Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare legata de puterea RMS a unui amplificator

cry3200a

Postări Recomandate

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

• cry3200a

2

• zal

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Folosesti un generator de semnal, o sarccina rezistiva echivalenta si un osciloscop. Sarccina o cuplezi la iesirea amplificatorului, in paralel cu intrarea osciloscopului. Reglezi potentiometrele de ton la jumatatea cursei (curba de transfer, teoretic liniara) si volumul il fixezi in pozitie maxima. Iesirea generatorului o cuplezi la intrarea amplificatorului si ridici nivelul din generator pina cind, la iesire, semnalul tinde sa inceapa sa distorsioneze. Pozitia de nivel maxim fara distorsiuni, corespunde cu nivelul la care amplificatorul elibereaza puterea maxima sinusoidala.

Link spre comentariu

cum pot sa calculez puterea RMS

Strict vorbind, "putere RMS" nu are sens. Puterea este medie si tensiunea este RMS. Puterea medie se calculeaza pe baza "tensiunii RMS" sau mai bine zis tensiune efectiva (sau eficace) pe romaneste.

Revenind la calcul, ai doua situatii: daca alimentarea este simetrica sau daca e nesimetrica.

Daca are alimentare simetrica (V+ si V-), Pmax=(V+ - Vsat)^2/(2*Rs)

Daca are alimentare nesimetrica (V+ si 0), Pmax=(V+/2 - Vsat)^2/(2*Rs)

in care V+=tens de alimentare pozitiva, Vsat=tens de saturatie a finalilor si Rs=rez de sarcina nominala.

Exemplu: daca V+ =30V, Vsat=5V si Rs=8Ohmi, atunci puterile medii maxime in regim sinusoidal sunt:

Simetric: Pmax=(30-5)^2/16=39W

Nesimetric: Pmax=(30/2-5)^2/16=6.25W

Link spre comentariu

cirip- Poti sa imi zici cum masor tensiunea de saturatie a finalilor? si rezistenta de sarcina, sunt cam nou pe partea asta foarte technica cu calcule si asa,Doar variant propusa de cirip o pot face pentru ca nu am osciloscop si generator de semnalMultumesc frumos

Link spre comentariu

cirip- Poti sa imi zici cum masor tensiunea de saturatie a finalilor?

N-o masori. O iei din foaia de catalog si mai adaugi juma de volt din burta. Una peste alta, zici ca e 2V la BD243.

si rezistenta de sarcina

Aia e 4 sau 6 sau 8 Ohmi. Ar trebui sa fie scrisa pe spatele amplificatorului, langa mufele unde legi boxele.
Link spre comentariu

BD243 nu sînt trz originali ai amplifului, se mai poate estima puterea pe baza consumului de la re?ea ?i a tensiunilor de alimentare a etajului final. Oricum nu e o valoare fix?, depinde de mai mul?i factori din momentul m?sur?rii, ce apare în prospect ar fi o valoare minim?.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări