de trafuri: tu cand imi ceri mie traf de 1200VA eu iti ofer traf care iti da in secundar 1200VASharky sau Sortech va rog sa faceti curat p-aci si sa ii luat de urechi pe acesti copilandri !!! :aut:
Link spre comentariu

Intrebare pt Remus68 pana la urma care este randamentul in clasa AB ca am primit doua informatii contradictorii(una corespunde cu ce stiam eu) dar vreau adevarul.Nu de alta dar nu-mi place sa gresesc nici sa induc lumea in eroare si sa ma cert aiurea-n tramvai

Link spre comentariu

Tensiunea maxima de iesire a unui amplificator este Vo=Ec-(Vcesat+Ure), care se produce la saturatia tranzistorilor finali. Ec- tensiunea de alimentare pe un singur rail, Vcesat- caderea de tensiune pe colector-emitor la saturatia tranzistorului, Ure- caderea de tensiune pe rezistenta de emitor. Puterea medie absorbita de la sursa este Palim= 2/PI x Vo/RL x Ec. Puterea medie transmisa sarccinii este P= 1/2 x (Vo x Vo) / RL. Randamentul = PI/4 x Vo/Ec. Semnalul sinusoidal maxim la iesirea amplificatorului Vosin = Vo/radical din 2. Atentie mare la Ec ! Trebuie asigurata in sarccina, in gol ea fiind mai mare cu 10...15%.

Link spre comentariu

Ce am postat mai sus, reprezinta puterea consumata de la alimentare de catre tranzistorii finali, pentru a elibera puterea respectiva. In realitate, prefinalii fiind parcursi de curentul de comanda al finalilor, vor avea si ei un consum de la linia de alimentare (Pfinali/ beta finali) driverul consuma si el (cam inca 10% cit prefinalii) , restul etajelor din amplificatorul de putere mai consuma si ele, tensiunea de alimentare Ec este mai mare in gol cu 10...15% si daca veti calcula toate aceste consumuri si pierderi, veti vedea ca in realitate, randamentul nu ajunge nici la 50% ! :inger Iertati-l, va rog, pe Bajetu !

Link spre comentariu
Vizitator Bajetu

remus crezi ce vrei eu asa am in casa,am alimentat statiile amandoua de la sursa pc-ului si imi functioneaza perfect de un an asa ca.....P.S. am 6 sateliti + subwoofer auto de 1000w peakpower + am 22 de ani si imi place muzica asa ca nu ascult la volum mic si nu am avut probleme ;)

Link spre comentariu

am 6 sateliti + subwoofer auto de 1000w peakpower + am 22 de ani si imi place muzica asa ca nu ascult la volum mic si nu am avut probleme

...si totul se alimenteazae la o sursa de calculator, pe bara de 12V ! Ce putere totala are sursa ?
Link spre comentariu

Da. DC OUTPUT +12V 16A , eu consider ce e foarte suficient.

:rade: Banuiesc ca ai suficienta scoala, incit sa calculezi un produs (adica sa faci o inmultire) ! Formula puterii este P=U x I . Calculeaza, te rog, 12 x 16 = ??? Care este rezultatul ?
Link spre comentariu
Vizitator Bajetu

nu vad rostul la ceea ce mai intrebat, ideea e ca omul a intrebat cum sa faca,iar eu cred ca asta e cea mai simpla chestie care o poti face,fiindca am fost si eu in cazul lui si nu stiam ce sa fac sa imi montez "muzica" in casa, iar un traf nu am avut de unde sa fac rost, asa ca am incercat cu sursa. Apropo am chiulit mai mult ca sigur la aceea ora cu puterea...asa ca nu stiu ce inseamna inmultirea aia,important e ca merge.

Link spre comentariu

nu vad rostul la ceea ce mai intrebat

:scarpin ...are mare "rost" ! Raspunsul corect este P = 192VA ! Atit poate elibera sursa ! Puterea totala a amplificatoarelor alimentate din acea sursa nu poate depasi 100W ! Nu spun ca e mult sau putin, dar nu amagi pe altii, care ar fi tentati sa te creada, ca tu alimentezi ceea ce ai spus aici !

am o statie sony x-plode de 500w + subwoofer de 300w auto puse pe sursa de la pc si nu am treaba functioneaza perfect

Bineinteles ca functioneaza, dar nu la puterea mentionata !
Link spre comentariu
Vizitator Bajetu

din cunostiintele mele care nu sunt prea multe fata de ce calcule ai intrebat tu, stiu ca ai nevoie de un amperaj mare pentru ca statia audio sa iti functioneze la capacitate maxima,eu consider ca la 192VA(nici nu stiu ce is astia) se aude destul de bine,clar si foarte tare,as mai avea nevoie de altceva?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări