cry3200a Postat Decembrie 25, 2009 Partajează Postat Decembrie 25, 2009 Am un Amplificator Kenwood de prin '81 are 4 finali BD243C cate 2 pe fiecare canal, cum pot sa calculez puterea RMS pt acest amplificator?, stiu ca tranzistorii sunt specificati la 100V 6A 65W.Multumesc Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 25, 2009 Partajează Postat Decembrie 25, 2009 Folosesti un generator de semnal, o sarccina rezistiva echivalenta si un osciloscop. Sarccina o cuplezi la iesirea amplificatorului, in paralel cu intrarea osciloscopului. Reglezi potentiometrele de ton la jumatatea cursei (curba de transfer, teoretic liniara) si volumul il fixezi in pozitie maxima. Iesirea generatorului o cuplezi la intrarea amplificatorului si ridici nivelul din generator pina cind, la iesire, semnalul tinde sa inceapa sa distorsioneze. Pozitia de nivel maxim fara distorsiuni, corespunde cu nivelul la care amplificatorul elibereaza puterea maxima sinusoidala. Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 25, 2009 Partajează Postat Decembrie 25, 2009 cum pot sa calculez puterea RMSStrict vorbind, "putere RMS" nu are sens. Puterea este medie si tensiunea este RMS. Puterea medie se calculeaza pe baza "tensiunii RMS" sau mai bine zis tensiune efectiva (sau eficace) pe romaneste. Revenind la calcul, ai doua situatii: daca alimentarea este simetrica sau daca e nesimetrica. Daca are alimentare simetrica (V+ si V-), Pmax=(V+ - Vsat)^2/(2*Rs) Daca are alimentare nesimetrica (V+ si 0), Pmax=(V+/2 - Vsat)^2/(2*Rs) in care V+=tens de alimentare pozitiva, Vsat=tens de saturatie a finalilor si Rs=rez de sarcina nominala. Exemplu: daca V+ =30V, Vsat=5V si Rs=8Ohmi, atunci puterile medii maxime in regim sinusoidal sunt: Simetric: Pmax=(30-5)^2/16=39W Nesimetric: Pmax=(30/2-5)^2/16=6.25W Link spre comentariu
cry3200a Postat Decembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2009 cirip- Poti sa imi zici cum masor tensiunea de saturatie a finalilor? si rezistenta de sarcina, sunt cam nou pe partea asta foarte technica cu calcule si asa,Doar variant propusa de cirip o pot face pentru ca nu am osciloscop si generator de semnalMultumesc frumos Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 26, 2009 Partajează Postat Decembrie 26, 2009 cirip- Poti sa imi zici cum masor tensiunea de saturatie a finalilor?N-o masori. O iei din foaia de catalog si mai adaugi juma de volt din burta. Una peste alta, zici ca e 2V la BD243.si rezistenta de sarcinaAia e 4 sau 6 sau 8 Ohmi. Ar trebui sa fie scrisa pe spatele amplificatorului, langa mufele unde legi boxele. Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 BD243 nu sînt trz originali ai amplifului, se mai poate estima puterea pe baza consumului de la re?ea ?i a tensiunilor de alimentare a etajului final. Oricum nu e o valoare fix?, depinde de mai mul?i factori din momentul m?sur?rii, ce apare în prospect ar fi o valoare minim?. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Depinde foarte mult si de racirea sistemului. Puterea calculata nu este cea reala daca nu are racire corespunzatoare, mai ales daca s-a umblat in el. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum